Greta Thunberg no ha demanat que es facin servir les centrals nuclears
L’activista sueca va suggerir anteposar l’energia nuclear que prové de plantes ja existents a l’ús del carbó.
Què s’ha dit?
Que Greta Thunberg ara està a favor de les centrals nuclears i demana que es facin servir, després de suposadament haver destruït el sistema energètic alemany en el passat demanant que es deixessin d’usar.
Què en sabem?
A l’entrevista d’on s’han tret les declaracions, l’activista sueca opina que seria un error tancar les centrals nuclears en actiu per centrar-se únicament en les centrals de carbó. Thunberg no va influir en el tancament de les instal·lacions nuclears alemanyes, ja que la decisió d’acabar amb elles va ser presa el 1998, cinc anys abans que ella naixés.
Una publicació viral a Twitter, que compta amb més de 2000 retweets i 4.700 “m'agrada”, assegura que Greta Thunberg, coneguda pel seu activisme mediambiental davant de la crisi climàtica, “ara demana que s'utilitzin Centrals Nuclears”, quan suposadament ha estat la que “va destruir el sistema energètic alemany en demanar que es deixessin d'usar”.
És ENGANYÓS. Al vídeo que acompanya el missatge del tuit, Greta Thunberg admet que és mala idea que Alemanya tanqui les seves últimes plantes nuclears actives, si això implica centrar la mirada únicament en energies a base de carbó. És a dir, que no demana que es faci servir l'energia nuclear, sinó que suggereix anteposar-la a l'ús del carbó, que té una petjada de carboni superior a les renovables i a la nuclear.
Greta Thunberg, la mateixa que va destruir el sistema energètic alemany en demanar que deixessin d'usar Centrals Nuclears, multiplicant el preu de l'energia en un 5000%, ara demana que usin Centrals Nuclears
L'activista mediambiental Greta Thunberg va declarar el 12 d'octubre passat, en una entrevista per al canal alemany Tagesschau, que “si (les centrals nuclears) ja estan actives sento que és un error tancar-les per enfocar-se al carbó”. Un tuit viral ha compartit aquest extracte assegurant que l'activista sueca “ara demana que es facin servir centrals nuclears”. No obstant, Thunberg no fa explícitament aquesta petició en cap moment de l'entrevista.
Quan l'entrevistadora pregunta si “l'energia nuclear seria millor per al clima en comptes de promoure les centrals de carbó”, l'activista sueca afirma que dependria “si aquestes plantes nuclears ja estan obertes”. En el cas que les ja existents continuessin en actiu, Thunberg opina que “seria un error” tancar-les –tal com estaria planejat per a l'abril de l'any 2023– si això comporta “centrar-se al carbó”.
El tancament de les nuclears a Alemanya
Al contrari del que afirma el tuit viral, Greta Thunberg no és la responsable de “destruir el sistema energètic alemany en demanar que deixessin de fer servir centrals nuclears”.
La decisió de tancar les centrals nuclears es remunta a l'any 1998, 5 anys abans que l'activista naixés, quan el govern d'aquell moment tenia entre les seves prioritats l'eliminació gradual de l'energia nuclear. Aquest procés es va interrompre el 2009 amb el nou govern, però es va reprendre el 2011 influenciat per la catàstrofe a la central nuclear de Fukushima al Japó. Per tant, Greta Thunberg, nascuda l'any 2003, no va poder tenir cap influència en aquests esdeveniments que van portar al desús de les centrals nuclears.
Dels 17 reactors nuclears que estaven en actiu el 2010, 10 van tancar entre el 2011 i el 2017, abans que Thunberg iniciés el seu activisme climàtic l'any 2018.
Un context de crisi energètica
L'entrevista a Greta Thunberg sorgeix arran de l'actual crisi energètica en què es troba Europa. I és que Alemanya ha reactivat plantes de carbó inactives, malgrat que el govern actual hagi insistit que el seu ús acabarà l'any 2030 per complir el Reglament de repartiment de l'esforç (RRE) de la UE sobre reduccions anuals de l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle. A més, ha allargat fins a l'abril del 2023 la vida útil de dos dels reactors nuclears que, en principi, havien de tancar a finals d'aquest any.