Les escoles públiques de Reus no imparteixen classes d’Islam

És fals que a les escoles públiques de Catalunya s’imparteixin classes de religió musulmana o Islam


Ens heu enviat per Whatsapp una nota de veu en què una senyora que s’identifica com una professora d’una escola de Reus afirma que al centre on treballa començaran a impartir-se classes de “religió àrab” (sic). És una informació falsa que la Conselleria d’Educació de la Generalitat ja va desmentir el juny del 2018, quan el contingut d’aquest àudio va començar a fer-se viral.

La nota de veu dura un minut i trenta-cinc segons i comença així:

Bon dia a tothom. Anècdota del dia. Avui hem tingut claustre i en acabar fora del claustre ens ha dit la directora que l’altre dia hi va anar un grup de marroquines, algunes d’elles tapades totalment i li van dir que degut a l’acord que hi ha entre el rei d’Espanya i el rei del Marroc exigeixen que es faci religió àrab a l’escola en horari escolar. La directora ha anat a buscar d’on sortia tot això i és cert (…) Imagineu-vos quin percal tenim a Reus. L’any que ve s’impartirà al Pompeu Fabra i a la nostra escola.

L'àudio complet és aquest: En primer lloc, la religió àrab no existeix. La religió predominant del món àrab s’anomena Islam o, en tot cas, religió islàmica o musulmana. Tampoc és del tot cert que els reis d’Espanya i de Marroc tinguin un acord: es tracta d’un conveni de cooperació entre el Govern d’Espanya i el Govern del Regne de Marroc que està en vigor des de 1980. La Conselleria d’Educació ha explicat a Verificat que és un tipus de conveni que facilita la contractació de personal format per impartir classes de llengua en horari extraescolar i que aquest conveni també existeix amb altres països (com la Xina). El projecte està pensat perquè els alumnes puguin estudiar la llengua del seu país d’origen, però no afecta a la formació obligatòria dels centres, als alumnes que no hi estan interessats o als horaris lectius de l’escola.

Tal com es pot llegir a la publicació del BOE, amb la signatura d’aquest conveni de cooperació el Govern espanyol es compromet a “facilitar l’ensenyament de la llengua àrab als alumnes marroquins escolaritzats a establiments primaris i secundaris espanyols”. Mitjans locals de Tarragona com el Diari de Tarragona o el Diari Més ja van desmentir aquesta informació entre juny i juliol de l’any passat.

¿Es pot estudiar religió musulmana a les escoles públiques catalanes?

Als centres públics de Catalunya actualment no s’estan impartint classes de religió musulmana, segons ha confirmat a Verificat la Conselleria d’Educació. La normativa vigent, contempla que l’ensenyament de la religió a Catalunya “té caràcter optatiu per als alumnes i és d’oferta obligatòria per als centres”. Per altra banda, l’article 10 de la llei 26/1992, que l’any 1992 aprovava un acord de cooperació de l’Estat amb la Comissió Islàmica d’Espanya, garanteix als alumnes musulmans la possibilitat de “rebre ensenyament de religió islàmica als centres docents públics i privats concertats als nivells d’educació infantil, educació primària i educació secundària”.

Per tant, la llei contempla la possibilitat d’impartir classes de religió musulmana a les escoles públiques catalanes. La realitat catalana però, és que als centres on s'imparteixen classes de religió només s'ensenya religió catòlica: tal com es pot llegir a la convocatòria de concurs públic per prestar serveis com a professor o professora de religió, per a entregar es sol·licituds és obligatori presentar-se “al registre dels serveis territorials on pertany el Bisbat on es vol obtenir destinació”. Per aquest motiu, els estudis de l’Islam a Catalunya es fan fora de l’escola i normalment en caps de setmana a les mesquites.