La cervesa no és millor per a la salut que l’aigua, a diferència del que afirmen diverses publicacions virals
L’estudi en què es basen les publicacions parla de l’Anglaterra del segle XVIII i en cap cas fa referència a l’actualitat.
L’estudi en què es basen les publicacions parla de l’Anglaterra del segle XVIII i en cap cas fa referència a l’actualitat.
Què s’ha dit?
Que beure cervesa és millor per a la salut que beure aigua, segons un estudi.
Què en sabem?
Que la investigació en què es basen aquestes afirmacions analitza un moment històric molt concret a Anglaterra en què les fonts d’aigua estaven contaminades, i no s’aplica a l’actualitat.
Diverses publicacions virals a les xarxes socials, així com alguns mitjans de comunicació, han recollit que, segons un estudi, beure cervesa és més saludable que beure aigua. És ENGANYÓS.
El paper a què fan referència els articles publicats conclou que, al segle XVIII, a Anglaterra, beure la cervesa que es fabricava llavors era més sa que beure l’aigua en molts llocs, ja que solia estar contaminada, però no fa referència a l’actualitat. De fet, l’evidència científica considera que beure alcohol, fins i tot en quantitats petites, és perjudicial per a la salut.
“Beure cervesa és més saludable que beure aigua, segons un estudi“
L’estudi, publicat al Journal of Development Economics, conclou que, durant el segle XVIII, l’escassetat de cervesa a Anglaterra es relacionava amb una major mortalitat, especialment en els mesos d’estiu. És a dir que, segons l’article, en aquella època era més segur beure cervesa que aigua. Els autors donen tres raons principals. La primera, que l’aigua que s’utilitzava per elaborar-la es bullia prèviament, el que eliminava gran part dels patògens, com els causants del còlera o la febre tifoide. La segona, que l’alcohol present feia d’antisèptic per combatre aquells organismes que haguessin quedat vius.
Finalment, expliquen, la cervesa tenia molta menys graduació (0,75% d’alcohol per volum) que l’actual, el que “la faria estar més a prop de l’aigua purificada”. Els diversos factors “suggereixen que la cervesa tenia molts dels beneficis de l’aigua purificada amb menys riscos per a la salut associats respecte als del seu consum actual”.
En cap moment els autors fan referència al fet que els resultats es puguin extrapolar a la situació actual. L’article “és molt clar sobre el context històric”, aclareix en un correu a Verificat Francisca M Antman, professora del departament d’Economia a la Universitat de Colorado Boulder, i una de les autores de l’article. De fet, l’autora recull a les conclusions del paper que “aquesta investigació subratlla la importància de les begudes alternatives per a la història i incideix en la importància de l’accés a aigua neta per a la salut humana i el desenvolupament econòmic”. Igualment, afegeixen, es pot aprendre de l’experiència històrica per aquelles zones on, encara, les tecnologies per millorar la qualitat de l’aigua no estan a l’abast de tothom. L’Organització Mundial de la Salut (OMS), calcula que més de mig milió de persones moren cada any al món a causa de malalties transmeses per aigua contaminada, com el còlera, la pòlio o la febre tifoide entre altres.
Està demostrat que l’alcohol té riscos per a la salut
Cada cert temps sorgeixen notícies similars a aquesta que recullen que el consum moderat de begudes alcohòliques com la cervesa o el vi pot arribar a ser saludable. Tanmateix, tal i com apunta l’OMS al seu web, “cap nivell de consum d’alcohol és segur per a la salut” i, de fet, una revisió recent conclou que “els estudis sobre els beneficis del consum moderat d’alcohol utilitzen mètodes esbiaixats”.
Com ja vam explicar en un article en col·laboració amb El Periódico, està estesa la idea que begudes fermentades com les esmentades són beneficioses per a la salut a causa dels polifenols, uns antioxidants que podrien tenir propietats positives en la prevenció de certes malalties cardiovasculars.
Ara bé, “tot i que el consum d’alcohol, de lleu a moderat, podria disminuir el risc de malaltia cardiovascular i mortalitat, l’efecte net de l’alcohol és perjudicial”, concloïa un estudi prospectiu publicat al British Medical Journal el 2011. Els autors afegeixen que “no s’ha de recomanar el consum d’alcohol per prevenir la malaltia cardiovascular o la mortalitat per totes les causes”.
En aquesta línia, l’evidència científica sosté que el consum d’alcohol, fins i tot el que es consideren dosis moderades – com una copa de vi o de cervesa al dia per a dones o dues en homes – augmenta el risc de desenvolupar càncer. L’Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC, per les sigles en anglès) incideix en el seu Codi Europeu contra el Càncer en què “hi ha una relació causal entre el consum de begudes alcohòliques i el càncer oral, de faringe, laringe, esòfag, fetge, còlon i recte i mama, fins i tot a nivells d’ingesta baixos i moderats”.