La vacuna Abdala

Explicació del funcionament i les característiques de la vacuna


El Centre d'Enginyeria Genètica i Biotecnologia (CIGB) de Cuba ha desenvolupat la primera vacuna aprovada del país sota el nom de CIGB-66 o Abdala. Es tracta d'una fórmula de subunitats proteiques, composta per una fracció sintètica de la proteïna S del SARS-CoV-2 denominada RBD. En reconèixer que aquesta proteïna no hauria de ser present, l'organisme crea limfòcits T i anticossos que recordaran com combatre el virus que causa la covid-19 si ens infectem en el futur.

La injecció cubana ha superat assajos clínics de fase I/II i III segons els seus fabricants. El primer va comptar amb una primera fase de 132 voluntaris per a avaluar la seguretat de la vacuna en pacients sans entre els 19 i els 54 anys, i una segona de 760 pacients entre els 19 i els 80 anys, podent incloure alguns amb comorbilitats o malalties cròniques.

La tercera fase d'assajos clínics va comptar amb un total de 48.290 voluntaris, segons la informació del Govern cubà, entre els quals es va calcular que l'eficàcia del fàrmac era del 92,27% enfront de la infecció simptomàtica, i del 100% enfront dels quadres més greus de la malaltia o la mort, si bé no s'han publicat encara els resultats en cap article científic. La fórmula va aconseguir l'autorització d'ús d'emergència a Cuba al juliol de 2021.

Al maig, paral·lelament al desenvolupament de l'última fase d'assajos clínics, i abans d'obtenir l'autorització, el Govern cubà va iniciar la inoculació de la vacuna a gran escala tant amb Abdala com amb l'altra candidata cubana, Sobirana 02, abans de ser autoritzades oficialment. El Ministeri de Salut del país xifra en més de 8 milions les dosis repartides al llarg d'aquesta campanya.

La vacuna cubana se subministra en tres dosis, cadascuna d'elles separada 14 dies de l'anterior. El CIGB ha informat també que es conserva entre els 2 i els 8 °C.