La salut mental causa un 10% de les baixes laborals, no la meitat com assenyalen missatges virals

Alguns missatges asseguren que la salut mental és la primera causa de les baixes laborals a Espanya

Alguns missatges asseguren que la salut mental és la primera causa de les baixes laborals a Espanya

Missatge a la xarxa social X que assegura que la salut mental és la primera causa de baixes laborals a Espanya, sota el filtre "fals".
, , ,

Què s’ha dit?

Que la meitat de les baixes laborals a Espanya i Catalunya són per motius de salut emocional.

Què en sabem?

Que el 2024 es van iniciar més de 600.000 baixes per salut mental, un 9,33% del total.

Circulen a les xarxes socials diversos missatges virals que asseguren que la salut mental ja és la primera causa de les baixes laborals a Espanya. Igualment, alguns mitjans de comunicació han difós que la meitat de les baixes laborals al país es deuen a aquesta causa.

És FALS. L’any 2024 es van iniciar 643.861 baixes per motius de salut mental a Espanya, segons dades que el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha fet arribar a Verificat a través d’una petició de transparència. Aquest mateix any es van obrir aproximadament set milions de baixes laborals, segons el mateix Ministeri. Per tant, els procediments per salut mental representen al voltant d’un 10% del total, no el 50%.

La meitat de les baixes laborals a Catalunya i Espanya són per temes de salut emocional”

Enric Morist, president de la Taula d’Entitats del Tercer Sector de Catalunya

La narrativa, de fet, també ha arribat a les institucions. Enric Morist, president de la Taula d’Entitats del Tercer Sector de Catalunya, va dir el 9 de desembre a una entrevista al programa Cafè d’Idees (minut 38:23) que “la meitat de les baixes laborals a Catalunya i Espanya són per temes de salut emocional”. L’organització ha dit a Verificat que Morist va fer aquesta afirmació partint d’un estudi de l’Associació Espanyola de Directors de Recursos Humans (AEDRH), presentat al congrés estatal de Salut, Benestar i Conciliació, el passat octubre. Alguns mitjans de comunicació també s’han basat en aquest estudi per informar sobre el tema.

Les dades de l’informe provenen de “144 contribucions de directors de Recursos Humans”, segons ha confirmat l’AEDRH a Verificat, però no coincideixen amb les xifres oficials del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Alhora, la major part són de la Comunitat de Madrid (49,3%) i, per tant, les dades no són representatives de Catalunya ni del conjunt de l’Estat.

L’any 2024, a Espanya, es van iniciar 643.861 procediments d’incapacitat temporal (conegut com a baixa laboral) relacionades amb “trastorns mentals, de comportament i del desenvolupament neurològic” (anomenat així pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions), segons dades del mateix Ministeri a les que Verificat ha pogut accedir a través d’una petició de transparència. En total, aquest mateix any, el Ministeri va registrar 6.897.615 baixes. Així, els procediments relacionats amb la salut mental representen un 9,33% del total. Cal aclarir que el Ministeri no recull la “salut emocional” directament com a motiu de baixa laboral, tot i que parla de “trastorns emocionals” dins l’apartat sobre salut mental.

La salut mental és el sisè motiu més freqüent de les baixes a Espanya i Catalunya

El motiu principal pel qual es van iniciar baixes laborals al conjunt de l’estat són les “malalties de l’aparell múscul-esquelètic i del teixit conectiu”, que van suposar el 27% del total. Aquestes inclouen lesions comunes, com ara tendinitis o contractures musculars, entre d’altres, segons la Classificació Internacional de Malalties. En segon lloc, es troben les malalties de l’aparell respiratori, que van suposar el 19,33% del total.

Les incapacitats temporals a la categoria de “trastorns mentals, de comportament i del desenvolupament neurològic” ocupen el sisè lloc de les més freqüents, tant a Espanya com a Catalunya per a l’any 2024. 

De fet, a Catalunya, la tendència és similar a la del conjunt de l’estat. L’any passat es van registrar 192.526 baixes laborals per salut mental, d’un total d’1.731.439. Aquestes van suposar un 11% del total. A més a més, de la mateixa manera que al conjunt d’Espanya, les incapacitats temporals més freqüents són les relacionades amb l’aparell múscul-esquelètic: són el 24,7% del total.