La imatge de dues persones movent un cos amb “dos dits” és una fotografia d’estoc
Les fotografies d’estoc les protagonitzen actors però no pretenen transmetre una realitat falsa
Ens heu fet arribar per WhatsApp una imatge en què es veuen dues persones vestides amb equips de protecció individual (EPI) traient d’una habitació el suposat cadàver d’una persona que hauria mort per Covid-19. La imatge l’acompanya un text que diu "voy al gimnasio todos los días, estoy medio fuerte y admito que no tengo cojones de coger un muerto con 2 dedos… nos engañan como quieren", fent referència al fet que les persones amb EPI sembla que treguin el cos de l’habitació fent servir només "dos dits". La fotografia que apareix a la composició és una imatge d’estoc elaborada amb finalitats comercials, però la interpretació que se’n fa des del text és enganyosa, perquè suggereix que pretén transmetre una realitat falsa.
Es tracta d’una fotografia d’estoc, i es pot trobar a llocs web especialitzats en la venda d’imatges, vídeos i recursos gràfics com EyeEm, Adobe Stock, Shutterstock o Getty Images. En aquest cas concret, la imatge forma part d’una col·lecció elaborada pel fotògraf Panyawat Boontanom a Thai Mueang (Tailàndia), segons la seva pàgina d’EyeEm, que acompanya la imatge d’un subtítol que es limita a dir que "les morts per Covid-19 augmenten cada dia. Personal sanitari embolica cossos de víctimes de la Covid-19". La fotografia no porta data. Al web d’Adobe també hi ha un vídeo de la mateixa escena signat pel mateix fotògraf. No es pot assegurar amb certesa si en el moment en què es va fer la foto es va agafar el suposat cos amb la mà o dos dits.
Les imatges i vídeos d’estoc a vegades les protagonitzen actors i representen situacions fictícies per proporcionar material gràfic genèric a les publicacions que hi estan subscrites. Eyem, un dels webs que allotja la fotografia, ha confirmat a Verificat "la imatge d’estoc ha estat escenificada" i que qui la protagonitza són "models".