El nombre de una nadadora olímpica japonesa que se ha hecho viral no es cierto, se trata de un montaje

La imagen ha sido alterada digitalmente y la nadadora se llama en realidad Mizuki Hirai.

La imagen ha sido alterada digitalmente y la nadadora se llama en realidad Mizuki Hirai.

,

Què s’ha dit?

Que una nedadora olímpica japonesa es diu «Yokasi Maogo».

Què en sabem?

Que la imatge ha estat alterada digitalment i la nedadora es diu Mizuki Hirai.

Ens heu preguntat a través del nostre canal de WhatsApp (+34 666 908 353) si és certa una publicació que circula a X (abans Twitter) amb una imatge d’una nedadora japonesa amb un rètol en què es pot llegir el nom de «Yokasi Maogo». Aquest fotograma s’ha difós en diverses publicacions virals durant el cap de setmana que han estat compartides milers de vegades i acumulen milers de likes.

És FALS. Es tracta d’un muntatge en el qual s’ha substituït digitalment l’autèntic nom de la nedadora japonesa que apareix en el rètol original, Mizuki Hirai, per un altre de caràcter satíric, «Yokasi Maogo».

«Una nedadora japonesa que participa en els Jocs Olímpics de París 2024 es diu Yokasi Maogo»

La imatge es correspon a les sèries classificatòries de natació femenina de la modalitat de 100 metres papallona, que van tenir lloc el dissabte 27 de juliol, dia en què va començar també a circular la imatge manipulada, tal com es pot comprovar en recuperar la competició a RTVE Play. En el minut 13:30 apareix el mateix fotograma amb un altre nom al rètol. Es tracta de Mizuki Hirai, que en aquesta prova va quedar en primer lloc en una de les sèries i es va classificar per a les semifinals en el segon lloc. L’endemà, el diumenge 28, la nedadora japonesa va competir en la final, quedant en setena posició.

D’altra banda, no consta cap competidora amb el nom de «Yokasi Maogo» en el registre d’atletes aquàtics dels Jocs Olímpics de París 2024.

Aquest tipus d’acudits i muntatges amb els noms d’esportistes asiàtics són recurrents. Durant els Jocs Olímpics de Tòquio de 2020, es van produir diversos casos, identificats tant per EFE Verifica, com per Maldita.es, agències de verificació pertanyents a la International Fact-Checking Network (IFCN) com Verificat. Maldita va apuntar, a més, que les persones amb origen asiàtic que viuen a Espanya poden considerar-ho racisme en estar basat en estereotips. Alhora, pot tenir conseqüències sobre els mateixos atletes «en invisibilitzar-los i deshumanitzar-los» perquè, segons expliquen, al final ens quedem amb la broma i no amb els mèrits.