La pancarta del Palau de la Generalitat en solidaritat amb Ucraïna no diu “fora andalusos i extremenys”: és un muntatge

El lema de la pancarta, penjada el 3 de març, és únicament «Catalunya amb Ucraïna. Per la pau, la llibertat i els drets humans» i no inclou cap referència als andalusos i als extremenys


Què s’ha dit?

S’ha difós la fotografia d’una pancarta en solidaritat amb Ucraïna que penja del balcó del Palau de la Generalitat que diu “benvinguts ucraïnesos, fora andalusos i extremenys”.

Què en sabem?

És falsa. Es tracta d’un muntatge que ha afegit aquesta frase a la part inferior de la pancarta. La real, que es va penjar el 3 de març, conté com a únic lema “Catalunya amb Ucraïna. Per la pau, la llibertat i els drets humans”, com es pot veure a la nota de premsa del Govern i en un vídeo de RTVE. També ho ha comprovat una redactora de Verificat.

Ens pregunteu per una imatge que mostra una pancarta en solidaritat amb Ucraïna que penja del balcó del Palau de la Generalitat de Catalunya, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, i que diu “benvinguts ucraïnesos, fos andalusos i extremenys”. La imatge s'ha compartit a Facebook i a Twitter amb missatges de crítica al govern català: “em sembla menyspreable i insultant aquest rètol” o “aquesta és la democràcia que existeix a Espanya”.

És FALSA. La pancarta és real i es va penjar el 3 de març. Tot i això, el lema és únicament “Catalunya amb Ucraïna. Per la pau, la llibertat i els drets humans” i no inclou cap referència als andalusos i als extremenys. Així es pot veure a la nota de premsa del Govern difosa aquell mateix dia i en un vídeo de RTVE. A més, ho ha comprovat una redactora de Verificat que es va desplaçar a la plaça Sant Jaume el 28 de març.

Una pancarta “per la pau” penjada el 3 de març

El passat dijous 3 de març, el govern català va celebrar un acte de suport al poble ucraïnès al Palau de la Generalitat amb el lema “Catalunya, Europa, amb Ucraïna”. En acabar, es va penjar una pancarta al balcó del Palau, com explica la nota de premsa del Govern.

A la nota de premsa, s'hi inclou una fotografia de Rubén Moreno, fotògraf del president de la Generalitat, en què es veu, de fons, la pancarta en qüestió. En primer pla, apareix el president Pere Aragonès saludant el cònsol general d'Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov, a la plaça Sant Jaume. El Govern també va difondre imatges a Twitter.

En aquell moment, mitjans de comunicació com El Periódico, El Punt Avui, Europa Press o RTVE Notícies van compartir diferents imatges de la pancarta en les quals es torna a comprovar que la inscripció “benvinguts ucraïnesos, fos andalusos i extremenys” és un muntatge.

Una fotografia feta el 28 de març

Aquest dilluns 28 de març una redactora de Verificat ha anat a la plaça Sant Jaume i ha fet una fotografia del balcó on s'aprecia perfectament la pancarta real sense cap inscripció que al·ludeixi als andalusos i als extremenys.

Foto feta per una redactora de Verificat el 28 de març al matí.