Feijóo no “va votar en contra” d’apujar el salari mínim: ni era diputat ni les actualitzacions de l’SMI es voten al Congrés
El salari mínim el fixa el govern per reial decret i no necessita l’aprovació ni la convalidació del Congrés dels Diputats, per tant, Feijóo no hi va poder votar en contra
Què s’ha dit?
Que Feijóo va votar en contra de la pujada del salari mínim.
Què en sabem?
El salari mínim el fixa el govern per reial decret i no necessita l’aprovació ni la convalidació del Congrés dels Diputats, per tant, Feijóo no hi va poder votar en contra. A més, fins l’agost d’aquest any no era diputat.
Gabriel Rufián li ha retret a Alberto Núñez Feijóo al debat d’investidura que vulgui apujar el salari mínim quan “va votar-hi en contra”.
És FALS. Les pujades del salari mínim interprofessional es fan per reial decret, és a dir, les pacta el govern amb els agents socials, com explica la pàgina web del Ministeri de Treball i Economia Social, i, en no tenir rang de llei, no necessiten l’aprovació ni la convalidació del Congrés, com es pot comprovar als reials decrets que han establert l’SMI dels últims anys: 2020, 2021, 2022 i 2023. Per tant, Feijóo no va poder votar-hi en contra.
A més, el líder popular mai havia estat diputat al Congrés fins que va guanyar l’escó les darreres eleccions generals del 23 de juliol, i, de fet, es va posicionar a favor de l’última pujada anunciada pel govern d’Espanya el febrer d’aquest any, tot i que amb condicions, tal com va explicar en una entrevista a Onda Cero.
“Vostè mateix ha dit avui que vol apujar el salari mínim i va votar en contra”
Gabriel Rufián
El salari mínim interprofessional (SMI) el fixa el Govern anualment “prèvia consulta amb les organitzacions sindicals i associacions empresarials més representatives”, tal com detalla la pàgina web del Ministeri de Treball i Economia Social. Això també queda reflectit a l’article 27 de la Llei de l’Estatut dels Treballadors.
Però, a més, les actualitzacions de l’SMI es dicten per “reial decret”, que segons el Diccionari Panhispànic de Dubtes és una “disposició aprovada pel president del Govern o pel Consell de Ministres, adoptada en virtut de la potestat reglamentària del Govern”. Això fa que el Congrés no intervingui en cap moment en l’actualització de l’SMI.
De fet, si fem una cerca al web del Congrés, on es poden buscar totes les iniciatives que es presenten al Congrés, no trobem cap resultat amb les paraules “salario mínimo interprofesional” o “SMI”.
Diferència entre reial decret i reial decret llei
Des de Verificat ens hem posat en contacte amb l’equip de comunicació d’ERC al Congrés dels Diputats que ens ha afirmat que, tot i ser un decret del govern, “es convalida al ple del Congrés” i, per tant, “sí que es vota per part dels grups”.
Però, això és el que passa amb els reials decrets llei que, a diferència dels reials decret, sí que necessiten l’aprovació del Congrés en els 30 dies posteriors. En canvi, en el cas de l’actualització de l’SMI, el govern l’ha fixat en els últims anys per reial decret i, per tant, no ha necessitat l’aprovació del Congrés.
És a dir, la diferència entre passar una norma pel Congrés o no està en el rang jurídic d’aquesta. Un reial decret té rang reglamentari i no necessita l’aprovació del Congrés perquè, és el Govern qui té “la potestat reglamentària”, mentre que el reial decret llei té rang de llei i necessita la convalidació del Congrés, és a dir “el pronunciament exprés sobre l'acceptació o derogació, dins del termini de trenta dies després de la promulgació, d'una disposició provisional del Govern”, tal com detalla el Diccionari Panhispànic de Dubtes. En aquest cas, la convalidació pot ser per part del Ple (article 86.2 Constitució) o de la Diputació Permanent (78.2 de la Constitució).
De fet, si comprovem els últims reials decrets pels quals s’ha fixat l’SMI (2022 i 2023), no trobem cap referència a la convalidació per part del Congrés. En canvi, si mirem un reial decret llei, com per exemple el 20/2022 de mesures per pal·liar els efectes de la Guerra d'Ucraïna, trobem una nota que indica que “ha estat convalidat per l’Acord del Congrés dels Diputats”.
Feijóo es va posicionar a favor de la pujada de l’SMI
Tot i no haver votat la pujada del salari mínim, des que Feijóo està al capdavant del Partit Popular s’ha mostrat favorable d'augmentar-lo en algunes ocasions. El setembre de 2022 en una entrevista a La Sexta va dir que “és necessari apujar els sous” de forma genèrica, tal com recollia un article de El Mundo, però veia “precipitat” pronunciar-se sobre una possible pujada de l’SMI, tal com va dir en una entrevista a Onda Cero.
El desembre del mateix any el líder popular ja defensava una pujada limitada de l’SMI, “equilibrada amb la competitivitat de les empreses”, tal com recollia ElDiario.es i el febrer d’aquest any, davant la pujada de l’SMI del govern, Feijóo va afirmar que la veia amb bons ulls en una entrevista a Onda Cero. Mesos més tard, al juliol, en plena campanya electoral, el president del PP ja era més contundent en una entrevista a El Periódico, en què va afirmar que estava a favor de seguir augmentant el salari mínim.