Junts i PSOE no han pactat un referèndum: és només la proposta independentista per a futures negociacions
Junts i PSOE no han pactat un referèndum: és només la proposta independentista per a futures negociacions
Què s’ha dit?
Que el PSOE i Junts han pactat un referèndum d’autodeterminació a canvi de la investidura de Pedro Sánchez.
Què en sabem?
PSOE i Junts han acordat convocar una reunió de negociació per aquest novembre, on la proposta de Junts serà el referèndum, una postura que en cap cas té el suport dels socialistes. Tots dos partits afirmen tenir “profundes discrepàncies” sobre com resoldre el conflicte.
S’han viralitzat múltiples tuits que asseguren que Junts i el PSOE han acordat un “referèndum” en el marc de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez.
És ENGANYÓS. El referèndum d’autodeterminació és mencionat al document perquè serà la proposta que farà Junts en la pròxima reunió de negociació amb el PSOE que, segons l’acord, se celebrarà durant el mes de novembre. Per la seva banda, els socialistes plantejaran “l’ampli desenvolupament” de l’Estatut i “el respecte a les institucions de l’autogovern”.
És a dir, l’acord no diu que s’hagi pactat un referèndum i, de fet, ambdós partits afirmen tenir “profundes discrepàncies sobre la forma final de la resolució del conflicte”.
“No és només l’amnistia. Han pactat un referèndum”
L’acord per una Llei d’Amnistia ha protagonitzat el pacte d’amnistia i governabilitat firmat pel PSOE i Junts i publicat en diversos mitjans com el 324, El País o La Razón. Així i tot, a molts usuaris no els ha passat per alt que el document de quatre pàgines inclogui una menció al “referèndum d’autodeterminació”: les xarxes s’han omplert de missatges assegurant que “el PSOE ha pactat un referèndum amb Junts”.
Què diu l’acord d’investidura sobre el referèndum?
En realitat, el referèndum no forma part de l’acord, sinó que és el plantejament que farà Junts en futures negociacions entre partits.
El document explica que a partir d’ara, ambdós partits entraran en un procés de negociació i que “les dues parts hauran d’acordar” la seva metodologia i els continguts a negociar. En aquest sentit, s’explicita que la primera reunió entre tots dos grups serà durant el novembre, on “Junts proposarà la celebració d’un referèndum d’autodeterminació sobre el futur polític de Catalunya emparat a l’article 92 de la Constitució”.
És a dir, que el referèndum serà la proposta de Junts en futures negociacions pel que fa al reconeixement nacional de Catalunya.
“Profundes discrepàncies” sobre com resoldre el conflicte
En canvi, el plantejament dels socialistes en aquesta primera reunió consistirà a defensar “l’ampli desenvolupament” de l’Estatut d’Autonomia del 2006 i “el ple desplegament i el respecte a les institucions de l’autogovern i a la singularitat institucional, cultural i lingüística de Catalunya”.
De fet, l’acord expressa “les profundes discrepàncies sobre la forma final de la resolució del conflicte” per part dels dos partits i també explicita que hi ha “desconfiances mútues reconegudes per tots dos”, fet que els ha portat a acordar dotar-se d’un mecanisme “internacional” que acompanyi, verifiqui i realitzi un seguiment del procés de negociació i dels futurs acords.
Podeu consultar el text íntegre de l’acord en aquest document: