Espanya està a la cua en contribucions econòmiques a l’OTAN, lluny de ser la quarta, com va dir Pisarello
Què s’ha dit? Que Espanya és el quart contribuent econòmic a les operacions de l’OTAN. …
Què s’ha dit? Que Espanya és el quart contribuent econòmic a les operacions de l’OTAN. …
Què s’ha dit?
Que Espanya és el quart contribuent econòmic a les operacions de l’OTAN.
Què en sabem?
Que Espanya és el setè contribuent econòmic en el finançament comú de l’organització i el tercer per la cua en despesa de defensa.
Gerardo Pisarello, diputat de Sumar (En Comú Podem) en el Congrés dels Diputats, va afirmar en una roda de premsa en el Parlament (minut 0:47) que Espanya és el quart contribuent econòmic a les operacions de l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN).
És FALS. En termes econòmics, Espanya dista molt de formar part dels països que més aporten a l’OTAN. De fet, és el setè que més aporta al finançament comú de l’organització, les quantitats per a cada país s’estableixen mitjançant una fórmula acordada de repartiment de costos derivada de l’ingrés nacional brut dels Estats membres. Respecte a la despesa en defensa com a percentatge del Producte Interior Brut (PIB), Espanya és el tercer país per la cua. En contribució de militars, està entre les més elevades.
“Espanya és el quart contribuent a les operacions de l’OTAN en termes econòmics”
Gerardo Pisarello, Sumar
El departament de premsa de Sumar ha aclarit a Verificat que Pisarello treu la dada sobre que Espanya és el “quart contribuent econòmic” de l’OTAN de l’editorial del diari El País de l’1 d’abril del 2024. L’article explica, però, que Espanya està a la cua en les aportacions econòmiques, tot i ser “el quart contribuent a les operacions de l’aliança atlàntica”, després de la notícia que “1.700 soldats reforcen enguany la seguretat de les repúbliques bàltiques, Eslovàquia o Romania davant de la frontera russa”. És a dir, El País fa referència a l’aportació de militars, no de pressupost, com assegura Pisarello, segons ha confirmat a Verificat l’autor de la notícia.
Espanya se situa en quarta posició en el rànquing d’aportacions de forces militars a l’OTAN, segons les declaracions que va fer la ministra de Defensa, Margarita Robles, el 25 de gener en la Comissió de Defensa, tal com recull el Diari de Sessions del Congrés dels Diputats (pàgina 46). Robles es referia a la quantitat de militars afirmant que “Espanya és el país que realitza majors contribucions de missions en l’àmbit de la Unió Europea i el quart en l’àmbit de l’OTAN”. Durant el 2023, 12.075 militars de les Forces Armades i la Guàrdia Civil han participat en els contingents que Espanya ha desplegat en les seves 17 missions en l’exterior, segons el Ministeri.
En el moment de publicar aquesta verificació, el Ministeri de Defensa no havia aclarit l’origen de les dades, mentre que les xifres publicades per l’OTAN, provisionals de 2023, reflecteixen el personal (militar i civil) dels Exèrcits dels Estats membres, no els que participen activament en alguna missió. En aquesta llista, Espanya apareix octava, darrere dels Estats Units, Turquia, Polònia, el Regne Unit, Itàlia, França i Alemanya. El departament de premsa de l’OTAN tampoc ha respost per confirmar la dada.
Espanya està a la cua en finançament
L’OTAN divideix el seu finançament en dos tipus: indirecta i directa. Tal com explica l’organització en la seva pàgina web, la indirecta és la més important perquè és en la qual s’inclouen les aportacions militars i voluntàries dels Estats membres, ja siguin soldats, vehicles o qualsevol altre tipus d’armament. Aquí entra també el compromís del mínim del 2% del PIB a la despesa en defensa per continuar garantint la preparació militar de l’Aliança, encara que avui dia no es compleix per part de tots els països.
L’última dada de la despesa econòmica en defensa, prevista per a 2023, situa a Espanya en el lloc número 28 i és el tercer membre de l’OTAN que menys aporta. La despesa espanyola és d’un 1,24% del PIB, només seguit per Bèlgica i Luxemburg.
D’altra banda, l’OTAN presenta també les xifres de contribucions dels Estats membres al seu finançament comú, que forma part del finançament directe. Aquesta es destina a “acords de repartiment de costos per al pressupost civil, el pressupost militar i el Programa d’Inversions en Seguretat de l’OTAN”. L’organització explica que aquestes quantitats serveixen per a donar suport a “la seva estructura de comandament militar permanent, permetre les seves operacions i missions actuals i proporcionar infraestructura militar essencial”.
En aquest cas, Espanya se situa en el setè lloc, amb una aportació del 5,94% al pressupost total.