La Guàrdia Urbana no avala que el 80% dels delictes de Barcelona els cometin “menas” com assegura Eva Parera

Eva Parera ha afirmat que “la pròpia Guàrdia Urbana diu que el 80% de delictes” a Barcelona “s’estan cometent per menas”. La Guàrdia Urbana no avala aquesta dada i, segons un informe de Mossos del 2019, el 82% dels menors migrants sols mai no havia delinquit.


Què s’ha dit?

Eva Parera ha afirmat que “la mateixa Guàrdia Urbana diu que el 80% de delictes” a Barcelona “s’estan cometent per menas”.

Què en sabem?

La Guàrdia Urbana no avala aquesta dada i, segons un informe de Mossos del 2019, el 82% dels menors migrants sols mai no havia delinquit.

Eva Parera, regidora de Valents a l'Ajuntament de Barcelona i presidenta de la formació, va afirmar en una entrevista a The Objective i en un vídeo compartit per ella mateixa a Twitter que "la mateixa Guàrdia Urbana diu que el 80% de delictes" a Barcelona "s'estan cometent per menas".

És fals. El departament de premsa de la Guàrdia Urbana ha desmentit aquesta dada a Verificat, ja que no difonen la xifra de delinqüents per nacionalitat. Les úniques dades policials oficials que hi ha sobre menors estrangers no acompanyats i delinqüència són d'un estudi dels Mossos d'Esquadra del 2019. Segons aquests, el 18% dels menors migrants sols havia estat investigat o detingut per un delicte. El 82% restant mai no havia delinquit. A més a més, 7 de cada 10 menors sotmesos a mesures judicials a Catalunya el 2021 eren espanyols i es va registrar la xifra més baixa d'estrangers, 533, segons les estadístiques del Departament de Justícia.

"La mateixa Guàrdia Urbana diu que el 80% de delictes a la ciutat [de Barcelona] s'estan cometent per menas"

Eva Parera, regidora de Valents a l'Ajuntament de Barcelona

No hi ha dades oficials a Barcelona

La presidenta de Valents ha repetit aquest mateix argument en una altra entrevista a Betevé i, preguntada per la presentadora, ha afirmat que la dada no és seva, sinó que "la publiquen diversos mitjans amb fonts de la Guàrdia Urbana i, per tant, les dades són de la mateixa policia" (al minut 0:21). La xifra del 80% va sortir recentment en un article de La Razón que citava "fonts de la Guàrdia Urbana".

Tot i això, hem preguntat al departament de premsa de la policia de Barcelona i han negat que els consti aquesta dada. Segons apunten des de premsa, l'article fa servir com a fonts alguns agents que parlen de la seva percepció personal, però no hi ha dades oficials sobre delinqüència i nacionalitat a Barcelona. Les estadístiques de Mossos tampoc no detallen la nacionalitat ni l'edat dels delinqüents.

El 82% no ha delinquit mai

El 2019 els Mossos van realitzar un estudi específic sobre delinqüència entre menors estrangers no acompanyats, segons el qual el 82% no havia delinquit mai. El 18% restant que havien estat detinguts o investigats era majoritàriament per furts menors de 400 euros.

Aquestes dades feien referència als menors immigrants arribats sols a Catalunya entre el 2016 i el 2018, segons explica la nota de premsa que ja no apareix publicada al web dels Mossos. Des de llavors no s'han publicat dades més actualitzades.

Un altre estudi dut a terme per la Universitat de Girona i la Fundació Barça publicat el 2021 afirma que el 93% dels joves que han arribat sols del nord d'Àfrica a Catalunya no tenen cap requeriment policial ni judicial (pàgina 44). Les dades procedeixen d'una enquesta de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) realitzada a aquests menors i als seus educadors entre el 2018 i el 2019, però no són dades de fets delictius de la policia.

L'enquesta pregunta per "requeriments judicials o policials", una manera que tenen les institucions de la justícia de comunicar-se amb una persona, segons la llei d'enjudiciament civil (article 149). És a dir, tenir un requeriment policial no implica necessàriament que hi hagi detenció o investigació.

Hem preguntat al departament de premsa de Valents sobre les dades que cita Eva Parera, però no han volgut afegir res al respecte.

7 de cada 10 menors delinqüents són espanyols

El departament de Justícia de la Generalitat sí que dona dades de justícia juvenil, és a dir, de menors que tenen una causa judicial oberta a Catalunya. Aquestes dades apunten que el nombre de menors que ha comès algun delicte s'ha reduït un 19% la darrera dècada. Segons expliquen des del departament de premsa de la Conselleria de Justícia a Verificat, la llei del menor no parla de condemnes, sinó de mesures judicials.

L'últim dia del 2010, hi havia 2.293 menors sotmesos a mesures judicials per infringir la llei, un 41,9% dels quals eren estrangers. En canvi, el 2021 va acabar amb 1.849 menors delinqüents, dels quals el 28,8% tenien nacionalitat estrangera. És a dir, 7 de cada 10 menors que tenien mesures judicials a Catalunya el 2021 eren espanyols i es va registrar la xifra més baixa d'estrangers, 533 segons les estadístiques del departament. El 2020, a Barcelona es van registrar 807 condemnes a menors, segons l'Anuari Estadístic de la ciutat, però aquest no en detalla la nacionalitat.

210 menors migrants sols a Barcelona

Qui té la competència en matèria de tutela dels menors sense referents familiars a Catalunya és la Generalitat, sota la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, que depèn del Departament de Drets Socials. Tot i això, com assenyala el seu departament de premsa a Verificat, "qui té la competència de detectar les situacions de desemparament són els serveis municipals" i només actuen com a administració competent si els traslladen aquesta informació.

A la ciutat de Barcelona hi resideixen 262 nens i joves emigrats sols que estan tutelats per la Generalitat, 210 dels quals són menors d'edat, segons les últimes dades disponibles, del setembre del 2022. I, entre el gener i el juny d'aquest any, a la capital catalana s'han produït 78.173 infraccions penals, d'acord amb el balanç trimestral de criminalitat del Ministeri de l'Interior.

Per tant, si la comparació que fa la regidora Parera fos certa, els menors migrants no acompanyats haurien fet més de 62.500 delictes. Com hem explicat, ni la Guàrdia Urbana ni els Mossos no donen dades de detingudes per nacionalitat, les úniques dades oficials són de condemnats segons procedència de l'autor que proporciona el Ministeri de Justícia i es publiquen a l'Institut Nacional d'Estadística. Segons aquests, el 58,9% dels condemnats el 2021 per algun delicte a la província de Barcelona van ser espanyols.

Actualitzat a dia 14 octubre 2022.