La Covid-19 no es contagia a través de les aigües residuals
Fa temps que circula un missatge per Whatsapp que atribueix el presumpte contagi de persones que estaven confinades a Holanda amb el fet que el coronavirus estigui viu i “actiu” al sistema d’aigües residuals. El text afirma que les autoritats holandesas “han descobert que el virus [de la …
Fa temps que circula un missatge per Whatsapp que atribueix el presumpte contagi de persones que estaven confinades a Holanda amb el fet que el coronavirus estigui viu i “actiu” al sistema d’aigües residuals. El text afirma que les autoritats holandesas “han descobert que el virus [de la Covid-19] està creixent i multiplicant-se” a la seva xarxa de canalitzacions. És FALS, segons han confirmat a Verificat les autoritats holandeses, dos experts dels hospitals Clínic i Vall d’Hebron de Barcelona i un de l’empresa Aigües de Barcelona.
El missatge recomana als ciutadans “afegir una tassa de lleixiu” als “vàters, lavabos, banyeres, dutxes, aigüeres”, consells que, d’acord amb els consultats, no són eficaços en la lluita per prevenir el coronavirus.
MISSATGE DE WHATSAPP: "Si us plau afegir una tassa de lleixiu en cada canalització dels vostres vàters, lavabos, banyeres, dutxes, aigüeres, etc …. Les autoritats holandeses han descobert que el virus està creixent i multiplicant-se en el sistema d'aigües residuals. Van descobrir que fins i tot les persones que estaven confinades a casa van agafar el virus i van decidir analitzar l'aigua i tot el sistema d'aigües residuals i van trobar el virus actiu en els embornals. Demaneu a tots els seus coneguts que facin el mateix. Tots els desinfectants forts i corrosius com Lysol poden exercir el mateix paper però el lleixiu concentrada és la millor opció. Que corri la veu."
Benito Almirante, cap de malalties infeccioses de l'hospital Vall d'Hebron, assegura que el fet que el virus estigui present a les aigües residuals no té cap risc per la salut perquè “el coronavirus es transmet per via aèria i l’aigua no és un mecanisme de transmissió reconegut”. Així mateix ho estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Ministeri de Sanitat. L’expert afirma que, a més a més, els ciutadans en general no estan en contacte directe amb les aigües residuals.
“Tots els experts diuen que el virus de la Covid-19 que circula per les aigües residuals està mort i que, per tant, no pot haver-hi contagi”, assegura Miquel Paraira, director de Qualitat de l’Aigua d’Aigües de Barcelona. Anna Vilella, consultora sènior del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l'Hospital Clínic, coincideix amb Paraira en afirmar que, almenys fins ara, no hi ha raons científiques per pensar que el virus es viable, és a dir, que té capacitat per a viure, créixer, multiplicar-se i infectar en aquest medi.
Les autoritats holandeses també ho desmenteixen
“És fals […], no hi ha cap evidència que demostri que el virus s’està multiplicant en el nostre sistema d’aigües residuals”, asseguren els responsables de premsa del National Institute for Public Health and Environment (RIVM), organisme holandès referit pel ministeri de Sanitat com a autoritat competent pel que fa a la recerca en aquest àmbit. A banda, afegeixen aquestes mateixes fonts, “seria molt improbable que això passés perquè un virus necessita un hoste [una cèl·lula] per sobreviure i multiplicar-se”.
“El coronavirus és molt infectiu, però ambientalment molt fràgil”
“El coronavirus no té les condicions per viure a les aigües residuals. És un virus molt infectiu, però ambientalment molt fràgil”, explica Paraira. Si observes la forma del coronavirus, exposa el director de Qualitat de l’Aigua d’Aigües de Barcelona, “veuràs que té una corona amb espícules feta de material lipídic, que és molt fràgil”. Aquestes espícules, precisa, “li serveixen per enganxar-se a l’hoste, en aquest cas les cèl·lules humanes, i li permeten ser infectiu. Quan el virus surt de l’hoste, la corona es degrada i perd infectivitat”. Per això, conclou, el que trobem a les aigües residuals no són espícules sinó “restes de material genètic de la part interior del virus”.
“El coronavirus accedeix a les aigües residuals a través de la femta de la gent infectada, però no perquè s’hagi multiplicat”, expliquen des del National Institute for Public Health and Environment. Així ho assegura també Paraira qui, en aquest sentit, precisa que la forta càrrega d’àcids biliars de la femta complica molt la supervivència del coronavirus.
Actualment, el National Institute for Public Health and Environment està testant la presència del coronavirus en diverses mostres d’aigües residuals. La iniciativa implicarà que les aigües residuals produïdes per 17 milions de persones a Holanda siguin sotmeses a un test.