Janssen

Explicació del funcionament i característiques de la vacuna


La farmacèutica belga Janssen, pertanyent a la multinacional estatunidenca Johnson & Johnson, ha desenvolupat una vacuna de vector viral. Aquest mètode se serveix d'un vector, és a dir un virus diferent al SARS-CoV-2, per entrar dins una cèl·lula i infectar-la. D'aquesta manera, utilitza el funcionament cel·lular per aprendre a produir la proteïna Spike, present en aquest coronavirus, i generar anticossos.

Com la majoria de grups farmacèutics, Janssen va anunciar el març de 2020 l'inici dels seus assajos clínics i va donar a conèixer els resultats el 29 de gener de 2021. Uns 43.783 voluntaris de vuit països situats en tres continents diferents van formar part de la fase III de l'assaig clínic. 

El principal atractiu de la vacuna Janssen és que és la primera dissenyada per administrar-se en una sola dosi, que aconsegueix una eficàcia del 85%, segons els primers assajos clínics. 

Més de 30 països han autoritzat el seu ús, inclosos els membres de la Unió Europea, que començaran a rebre les primeres dosis en la segona meitat d'abril, segons va avançar la companyia. L'OMS també l'ha avalat.

Igual que la majoria de vacunes, les seves reaccions més freqüents són mal de cap, fatiga, dolor en la zona de la injecció, febre, nàusees i esgarrifances, entre altres. Els efectes secundaris poc comuns (els pot patir una de cada 100 persones) són tremolor, sudoració excessiva, esternuts, mal de coll, dolor d'esquena i dolor en les extremitats, entre altres. Urticària i reacció al·lèrgica en la pell i el teixit subcutani estan catalogats com a efectes secundaris rars, tot i que d'acord amb les dades disponibles a finals de març, encara es desconeix si pot provocar una reacció al·lèrgica severa.

La vacuna de Janssen pot ser conservada fins a dos anys a -20 °C i aguanta un màxim de tres mesos a entre 2 °C i 8 °C.