La flor coneguda com a “Sang de Crist” existeix fora de Nova Zelanda i floreix diverses vegades l’any
Verifiquem un missatge que diu que la flor “Sang de Crist” és de Nova Zelanda i que floreix durant la Setmana Santa
Què s’ha dit?
Que existeix una flor anomenada Sang de Crist que només floreix per Setmana Santa i que és de Nova Zelanda.
Què en sabem?
La flor esmentada és originària de Nova Zelanda, però actualment la trobem a multitud de localitzacions. Floreix sobretot de desembre a gener, tot i que també la podem veure florida en altres moments de l’any.
Ens heu enviat una imatge a través del nostre servei de WhatsApp que assegura que una flor coneguda com Sang de Crist és originària de Nova Zelanda i que només floreix durant la Setmana Santa. És ENGANYÓS. És cert que l’arbre, Metrosideros excelsa, és originari de les illes neozelandeses i que la seva flor es coneix popularment en alguns països com Sang de Crist pel seu color i la forma de creu que poden arribar a presentar els seus peduncles florals, però no només floreix durant la Setmana Santa, una festivitat catòlica que celebra la resurrecció de Jesucrist. De fet, existeixen nombroses flors amb el sobrenom de Sang de Crist.
Aquesta flor és de Nova Zelanda, es diu Sang de Crist!, només floreix per setmana santa!
La flor que apareix a la imatge que ens heu fet arribar prové de l’arbre de fulla perenne Metrosideros excelsa, una espècie comunament coneguda com pohutukawa. Un article que en revisa la biologia i ecologia explica que, “quan floreixen, els arbres estan carregats de flors de pinzell vermell que produeixen grans quantitats de nèctar” que són les que el missatge assenyala amb el nom de "Sang de Crist".
S’ha relacionat la flor amb la religió, però “la forma de creu (…) no té res a veure amb Crist ni cap història religiosa. Aquesta planta va evolucionar centenars de milions d'anys abans de Crist. És simplement l'aspecte dels peduncles florals i no sempre s'hi identifica una creu de manera tant òbvia”, explica a Verificat Laia Guàrdia, professora de la Unitat de Botànica de la Universitat Autònoma de Barcelona.
L’Institut Nacional de Biodiversitat de Sud-àfrica (SANBI) explica que “l'arbre és originari de Nova Zelanda i Austràlia i és invasor al Japó, Espanya, Anglaterra, Irlanda i Sud-àfrica”, tot i que el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) no l’incou a la seva llista d’espècies exòtiques invasores. Actualment, doncs, es pot trobar en multitud de localitzacions i no només a Nova Zelanda. Com explica Guàrdia, està “distribuïda sobretot en zones de clima mediterrani arreu del món, com a ornamental”.
El període de floració
L’article que revisa les característiques bàsiques de la pohutukawa també explica que la floració massiva es produeix de desembre a gener. “De fet, s'anomena comunament arbre de Nadal de Nova Zelanda, ja que el període de floració coincideix amb el Nadal”, apunta el text. Guàrdia assenyala que “no és cert que floreix només per Setmana Santa. És possible que en latituds més septentrionals la floració es retardi i coincideixi amb la Setmana Santa, però no és així en el seu país originari ni en latituds semblants”.
Jordina Belmonte, investigadora de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i presidenta de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), coincideix amb Guàrdia i explica a Verificat que, a Catalunya, “es veu florida força mesos a l'any".