No, les vacunes no fan que es magnetitzi el cos
S’han viralitzat diversos vídeos en què persones suposadament immunitzades contra la covid-19 s’enganxen objectes metàl·lics al braç amb l’argument que la vacuna els ha convertit en un imant
Ens heu fet dos vídeos en els quals diferents persones afirmen haver sofert una magnetització del braç després d'haver rebut la vacuna. És FALS. Les vacunes no tenen la capacitat de magnetizar el braç ni de fer que se'ns enganxin objectes metàl·lics en ell.
"Jo no volia vacunar-me però, després de tanta insistència vaig dir: 'Bé, em deixaré d'aquestes coses'. I resulta que no sé què em van ficar però, com poden veure, s'enganxa una moneda, un ganxet… i un imant. Tinc tot el braç magnetitzat, semblo la dona biònica"
Aquesta setmana s'ha viralitzat en diferents formats el missatge que les vacunes magnetitzen el braç. Una sèrie d'usuaris d'internet —entre ells, la protagonista d'un dels vídeos que ens heu fet arribar i que es presenta com "la dona biònica"— s'han gravat afirmant que una injecció contra la covid-19 els ha imantat el braç, mentre es col·loquen una sèrie d'objectes metàl·lics a l'espatlla que aparentment es queden enganxats.
La vacuna de la covid-19 és incapaç de produir tal efecte perquè en la seva composició, tal com us hem explicat, no existeixen els metalls pesants. Com a molt, les injeccions de CoronaVac, Covaxin i Epivac contenen sals d'alumini, que funcionen com a adjuvants des dels anys 70. L'alumini funciona també com a compost dels embolcalls de les vacunes. "Basant-nos en fets científics, cap de les vacunes contra la covid-19 conté metalls que puguin ser magnètics. Altres vacunes sí que contenen petites i segures quantitats d'alumini, que actua com a adjuvant, però l'alumini ni tan sols té propietats magnètiques", assenyala a Verificat Rebeca Santano, investigadora de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona.
Tensió superficial
Al fet que les vacunes no podrien ser capaces per elles mateixes d'imantar el braç, la científica afegeix que "els olis naturalment presents en la pell o fins i tot cremes hidratants poden generar una tensió superficial que faci que objectes poc pesats com petits imants es mantinguin enganxats a ella".
En ser una usuària anònima de la qual es desconeix la seva identitat, no s'ha pogut demostrar que realment hagi rebut la vacuna. En qualsevol cas, diverses agències de verificació de la International Fact-Checking Network igual que Verificat, com Reuters o Newtral, o Politifact, ja han insistit que és impossible que les vacunes causin aquest efecte.