La vacuna contra la covid-19 no té inserts de VIH i tampoc debilita el sistema immunitari

Verifiquem un missatge que afirma que les vacunes de la covid-19 debiliten el sistema immunitari del pacient.


Què s’ha dit?

Que les vacunes contra la covid-19 fan malbé el sistema immunitari i que s’està preparant una campanya en què es farà pensar a la ciutadania que el que tenen en realitat és sida.

Què en sabem?

Que les vacunes contra la covid-19 no fan malbé el sistema immunitari, sinó que el reforcen per combatre de forma més eficient les infeccions per SARS-CoV-2.

Estan circulant diversos missatges a Internet que afirmen que les vacunes de la covid-19 —en concret, les vacunes d'ARNm, com la de Pfizer o Moderna— debiliten el sistema immunitari del pacient fins al punt que el fa més vulnerable a infeccions, i que les persones vacunades van tenint un sistema immunitari cada cop més feble a mesura que es posen més dosis. És FALS: l'evidència científica fins ara no ha trobat que les vacunes debilitin el sistema immunitari o facin malbé les cèl·lules T. De fet, fan tot el contrari.

Tens sort si després de la tercera dosi tens el 30% del teu sistema immunitari intacte

Un dels missatges que difon aquesta idea és una entrevista a l'advocat alemany Reiner Fuellmich, a qui les agències de verificació ja han desmentit durant tota la pandèmia per difondre missatges falsos sobre les injeccions, com ara que les vacunes són perilloses per als nens o que les proves PCR no són fiables. Al vídeo que s'ha viralitzat aquests dies, Fuellmich assegura que tant el virus com la vacuna tenen inserts de VIH, que moltes persones vacunades contra la covid-19 a Austràlia han donat positiu per VIH i que actualment hi ha una campanya de conscienciació als Estats Units sobre la sida, encara que aquesta malaltia ja no és un problema en aquest país. Tots aquests arguments, falsos, contribueixen a generar la idea en la població que la sida està repuntant al món quan en realitat el problema és que les vacunes contra la covid-19 debiliten el sistema immunitari, però és fals.

A l'inici de la pandèmia, a principis del 2020, el Nobel de Medicina Luc Montagnier ja va ser desmentit per nombrosos científics per dir que el SARS-CoV-2, el virus que provoca la malaltia del SARS-CoV-2, tenia fragments genètics del VIH, el que provoca la malaltia de la sida. La coincidència genètica d'alguns fragments no vol dir que el SARS-CoV-2 fos fabricat, com ja vam explicar, o alliberat d'un laboratori a Wuhan (Xina).

Les vacunes han contribuït a evitar centenars de milers de morts per covid-19 i han demostrat, després d'haver-se administrat gairebé 12.000 milions de dosis a tot el món, que són segures. Tot i que aquestes dues afirmacions han estat sustentades per desenes de pàgines d'estudis i estadístiques durant un any i mig, els missatges que intenten convèncer la societat del contrari continuen proliferant en diverses plataformes d'internet. La seva estratègia és habitualment la mateixa: emetre missatges revestits de contingut aparentment científic sense cap mena de validesa que generin una emoció, com la por.

Les vacunes no debiliten la teva immunitat

Ara, afirmen que a més debiliten el nostre sistema immunitari, ja que com assegura Fuellmich, “tens sort si després de la tercera dosi tens el 30% del teu sistema immunitari intacte”. Tot i això, l'evidència científica fins ara assenyala que les vacunes no debiliten el teu sistema immunitari. De fet, les vacunes estan fetes per activar el sistema immunitari involucrant dos tipus de cèl·lules: les cèl·lules B, que produeixen anticossos que combaten el virus, i les cèl·lules T, que entre altres coses destrueixen les cèl·lules infectades. No hi ha evidència que les vacunes de la covid-19 alterin negativament el sistema immunitari.

Malone també ha declarat que les vacunes afecten el teu sistema immunitari. Segons ell, quan algú rep la injecció, s'activa un mecanisme pel qual es fan malbé les cèl·lules T, cosa que donaria lloc a una síndrome que ells vinculen a la sida, que consisteix que el virus de la immunodeficiència humana, o VIH, ataca el sistema immunitari, i aquest es torna incapaç de protegir el cos humà davant infeccions (per això, per saber en quin estat es troba un pacient infectat amb el virus, es duu a terme la prova de recompte de limfòcits CD4).

