La vinyeta de la vacuna contra la Covid-19, verificada per l’investigador Salvador Macip

Verifiquem, a través d’un expert, una vinyeta que ens heu fet arribar sobre la vacunació contra la Covid-19


Ens heu fet arribar una vinyeta en la qual apareix dibuixada una persona amb guants que sembla ser un professional de la salut posant una injecció a una altra persona que porta mascareta. La mateixa escena es repeteix sis vegades i en cadascuna el suposat pacient fa una pregunta clarament relacionada amb la vacuna contra la Covid-19, tot i que sense referir-s’hi textualment en cap moment. Les respostes que li dona el suposat professional de la salut podrien fer pensar que hi ha un gran desconeixement sobre el procés de vacunació i la vacuna en sí. La vinyeta, de la qual no se’n coneix l’autor ni on ha estat originalment publicada, també s’està compartint a través de Twitter, tant a Espanya com a països de l’Amèrica Llatina.

Des de Verificat, hem traslladat les preguntes contingudes a la vinyeta a Salvador Macip, genetista i investigador de la Universidad de Leicester (Regne Unit) perquè, ens expliqui si les respostes que es posen en boca d’un suposat professional de la salut tenen efectivament base científica. 

PREGUNTA: Llavors, ara soc immune, oi?

RESPOSTA: No. Encara pots contagiar-te.

Macip ens diu: “La vacuna no et garanteix la immunitat: hi ha un percentatge dels qui la rebin que no en desenvoluparan suficient. Les proves clíniques diuen que només és un 5%, però era en una població concreta. No sabem quin percentatge serà en gent més gran o en nens o en gent amb altres patologies, podria ser més alt. Cap vacuna la garanteix. La de la grip hi ha anys que només cobreix un 15% de la població. La de la malària, un 30%. És millor això que res”.

Per tant, és VERITAT.

PREGUNTA: Però he de seguir portant mascareta?

RESPOSTA: Sí.

Macip ens diu: “Haurem de continuar portant mascareta, sí. La vacuna segurament et protegeix contra la malaltia, però no contra la infecció (i contra infectar als altres)”.

Per tant, és VERITAT

PREGUNTA: Llavors ja no puc contagiar als altres?

RESPOSTA: No ho sabem.

Macip ens remet a la resposta anterior. És possible que la vacuna no ens protegeixi contra la infecció, per tant, que puguem infectar altres persones encara que nosaltres no emmalaltim.

Per tant, és VERITAT

PREGUNTA: Però almenys sap què m’està injectant?

RESPOSTA: Està prohibit saber-ho. La fórmula és confidencial i secreta.

Macip ens diu: “La fórmula és pública. Si la googlegeu la trobareu fàcilment”.

Ho hem fet i, efectivament, a la web de l’Administració de Medicaments i Aliments dels Estats Units (FDA) es pot trobar tant la fórmula de la vacuna de Pfizer-BioNThec com la de Moderna.

Exemple d’informació extreta de l’FDA sobre la composició de la vacuna de Pfizer-BioNTech:


 

I sobre la de Moderna:

Per tant, aquesta resposta és FALSA.

PREGUNTA: Si alguna cosa surt malament, el fabricant se’n farà càrrec?

RESPOSTA: No.

Macip ens diu: “És bàsicament cert, quan s’aprova un fàrmac per situacions d’emergència les responsabilitats jurídiques no sempre són les habituals. Però això és poc important perquè les vacunes ja s’ha demostrat que són segures. Les possibles complicacions que puguin aparèixer seran rares”.

Per tant, la resposta és ENGANYOSA perquè, quan es limita a contestar amb un no, la vinyeta pot fer pensar que el risc que les vacunes no siguin segures és alt, tot i haver estat aprovada per les autoritats britànique, nord-americanes i europees. En el següent vídeo, l’Agència Europea del Medicament (EMA) explica com controla la seguretat de les vacunes contra la Covid-19:

PREGUNTA: Llavors perquè fem això?

RESPOSTA: Ni idea, jo només estic seguint ordres.

Macip ens diu: “Tan sols és una prova de la ignorància de la persona que posa la vacuna [a la vinyeta]. Malgrat tots els altres punts, sense vacuna no s’acaba la pandèmia, aquest és el perquè”.

L’última declaració és NO VERIFICABLE, perquè no podem saber quins són els coneixements concrets de tots els professionals de la salut sobre la vacuna de la Covid-19, però no podem afirmar que, en el seu conjunt, el personal sanitari desconeixi el perquè de la vacunació. 

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que la vacunació és una forma senzilla, innòcua i eficaç de protegir-nos nosaltres i el nostre entorn contra malalties nocives abans d'entrar-hi en contacte:

Quan ens vacunem, no només ens protegim a nosaltres mateixos, sinó també als que ens envolten. A algunes persones, per exemple, les que pateixen malalties greus, se'ls desaconsella vacunar-se contra determinades malalties; per tant, la protecció d'aquestes persones depèn que els altres ens vacunem i ajudem a reduir la propagació d'aquestes malalties.

En resum, hem comprovat que la meitat de les afirmacions contingudes en aquesta vinyeta són veritat. Hi ha una resposta falsa, una d’enganyosa i una altra de no verificable. Tot i això, és igualment cert que, tot i ser parcialment certa la informació que conté, aquesta vinyeta pot ser usada per sembrar dubtes sobre el procés de vacunació i sobre les mateixes vacunes contra la Covid-19.