Guants i botes de goma: recomanacions sanitàries per als voluntaris de València
La principal amenaça de salut pública en aquesta situació són les infeccions transmeses pel contacte amb aigua contaminada
La principal amenaça de salut pública en aquesta situació són les infeccions transmeses pel contacte amb aigua contaminada
Circulen per X (abans Twitter) diverses publicacions que demanen a les persones voluntàries que volen participar de les tasques de neteja de València tras la DANA que es protegeixin amb “guants i mascaretes”, perquè l’aigua està “molt estancada, contaminada”. Són recomanacions que també fa la Universitat de València, i que s’alineen amb el material repartit pel centre de coordinació del voluntariat, segons expliquen mitjans com El País o El Mundo.
Quines mesures preventives cal prendre per ajudar de manera segura en la gestió del desastre? T’ho expliquem!
La Conselleria de Salut de la Generalitat Valenciana ha publicat unes recomanacions d’actuació en una inundació, on destaca que cal “protegir-se nas, boca i ulls, emprar pantalons i camises de màniga llarga, guants protectors i botes de goma”. El comunicat també demana tallar el gas i l’electricitat dels espais que es netegin, ventilar les àrees tancades, retirar materials mullats, aigua i fang, netejar i desinfectar les parets i el terra i, en cas de trobar els cadàvers d’animals, manipular-los el mínim possible.
El risc de l’aigua contaminada
Fernando García Benavides, catedràtic de Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF), coincideix a grans trets amb les recomanacions oficials i, de fet, destaca la importància de no actuar per compte propi.
En aquest sentit, malgrat l’onada de solidaritat autogestionada que han impulsat milers de ciutadans valencians aquests darrers dies, recomana als voluntaris que, en la mesura del possible, s’incloguin en els dispositius coordinats per la Generalitat Valenciana i la Plataforma del Voluntariat. “Els voluntaris han d’anar organitzats i han d’estar coordinats per les persones responsables”, apunta en declaracions a Verificat, perquè “han de dotar-se de l’equip protector abans de començar la seva tasca”.
L’expert, també vocal de la Societat Espanyola de Salut Pública, apunta que la protecció mínima necessària són guants i granotes de treball, perquè la principal amenaça de salut pública en aquesta situació són les infeccions transmeses pel contacte amb aigua contaminada.
En canvi, no veu les mascaretes com a imprescindibles, perquè “serveixen per protegir d’infeccions aèries”, un escenari que no s’hauria de donar a València en la situació actual. “La Generalitat Valenciana, el govern de l’Estat i les institucions públiques han d’oferir i tenir disponibles aquesta mena de vestimenta que acompanya la feina dels voluntaris”, conclou.
Les seves recomanacions van en línia amb les que detallava a la xarxa social X el Cap de Servei de la Unitat de Vigilància Epidemiològica i Informació Sanitària de Guipúscoa, Adrián Aginagalde. “El principal risc és la ingesta de l’aigua contaminada i, en grau més baix, leptospirosis [una infecció bacteriana que provoca tos i vòmits] a qui ha estat dins l’aigua”, ja que aquesta malaltia es pot contagiar si l’aigua conté el bacteri leptospira. En canvi, explica, el contagi per via aèria no és tan habitual en aquestes situacions.
L’expert recomana guants, botes i barreres físiques que protegeixin la cara dels voluntaris (com ulleres o pantalles). No considera que les mascaretes siguin la millor idea perquè “en ser entorns humits o directament en contacte amb l’aigua no hi ha mascareta (d’ús comú) que mantingui la seva integritat física”.