La vacuna QazVac

Explicació del funcionament i les característiques de la vacuna


El Research Institute for Biological Safety Problems (RIBSP) de Kazakhstan ha desenvolupat una vacuna de virus inactivat sota el nom comercial QazVac (o QazCovid-in). Aquest mètode, que també han usat les vacunes xineses Coronavac i Sinopharm, així com l'índia Covaxin, utilitza una versió “morta” del virus que provoca la malaltia i que no és capaç infectar però sí d'activar una resposta en el nostre sistema immunitari.

La vacuna va superar un assaig de fase I/II amb 244 persones, sobre el qual encara no s'han publicat resultats oficials, i va ser autoritzada després d'haver superat la meitat d'un assaig clínic de fase III, que ha comptat amb la participació de 3.000 voluntaris, i el final del qual estava previst per al mes de juny. Avui dia, no s'ha publicat encara cap resultat oficial.

Tot i així, el RBISP, responsable del desenvolupament de la vacuna, ha informat que la injecció crea “una immunitat estable contra la infecció per coronavirus”, l'eficàcia del qual ha xifrat el primer viceministre de Salut del Kazakhstan, Marat Shoranov, en un 96% després dels primers assajos.

El Govern Kazakh informava de l'enviament d'un primer lot de 50.000 dosis el 22 d'abril per ser subministrades a partir del dia 26 del mateix mes, de moment només de manera local. També ha notificat que la fórmula pot transportar-se a una temperatura d'entre 2 i 8 °C i que se subministra en dues dosis separades per un interval de 21 dies.

Els desenvolupadors de QazVac han notificat que els únics efectes secundaris que van observar després de rebre la vacuna van ser un lleu dolor i enrogiment en la zona de la burxada. No obstant això, no es disposa de cap document oficial sobre aquest tema.