La “immensa majoria” dels estrangers encarcelats a Catalunya no són marroquins

Representen un de cada tres estrangers, a diferència del que s’assegura en publicacions virals.

Representen un de cada tres estrangers, a diferència del que s’assegura en publicacions virals.

Captura de pantalla amb el filtre enganyós d'una publicació a X (abans Twitter) que assegura que la immensa majoria de presos estrangers són de nacionalitat marroquina.
,

Què s’ha dit?

Que la “immensa majoria” dels presos estrangers a les pressons catalanes tenen nacionalitat marroquina.

Què en sabem?

Que suposen el 36,39% del total de presos estrangers i el 18,86% del total d’encarcerats. És, això sí, la nacionalitat estrangera més comuna a les presons catalanes.

Un compte d’X (abans Twitter) que es caracteritza per la constant difusió de desinformació sobre estrangers i per fomentar el discurs d’odi cap als immigrants, ha tornat a publicat a la xarxa social després de mesos d’inactivitat. En un dels seus missatges recents, ha afirmat que la immensa majoria dels presos estrangers a Catalunya tenen nacionalitat marroquina.

És ENGANYÓS. Els marroquins eren el 36,39% del total dels presos estrangers i el 18,86% del total d’encarcerats el 31 de desembre de 2024, d’acord amb les dades del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica. La nacionalitat amb més presos és l’espanyola, amb 4.140, seguida de la marroquina (1.621), l’argelina (285) i la colombiana (262).

“A Catalunya, els presos estrangers superen els presos amb nacionalitat espanyola. La immensa majoria són de nacionalitat marroquina”

Els presos de nacionalitat marroquina representen el 36,39% dels estrangers encarcerat a Catalunya, segons dades del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica. Així, estan lluny de representar la totalitat de presos. Respecte del total d’encarcerats, la proporció de persones marroquines baixa al 18,86%.

En numeros absoluts, les persones de nacionalitat marroquina són 1.621 d’un total de 4.454 estrangeres i 8.594 totals. Sí que són les persones estrangeres més representades a la presó, per davant d’Algèria i Colòmbia. D’altra banda, el missatge en qüestió adjunta un text d’una pàgina web prèviament verificada per Verificat.

No hi ha relació causal entre immigració i delinqüència

No existeix relació causal entre immigració o nacionalitat i estrangeria, tal com hem explicat al nostre portal web Les mentides alimenten l’odi.

Un estudi publicat el 2019 afirmava que “la probabilitat que un immigrant amb bones oportunitats laborals sigui delinqüent no és major que la d’un natiu en les mateixes condicions”. És a dir, la condició d’haver nascut en un lloc o en un altre no explica que una persona cometi més o menys delictes.

Una altra publicació, Delincuencia de inmigrantes y motivaciones delictivas, explica que “el fet de ser immigrant no aporta res a la motivació delictiva, si no és pel context de carència d’oportunitats estructurals legítimes”, i cal tenir present que “molts immigrants en situacions d’absència d’oportunitats estructurals i materials legítimes presenten una alta resistència a la delinqüència”. Una revisió a escala internacional de diferents investigacions que abordava aquesta temàtica entre 1994 i 2014 conclou que, quan existeix una associació entre immigració i delinqüència, aquesta és negativa, tot i que molt dèbil. Això significa que, a més immigració, menys delinqüència.

“Immensa majoria”

L’expressió immensa majoria és “una expressió vaga amb què s’al·ludeix a un percentatge molt ampli, però indeterminat”, explica la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) en una publicació a X. En aquest cas, les persones marroquines són el 36,39%, quantitat que ni tan sols supera el 50%.

És per això que no és correcte afirmar que “la immensa majoria [de presos estrangers] són de nacionalitat marroquina”.