La quarta dosi no es recomana en menors de 30 anys sans, però no hi ha evidència que hagin augmentat els efectes adversos

La quarta dosi no es recomana en menors de 30 anys sans, però no hi ha evidència que hagin augmentat els efectes adversos


Què s’ha dit?

Que el govern d’Austràlia ha prohibit la quarta dosi de la vacuna de la covid-19 en menors de 30 anys perquè el risc de miocarditis és més alt que el risc a què t’exposa contraure la covid-19.

Què en sabem?

El govern d’Austràlia no recomana la quarta dosi a menors de 30 anys sans perquè encara no hi ha prou evidència dels beneficis en aquest grup d’edat. Tot i això, sí que insta a vacunar-se als grups de risc amb una afecció mèdica que pugui augmentar el risc de malaltia greu per covid-19. A més, encara no hi ha evidència sòlida que permeti establir el risc de miocarditis després de la quarta dosi de la vacuna al grup etari.

Una publicació viral a Twitter amb més de 762 retuits i 1.280 “m'agrada” assegura que el govern australià, a partir d'ara, “no permetrà que els menors de 30 [anys] es posin una 4a dosi de la vacuna”, ja que el risc de contraure miocarditis “pot ser més gran que el del propi covid”.

És ENGANYÓS. És cert que la quarta dosi no està recomanada en menors sans de 30 anys a Austràlia, però perquè no hi ha prou evidència que els beneficis d'aquest reforç siguin superiors als riscos. Les recomanacions del govern australià, que coincideixen amb les del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, en anglès), sí que insten a vacunar-se els que formen part d'un grup de risc.

El govern australià diu ara que no permetrà que els menors de 30 es posin una 4a dosi de la vacuna, perquè el risc de miocarditis pot ser més gran que el del propi covid.

El tuit vinculava la suposada prohibició de la vacuna entre menors de 30 anys a un suposat risc de miocarditis, una inflamació del múscul cardíac inclosa com a efecte secundari molt rar (menys d'1 cas cada 10.000 dosis administrades) durant la vacunació amb la pauta completa amb les fórmules de Pfizer i Moderna. El tuit viral citava una publicació d'un periodista australià que, al seu torn, citava una web amb les mateixes declaracions.

El “risc de miocarditis” que suposadament “pot ser més gran que el propi covid” de què parla el tuit, tampoc està evidenciat. Després de la quarta dosi, segons assenyalen les recomanacions del Grup Tècnic Assessor d'Austràlia sobre Immunització (ATAGI, en anglès), “les dades sobre la taxa de miocarditis o pericarditis” són “molt limitades” i “les primeres dades d'Israel són imprecisos a causa del baix nombre de casos”, explica la pàgina a l'apartat de Safety considerations (Consideracions de seguretat, en català).

La pàgina web del Departament de Salut d'Austràlia dedica una pàgina sencera a la informació disponible sobre les vacunes i la seva administració. L'apartat Who should get vaccinated? (“Qui s'hauria de vacunar?”, en català) inclou informació sobre les quartes dosis, així com els rangs d'edat a què es recomana la injecció o les condicions per a aquesta.

A l'apartat dedicat a quartes dosis, el govern explica que aquestes són recomanades de manera general a les persones de 50 anys o més, i altres grups vulnerables “amb major risc de malaltia greu” –persones amb càncer, malalties cròniques o immunodeprimides, entre altres— a partir dels 16 anys. És a dir, que es pot administrar a partir d'aquesta edat com a mesura de prevenció a aquells col·lectius amb un estat mèdic que pot resultar en un “augment del risc de malaltia greu” o “d'un mal resultat” per tenir la covid-19.

Tres dosis són suficients per a la població jove

La raó per la qual no es recomana la quarta dosi a menors de 30 anys sans no és perquè representi un perill per als vacunats —ja que, si fos així, no es permetria l'administració als grups més vulnerables, ni se seguiria instant a la població restant a vacunar-se—, sinó perquè no hi ha prou evidència de “que els beneficis superin els riscos en aquesta població”, segons indica el document oficial de dosis recomanades realitzat per l'ATAGI.

Austràlia no és l'únic país que no recomana la quarta vacuna de certs grups de població. A escala europea, les recomanacions de l'ECDC indiquen que aquest reforç no és necessari per a les persones sanes menors de 60 anys, ja que encara no hi ha proves clares que donen suport a l'administració d'una segona dosi de reforç a les persones menors de 60 anys que no tenen més risc de malaltia greu”. Catalunya, Espanya, seguint les directrius europees, o altres països com Xile i Israel, tampoc recomanen la seva administració a menors de 60 anys sans, mentre que altres llocs com Dinamarca i els Estats Units es recomana a partir dels 50.

Així mateix, l'evidència mostra que “si bé la protecció contra la infecció disminueix després de la primera dosi de reforç –tercera vacuna–, la protecció contra la malaltia greu es manté bé, especialment en persones joves sanes”, segons explica el Departament de Salut i Cura d'Avis d'Austràlia a Verificat, per tant, una quarta vacuna a aquesta població no està justificada. Com a molt, aquest reforç addicional “és probable que proporcioni només una protecció modesta i transitòria contra la infecció amb la variant Omicrón i la transmissió posterior”, indica l'entitat.

Baix risc de miocarditis associat a la vacuna

El tuit viral també afirma que no es permetrà la quarta vacuna “perquè el risc de miocarditis pot ser més gran que la mateixa COVID-19”, però la freqüència d'aquesta patologia no ha estat establerta amb fiabilitat, ateses les dades imprecises amb què es compta fins ara, tal com reflecteix Austràlia i un estudi del Ministeri de Sanitat d'Israel. Fins ara, amb l'administració de 3 dosis, aquesta patologia ha estat avaluada com a molt rara –fins a 10 casos per cada 100.000 persones vacunades– per l'Associació Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). A més, l'avaluació de la majoria dels casos és favorable, segons indicava la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) en una nota de premsa publicada a la seva pàgina web el 21 d'octubre del 2022.

Segons un estudi de la SEC, de 139 pacients diagnosticats amb aquesta patologia 30 dies després de qualsevol vacuna contra la covid-19, el 80% eren homes d'una mitjana d'edat de 28 anys. La CDC també ha observat que dels casos reportats, la majoria s'aplicaven a homes adolescents i adults joves dies després de l'administració de vacunes d'ARNm —Pfizer i Moderna—. No obstant això, a la majoria dels pacients els símptomes van ser lleus i només en comptades ocasions es van produir complicacions greus. Aquestes conclusions també les recullen institucions com ara l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) i el govern britànic.

Per tant, si bé és cert que hi ha un risc poc freqüent de miocarditis o pericarditis entre homes adolescents i adults joves, això no implica que l'agència reguladora no recomani explícitament la quarta dosi per un augment dels efectes adversos com la miocarditis, sinó basant-se en un balanç de riscos i beneficis.

european media and information fund