Infodèmia: aprèn a filtrar la informació sobre la pandèmia
Pas 3: busca una informació millor
Verificació creuada
- Si no pots confiar en la font que et subministra la notícia, la millor estratègia és fer una cerca ràpida de notícies i veure qui més l’ha publicat.
- De vegades (moltes!) trobaràs que hi ha més cobertura de la informació que no pas de la notícia concreta que t’ha arribat. Comparteix la informació dels fets.
- Potser veuràs que cap mitjà ha donat cobertura a la notícia, cosa que generalment hauria de fer-te sospitar, particularment si es tracta d’una gran notícia.
- Ocasionalment, buscant una notícia millor apareix una icona de verificació juntament amb l’afirmació, sobretot si l’afirmació és dubtosa i s’ha estès.
Anteriorment, havíem parlat d’investigar la font, i sobre això que anomenem “la font que comparteix”. La font que comparteix és l’última baula de la cadena que hi ha entre una notícia, estadística, afirmació o fotografia i tu. Si en Pep és qui t’ha enviat un missatge directe, en Pep és la font que comparteix.
Si té suficient credibilitat, pots confiar en que la història està ben presentada. No tens perquè tenir-hi una confiança total, però almenys has realitzat una diligència de precaució.
Però, què passa si la font que comparteix no és suficientment creïble? Tens dues opcions, i les dues impliquen que has de trobar una nova font.
La primera opció que tens és, simplement, provar de trobar una font millor que parli del mateix esdeveniment, titular o notícia. Preferiblement, busca un parell de fonts. Si veus que diversos mitjans amb reputació estan informant, independentment, sobre la mateixa història, la teva confiança anirà augmentant. Si altres mitjans no ho estan cobrint o si altres mitjans estan informant d’una història totalment diferent, llavors, com a mínim, hauries d’aturar-te i analitzar-ho.
La segona opció que tens és trobar la font original: arribar al lloc d’on ve la notícia i avaluar la informació original o font de cerca original en comptes de compartir la font que comparteix.
Provarem ara amb la primera opció, trobar una font millor. Quan la notícia és important, pots utilitzar les paraules clau en la cerca de notícies i fixar-te si altres fonts estan informant del mateix. Aquí tenim un exemple:
COVID-19 / Coronavirus pot sobreviure a les superfícies entre 5 i 20 dies. Els diners estan siguent desinfectats per evitar la propagació del virus. #coronavirus #武汉肺炎 #新冠肺炎 #CoronavirusOutbreak #COVID19 pic.twitter.com/L0vdgD6GrF— 24/7 Crisis News LIVE ☢ (@livecrisisnews) February 12, 2020
Això prové d’una font que no coneixem. Passem el ratolí per sobre i no hi ha res que ens inspiri cap mena de confiança. Aquest compte de “notícies” sembla ser un dels milers d’agregadors oportunistes que normalment apareixen en situacions de crisi. No aporten cap informació original ni realitzen cap tipus de verificació, simplement retuitegen afirmacions d’altra gent. En general, molta de la informació que comparteixen és bona, però molta podríem llençar-la directament a les escombraries.
Aquí tenim un altre cas semblant, però a Espanya:
És un compte dedicat a retuitejar contingut fet per altres fonts i que enllaça al blog d’una persona sense cap vincle aparent amb l’epidemiologia.
Un simple primer pas: obilda’t d’aquestes publicacions! En realitat, és igual quina sigui la font, el que t’importa és el que anomenem l’afirmació, el que el post diu que ha passat. Fixem-nos ara si altres fonts estan informant d’aquesta notícia. Seleccionem Money is now being disinfected i cliquem amb el botó dret, pitgem sostingudament o fem cmd-clic i, què trobem? Apareixen tones i tones de pàgines que informen sobre això. Si cliquem en qualsevol dels articles, també veiem que no és només un rumor: el govern xinès, de fet, ho ha anunciat.
Ara fixa’t de què és el que no hem fet: passar-nos deu minuts pensant si l’afirmació sona plausible o no. Per què? Doncs perquè no som epidemiòlegs o viròlegs, de manera que no sabem si la informació és plausible. Tampoc ens hem passat deu minuts mirant el vídeo i intentant descobrir si era fals o si era teatre, perquè no som experts en la pràctica d’anàlisi de vídeos. En canvi, el que hem fet és veure si hi ha gent amb més experiència que nosaltres capaç de confirmar-ho. I resulta que sí.
Aquí hi ha un altre vídeo:
⚠️ GRAPHIC CONTENT ⚠️
— KY Freedom Keeper (@keeper_ky) February 12, 2020
China is now killing their citizens, in the streets. This is Wednesday Feb 12th 2020.
This is what a government can do when they gain complete control over the people.
✅ Step 1: Put the government in control of the healthcare 100% #Coronavirustruth pic.twitter.com/QlpUjvr5X2
Si s’uneix el vídeo i el text es dedueix que el govern xinès està enviant metges armats amb pistoles i que van executant gent pels carrers, cremant-los a l’acte. El govern xinès és totalitari i té una llarga història d’ús de la violència contra la seva pròpia població. Creiem que la notícia és desgavellada, però no volem descartar-la perquè sigui inversemblant. Ara bé, si passem el ratolí per sobre el tuit queda bastant clar que la font que comparteix no té cap legitimitat.
Aleshores, pensem si hi ha altres comptes o mitjans informant d’això i si ha estat verificat de manera independent.
Si fem una primera cerca veiem que res no concorda, cosa que probablement ens demostra que no ha estat confirmat. Però tot i així afinem una mica la nostra cerca.
Una vegada fet això veiem un resultat: és d’Snopes. I mirant l’article a Snopes, veiem que aquest vídeo ha estat creat d’una manera enganyosa: les persones que semblen metges caminant pel carrer amb armes, en realitat són policies amb mascaretes i fregalls per protegir-se d’infeccions mentre realitzen les seves rondes habituals. I ningú no està ferit.
Això ho canvia tot. El tuit original donava a entendre que la gent era assassinada per bandes de metges per donar donar a entendre que una vegada que el govern xinès es fa càrrec de la salut pública, els metges poden decidir si has de viure o morir, més o menys a l’acte. Això està molt lluny de la idea que “la policia local es va posar mascaretes sanitàries per evitar la infecció”.
Sovint, quan les notícies ens arriben actuem com si haguéssim de prendre una decisió sobre aquest missatge en particular. Però la web és immensa! Si la informació és vertadera, segurament hi haurà moltes altres fonts millors que la que t’ha arribat. I si és falsa, potser algú ho ha fet expressament.
Busca una versió millor de la història. Llegeix i, si la trobes, comparteix-la!
Alguna cosa que t’han enviat o has vist t’ha fet soroll?
Coneix els nostres programes educatius i aprèn a informar-te.