La imatge del vocalista de Metallica amb la bandera d’Ucraïna és un muntatge, però el grup ha donat suport als refugiats

El grup de heavy metal sí que ha donat suport als refugiats ucraïnesos a través de la seva fundació.


Què s’ha dit?

L’exdiputat de la Duma Ilya Ponomarev va compartir a Twitter una imatge del cantant i guitarrista de Metallica, James Hetfield, sostenint una samarreta del grup amb una calavera i les banderes dels Estats Units i Ucraïna i va afirmar que el músic nord-americà enviava “el seu suport i solidaritat a Ucraïna”.

Què en sabem?

La imatge és un muntatge. Hi ha diversos exemples de muntatges similars publicats des d’almenys 2019. No obstant això, Metallica sí que ha donat suport als refugiats ucraïnesos a través de la seva fundació All Within My Hands.

Ens pregunteu per una publicació en rus que s'ha viralitzat a Twitter (1.700 retuits i 7.700 m'agrada) en què apareix una imatge del cantant i guitarrista de Metallica, James Hetfield, sostenint una samarreta del grup amb una calavera i les banderes dels Estats Units i Ucraïna. La fotografia va ser compartida per Ilya Ponomarev, exdiputat de la Duma (la cambra baixa de l'Assemblea Federal de Rússia) i l'únic que va votar en contra de l'annexió de Crimea el 2014 (com van informar Reuters i The New York Times), el qual afirma que el músic nord-americà "envia el seu suport i solidaritat a Ucraïna". Aquesta mateixa imatge de James Hetfield ha estat compartida també en castellà i en català. «La 'comunicació' ucraïnesa a anys llum de la russa», assenyala un tuit en català.

És un muntatge. Verificat ha trobat diversos exemples de muntatges similars publicats des d'almenys 2019 (segons una cerca realitzada a TinEye) a partir d'aquesta mateixa fotografia de Hetfield: samarretes dels equips europeus de futbol Manchester United i Bayern de Munic, una altra de l'equip de futbol americà Pittsburgh Steelers, una altra del fabricant nord-americà de motocicletes Harley-Davidson, dues més sobre pandèmia de covid-19 en to humorístic (aquí i aquí) i fins i tot una altra de la mateixa banda de heavy metal Metallica. De fet, algunes d'aquestes samarretes estan a la venda.

A més, Verificat també ha localitzat altres muntatges similars on, en lloc de la cara de James Hetfield, apareix el rostre d'altres músics, com Trent Reznor, fundador de la banda de rock Nine Inch Nails (NIN), o Dave Matthews, líder del grup Dave Matthews Band. En tots dos exemples, es manté el mateix fons i les mateixes mans. L'únic que canvia és la cara del famós que apareix a la imatge, cosa que evidencia, de nou, que es tracta d'un muntatge. Ara bé, no hem pogut confirmar si el muntatge de Hetfield és l'original a partir del qual se n'han fet la resta.

Com es pot observar en alguns dels exemples esmentats (aquí o aquí), aquest tipus de muntatges són emprats sovint per algunes botigues de roba. De fet, Verificat ha trobat el muntatge del membre de Metallica amb les banderes dels Estats Units i Ucraïna on s'observen les icones d'altres peces de roba, com si existís l'opció de canviar el format en què es vol visualitzar el producte (samarreta de màniga curta, samarreta de tirants, samarreta de màniga llarga, etc.).

Encara que l'enllaç de la botiga on, en principi, es troba a la venda la samarreta no funciona en el moment en què s'ha realitzat aquesta verificació, sí que es pot observar que el muntatge localitzat és el mateix que el de la publicació de Twitter de l'exdiputat rus Ilya Ponomarev, atès que a la cantonada superior dreta es percep una part de les icones en qüestió.

Hem contactat amb els representants de Metallica per preguntar per la samarreta que suposadament aguanta Hetfield a la foto que estem verificant, però en el moment de publicar aquest article no havíem obtingut resposta.

Metallica envia el seu suport als refugiats ucraïnesos

Tot i que la imatge és un muntatge, el missatge que transmet no és fals. Metallica va anunciar fa uns dies a Twitter que la seva fundació All Within My Hands, una organització filantròpica sense ànim de lucre creada pels membres del grup nord-americà, havia donat 100.000 dòlars nord-americans a l'ONG del xef José Andrés World Central Kitchen per recolzar "els seus esforços per alimentar els refugiats ucraïnesos".

Segons Peter Delgrosso, director executiu de la fundació de Metallica, "World Central Kitchen està mútuament alineada amb All Within My Hands", ja que totes dues "se centren a ajudar persones de tot el món a lluitar contra la inseguretat alimentària" i "inverteixen recursos en situacions d'emergència i en solucions a llarg termini", d'acord amb el comunicat publicat al seu lloc web. Segons afegeix el text, "All Within My Hands s'enorgulleix de donar suport a aquesta tasca" i assegura que la "donació de 100.000 dòlars equival a uns 25.000 àpats per als refugiats".

World Central Kitchen, d'acord amb el que explica al seu propi web, es va traslladar a un pas fronterer al sud de Polònia per "servir menjars calents i nutritius" després de la invasió russa d'Ucraïna el 24 de febrer de 2022. Actualment, l'ONG del cuiner José Andrés ha ampliat la seva presència a Romania, Moldàvia i Hongria i està donant suport a restaurants "a vuit ciutats ucraïneses, entre elles Odessa, Leòpolis i Kíev".

La solidaritat del món del rock

Els integrants de Metallica no han estat els únics músics que han mostrat el seu suport al poble ucraïnès. Dee Snider, de la banda Twisted Sister, va afirmar a Twitter que aprovava que els ucraïnesos utilitzessin la seva cançó We're Not Gonna Take It "com a crit de guerra". El líder de Guns N' Roses, Axl Rose, per la seva banda, ha fixat al seu perfil de Twitter una bandera d'Ucraïna i Brian May, conegut per ser el guitarrista de Queen, va compartir a Instagram una fotografia d'un concert de la banda britànica a la Plaça de la Llibertat de Khàrkiv (Ucraïna) que va tenir lloc el 2008. "Estem commocionats, horroritzats i tristos perquè el seu bell país hagi estat envaït i les seves vides amenaçades. Us enviem el nostre amor i les nostres oracions", va afegir May a la publicació dirigida a la població ucraïnesa.