Com altres rumors que ja hem desmuntat en el passat, aquest té la seva part de veritat. "Les cèl·lules T es poden 'esgotar' si són exposades múltiples vegades a un antigen de manera sistèmica, de manera que no s'activi el sistema immunitari innat", assenyala Verificat Adelaida Sarukhan, immunòloga i redactora científica de l'Institut de Salut Global (ISGlobal ) de Barcelona. És a dir, que hi ha la possibilitat que l'exposició a un antigen —substància que provoca que el sistema immunitari produeixi anticossos contra el patògen— de manera constant a l'organisme debiliti el sistema immunitari. Això sí, sempre que el cos rebi l'antigen “via intravenosa”, tal com indica Sarukhan, és a dir, que la injecció s'administri en una vena.

Aquest, però, no és el cas de les vacunes de la covid-19, tal com recorda l'experta, ja que s'administren “via intramuscular (al múscul) i sempre buscant activar el sistema immunitari innat”.

De fet, quan els organismes reguladors van començar a plantejar-se la inoculació de la quarta dosi, la comunitat científica es va preguntar si realment les vacunes de la covid-19 podrien fatigar el nostre sistema immunitari a base d'introduir cada pocs mesos l'antigen al cos humà, però un estudi recent publicat a Nature ha conclòs que no. Els investigadors, de l'hospital de Recerca Infantil de St. Jude (Illinois, EUA), van demostrar que l'exposició repetida al virus –per reforços o infeccions– no perjudica la resposta de les cèl·lules T, ni en cas d'infecció, ni de vacunació . Amb les vacunes de la grip, per exemple, això tampoc no passa.

És a dir, que no es va observar un debilitament del sistema immunitari a través de l'afectació de les cèl·lules T i, per tant, contradiu les afirmacions de Malone i Fuellmich, que a més no ofereixen cap referència que sustenti els seus arguments.

Un vell rumor recurrent

La remor que les vacunes debiliten el sistema immunitari no és nova. De fet, ja el 2021, molt abans del debat de les quartes dosis, l'agència Reuters i Associated Press, tots dos membres de la International Fact-Checking Network, van desmentir l'afirmació que les vacunes debiliten el sistema immunitari.

A més, la vacunació sempre ha estat recomanada per als que ja tenen malalties en què el sistema immunitari està ressentit, com els portadors del VIH i pacients immunodeprimits en general.

Les mentides 'reviuen' malalties gairebé extintes

Encara que la circulació de notícies enganyoses relacionades amb la pandèmia ha decrescut en els últims mesos, l'impacte d'aquestes notícies sobre les vacunes de la covid-19, com aquelles catastrofistes sobre les morts que causarien les injeccions d'ARNm, primer el 2021 i després el 2022, o l'augment de persones amb càncer que, suposadament, tindria lloc, ja comença a ser percebible.

Segons informa Politico, aquests missatges han pogut contribuir a l'augment de pares que no porten els seus nens a vacunar-se, ja que aquesta por difosa sobre les vacunes de la covid-19 s'ha traslladat a altres vacunes pediàtriques, necessàries per mantenir a ratlla malalties que potser, indiquen els experts a l'article, creixin d'ara endavant en incidència.

A Espanya, de moment, sembla que la situació no ha canviat. “No és la percepció general. La percepció general és que van baixar una mica al principi de la pandèmia, però els nivells de vacunació a Espanya són força bons”, assenyala a Verificat Antonio José Conejo Fernández, pediatre i col·laborador del Comitè Assessor de Vacunes de l'Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEP). Tot i això, el Ministeri de Sanitat encara no compta amb estadístiques recents sobre quin és el percentatge de vacunació pediàtrica —les dades més actualitzades són de l'any 2020—, encara que tal com assenyala un portaveu a Verificat a través d'un correu electrònic, “les cobertures de 2021 es publicaran properament”.

El que sí que ha canviat és l'interès dels pares a conèixer quins seran els esdeveniments secundaris de les vacunes esmentades. “Amb tot això de la covid hi ha hagut molta gent que s'ha plantejat coses que no s'havia plantejat abans, com els esdeveniments adversos”, destaca Conejo. “Molta gent que es vacunava per inèrcia […], a partir de la pandèmia s'han pogut plantejar certes coses i han pogut sorgir certs dubtes que són totalment raonables i lògics, […] perquè de sobte s'han adonat que la vacunació té efectes adversos”, conclou.