La televisió xinesa no ha afegit mascaretes als espectadors del Mundial de Qatar, però sí que ha evitat els primers plans
El vídeo és “un muntatge” que va circular a la Xina al principi del Mundial “com una simple burla a l’extrema política anticovid” del govern, segons explica a Lucas de la Cal, corresponsal d’El Mundo a Àsia-Pacífic.
Què s’ha dit?
Que la televisió xinesa ha afegit mascaretes de forma digital als espectadors del Mundial de Qatar perquè “no volen que els xinesos sàpiguen que les persones a altres països ja no les usen”.
Què en sabem?
El vídeo és un muntatge que va circular a la Xina al començament del Mundial de Qatar com una burla a les dures restriccions contra la pandèmia del covid-19 que mantenia el país.
S'ha viralitzat un tuit que assegura que "la TV xinesa li posa mascaretes als espectadors a la Copa del Món" de Qatar perquè "no volen que els xinesos sàpiguen que les persones en altres països ja no les fan servir". La publicació comparteix un vídeo en el qual, suposadament, es pot comprovar que la televisió pública xinesa CCTV va afegir mascaretes de manera digital tant als jugadors com als aficionats durant la retransmissió del partit inaugural del Mundial de Futbol masculí entre Qatar i Equador celebrat el 20 de novembre.
És fals. El vídeo és "un muntatge" que va circular a la Xina al principi del Mundial "com una simple burla a l'extrema política anticovid" del govern, segons explica a Lucas de la Cal, corresponsal d'El Mundo a Àsia-Pacífic. No obstant això, sí que és cert que la televisió pública xinesa ha evitat els primers plans d'aficionats sense mascaretes durant les retransmissions dels partits, d'acord amb el que han detallat el periodista esportiu resident a Pequín Mark Dreyer, el corresponsal Bill Birtles i el mateix Lucas de la Cal, així com mitjans de comunicació com l'Agència EFE o el diari El País.
"La TV xinesa li posa mascaretes als espectadors a la Copa del Món de Qatar… No volen que els xinesos sàpiguen que les persones en altres països ja no les fan servir"
Un muntatge com a "burla a l'extrema política anticovid" del govern xinès
El vídeo "és totalment un muntatge", confirma a Lucas de la Cal, corresponsal d'El Mundo a Àsia-Pacífic. El periodista del diari espanyol explica que "per la Xina va començar a circular al principi del Mundial, però com una simple burla a l'extrema política anticovid que aquí s'està executant, amb els internautes bromejant sobre el bé que estan a Qatar tots junts sense mascareta i mentre aquí seguien els confinaments".
El corresponsal d'El Mundo també afegeix que, "a les xarxes xineses, ningú s'ho va prendre com una altra cosa que no fos un muntatge d'algun usuari". L'anomenada política de "zero covid" aplicada pel govern xinès mantenia l'aïllament de tota persona que tingués el virus i d'aquelles que haguessin tingut un contacte proper, "l'ús d'una aplicació de rastreig per ingressar a llocs públics" i fins i tot el confinament de ciutats senceres, tal com va detallar el periodista Austin Ramzy a The New York Times.
Les imatges del partit entre Croàcia i el Canadà
Les imatges del matx de la fase de grups entre les seleccions croata i canadenca que van compartir els periodistes Mark Dreyer i Bill Birtles a les seves xarxes socials demostren que la televisió xinesa tampoc ha afegit mascaretes durant altres retransmissions.
El periodista esportiu resident a Pequín Mark Dreyer va compartir en el seu perfil de Twitter un fragment del partit entre Croàcia i el Canadà emès a CCTV on ni els jugadors ni el cos tècnic portaven mascaretes dissenyades digitalment durant la retransmissió.
Així mateix, Bill Birtles, corresponsal a Àsia Oriental de l'Australian Broadcasting Corporation, també va publicar en el seu compte de Twitter un fragment d'aquest mateix partit celebrat el 27 de novembre, a penes 7 dies després de la trobada entre l'Equador i Qatar, en el qual tampoc apareixen mascaretes afegides de forma digital per la televisió pública xinesa.
So I thought it was BS that China’s govt broadcaster was censoring shots of fans at the World Cup due to lockdown anger back home. But it’s true.
Here are live feeds from SBS & CCTV (which has a 32 second delay). As @DreyerChina explained, CCTV avoids crowd close ups: pic.twitter.com/wWui0cTdkC— Bill Birtles (@billbirtles) November 27, 2022
La Xina ha evitat les imatges d'aficionats sense mascareta
Tanmateix, tots dos periodistes sí que van alertar en els seus tuits que CCTV estava evitant o minimitzant els primers plans dels espectadors sense mascaretes. Així ho explica també a Verificat el corresponsal d'El Mundo a Àsia-Pacífic: "La cadena estatal CCTV canviava els plans durant els primers partits del Mundial després d'aquest al·luvió de crítiques a la política nacional de Covid zero, perquè molts xinesos es van adonar que la resta del món feia ja temps que havia tornat a la vella normalitat i convivia amb el virus".
No obstant això, Lucas de la Cal, que va detallar en un article publicat a El Mundo el passat 29 de novembre exemples dels canvis que es produïen en la retransmissió de CCTV, adverteix que "això va ser només al principi del torneig", ja que “després es van adonar de la malaptesa i que la gent no és ximple, i en els partits es va enfocar amb normalitat a les graderies”.
L'Agència EFE també va publicar el 29 de novembre una notícia en la qual explicava que "en el moment en què el senyal de transmissió internacional compartit pels organitzadors mostra imatges dels aficionats a les grades dels estadis, CCTV5, el canal d'esports de l'ens xinès, passa a ensenyar als entrenadors dels combinats que disputen la trobada o connecta amb un pla alt des de darrere de les porteries".
El corresponsal d'El Mundo va contar en el seu article que, per poder modificar els plànols, l'emissió de CCTV tenia un retard respecte a la resta d'emissions. L'agència de notícies espanyola, per la seva banda, va assenyalar que aquests canvis en la retransmissió també van afectar "la plataforma d'emissió en línia Migu, l'altre servei que ofereix el Mundial a la Xina".
Què està passant a la Xina?
El vídeo manipulat es va viralitzar en un context en què, precisament, les imatges dels aficionats sense mascaretes al Mundial de Qatar van contribuir al descontentament a la Xina contra les dures restriccions a causa de la pandèmia del covid-19 que encara persisteixen al país, segons van publicar mitjans com l'Agència EFE, Reuters, la BBC i AFP. Tanmateix, uns dies més tard, després de les protestes que es van produir, el govern xinès va anunciar l'aixecament de les seves mesures més estrictes contra el coronavirus, tal com van publicar la BBC i Euronews.