Què diu el Parlament Europeu sobre regular el preu dels lloguers?
El fragment on es demanava adoptar “mesures de control dels lloguers” es va rebutjar i es va eliminar de la resolució
S’ha viralitzat un tuit de Jaime Palomera, el portaveu del Sindicat de Llogateres i Llogaters, on afirma que “el Parlament Europeu va votar a favor que els estats regulin el preu del lloguer”. És ENGANYÓS. El fragment on es demanava adoptar “mesures de control dels lloguers” es va rebutjar i eliminar de la resolució final i l’únic moment en què el text parla de “regular” fa referència al “mercat immobiliari i als agents financers”. El tuit de Palomera venia d’una notícia de Cinco Días que també van compartir el vicepresident de Drets Socials del govern espanyol i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, i figures destacades del seu partit com Pablo Echenique, Gerardo Pisarello i Lucia Martín.
BOOM. El Parlamento Europeo acaba de votar a favor de que los Estados regulen el precio del alquiler. Severo correctivo a la Ministra Calviño, que lleva dos años batallando en contra. Y ojo al resto de cosas que pide la UE. El cambio es irreversible.https://t.co/yNqEz0fKpL
— Jaime Palomera Zaidel (@JaimePalomera) January 22, 2021
La resolució no vinculant que el ple del Parlament Europeu va aprovar el passat 21 de gener afirma que “l’accés a un habitatge adequat hauria de ser un dret fonamental a la Unió Europea”. El text va tenir llum verda amb 352 vots a favor, 179 en contra i 152 abstencions.
“El Parlament Europeu acaba de votar a favor que els estats regulin el preu del lloguer”
Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogateres i Llogaters
La frase que es referia més directament a la regulació del preu dels lloguers apareixia a la versió original del text, però es va acabar suprimint. Tant l’escrit inicial de la proposta de resolució (presentat el juliol del 2020 a la Comissió d’Ocupació i Afers Socials per la ponent Kim van Sparrentak, eurodiputada dels Verds) com el text que es va portar al ple demanaven als estats que adoptin “mesures de control dels lloguers” i “corregeixin el lloguer quan sigui necessari per facilitar un habitatge assequible per a tothom”, però aquestes dues frases es van rebutjar a la votació final i es van eliminar de la resolució.
Fragment de la resolució (el punt 40). Subratllat en groc, el fragment que es va rebutjar a la votació del ple del Parlament Europeu, segons ens ha facilitat el departament de premsa de la cambra.
El departament de premsa del Parlament Europeu ha explicat a Verificat que es va demanar una votació separada del punt 40 i que el fragment que falta al text final és la que es va votar per separat i es va rebutjar per 316 vots a favor, 358 en contra i 13 abstencions (és la votació §/2 del punt 40 que figura al document de votacions del ple del 20 de gener). A favor del text hi van votar la majoria d’eurodiputats del grup socialdemòcrata, d’Esquerra Unitària Europea (on s’inclou Podem) i dels Verds/Aliança Lliure Europea (amb ERC) i en contra s’hi van posicionar la majoria dels del Partit Popular Europeu, de Conservadors i Reformistes Europeus (on hi ha Vox) i de Renovar Europa (on s’integren Ciutadans i el PNB). El text que es va suprimir és el que parlava de “garantir la seguretat de la tinença, afavorint els contractes d’arrendament a llarg termini com a opció per defecte” i de “les mesures de control dels lloguers” que “corregeixin el lloguer quan sigui necessari per facilitar un habitatge assequible per a tothom”.
El comunicat de premsa del mateix Parlament Europeu parla de “mesures legals per limitar el cost de l’habitatge”, però el departament de premsa ens ha confirmat que les mesures legals queden reflectides al punt 40: “Demana als estats membres i a les autoritats regionals i locals que estableixin disposicions legals, incloses normatives de lloguer clares, que protegeixin els drets dels inquilins i propietaris que ocupen els seus propis habitatges”. No és, per tant, una petició explícita a regular els preus del lloguer.
Què diu la resolució?
La resolució 2019/2187, que es va debatre en sessió plenària el dimecres 20 de gener, apel·la directament als estats i a la Comissió Europea (al punt 49) i sosté que “no regular el mercat immobiliari i als agents financers que operen en aquest mercat per tal de garantir l’accés a un habitatge assequible i adequat per a tots significaria l’incompliment de les seves obligacions en relació amb el dret a l’habitatge”. És l’únic moment en tot el text on es fa referència a “regular”. El Parlament Europeu també manifesta que “el 25,1 % dels arrendataris [europeus] que paguen lloguers a preu de mercat gasten més del 40% dels seus ingressos en lloguers i que, de mitjana, els lloguers augmenten constantment”. En aquest mateix punt, el 40, és on s’ha eliminat la frase que demanava regular els preus dels lloguers.
Sobre els costos de l’habitatge, “destaca la necessitat de perfeccionar l’indicador de l’índex de preus de l’habitatge” i “demana que es torni a avaluar el llindar de referència” (punt 35), tot i que el relaciona amb els ingressos dels inquilins (el percentatge que destinen a habitatge). També demana que s’estableixin “mesures adequades per contrarestar les inversions especulatives” (punt 45) i es garanteixi “l’oferta d’habitatges socials suficients, adequats i assequibles per a cobrir les necessitats d'habitatge” de les persones o grups desfavorits (punt 43).
L’informe dedica un apartat íntegre a les persones sense llar i demana, entre d’altres, que s’estableixi l’objectiu d’acabar amb el problema de les persones sense llar el 2030 (punt 12), que es posi fi a la “criminalització de les persones sense llar” (punt 19) i que es promogui “l’accés incondicional de totes les persones que ho necessitin a refugis d’emergència” (punt 22).
Sobre els desnonaments, el Parlament Europeu demana a la Comissió i als estats membres que “protegeixin millor als deutors hipotecaris contra els desnonaments” i subratlla que “les persones desallotjades víctimes d’un desnonament han de poder fer valer els seus drets davant d’un tribunal” (punt 47). Finalment, en el context de pandèmia actual, sosté que calen “mesures excepcionals per […] protegir les persones sense llar” i parla, concretament, de “moratòries sobre els desnonaments, talls de subministrament elèctric i provisió d’habitatge temporal” (punt 21).
El posicionament dels eurodiputats
Després de la polèmica generada a Twitter, alguns representants al Parlament Europeu van pronunciar-se a la xarxa: mentre l’eurodiputat de Ciutadans, Luis Garicano, feia bandera que s’havia eliminat la referència explícita a les “mesures de control dels lloguers”, l’eurodiputada de Podem, María Eugenia R. Palop, reivindicava “l’esperit del text aprovat”. De fet, la ponent de l’informe, l’eurodiputada dels Verds, Kim van Sparrentak, defensava en un article al web del seu partit els assoliments de l’informe aprovat, però en cap moment mencionava la regulació dels preus dels lloguers.