És fals que Whatsapp vulgui eliminar l’emoticona del llaç groc

És fals que Whatsapp vulgui retirar l’emoticona del llaç groc


Unicode

Ens heu enviat una cadena que afirma que l’aplicació de missatgeria instantània Whatsapp vol eliminar l’emoticona del llaç groc “per les pressions” del ministre espanyol d’Exteriors, Josep Borrell.

Aquesta afirmació és falsa.

El director de comunicació de Whatsapp, Carl Woog, ha confirmat per mail a Verificat que no esborraran l’emoticona. Des del Ministeri d’Assumptes Exteriors també s’ha negat que el ministre Borrell hagi pressionat a Whatsapp per exigir que es retiri l’emoticona de l’aplicació. 

En tot cas, Whatsapp tampoc podria retirar una emoticona de l’aplicació per iniciativa pròpia perquè qui determina l’estàndard internacional d’emoticones per a totes les empreses i programaris és l’organització Unicode Consortium, establerta a California. Per tant, qui aprova les emoticones que es creen i desapareixen de les aplicacions i pàgines web no és Whatsapp, sinó Unicode.

¿Per què l’emoticona del llaç que apareix a Whatsapp és de color groc?

Tal i com es pot llegir a la llista completa d’emoticones de l’organització Unicode, l’emoji del llaç groc (número 941) rep el nom de “reminder ribbon”, que vol dir “llaç recordatori” i va ser creat l’any 2014. A la llista també es mostren tots els models de llaços recordatoris que existeixen per a les diferents companyies i programaris que es nodreixen d’aquest estàndard internacional i es pot observar que no sempre és de color groc: tant a Facebook (pàgina web) com a Windows el llaç és de color rosa. En canvi, els dos sistemes operatius de telèfons mòbils més utilitzats del món, Android (Google) i iOS (Apple), sí que utilitzen la versió en groc.

El llaç groc és un símbol global que s’utilitza des de fa segles amb diversos significats que giren entorn a la solidaritat. 

Mundialment s’ha adoptat per mostrar suport a la lluita contra l’endometriosis i contra l’espina bífida. Però a altres països, com Alemanya i Canadà, se’l relaciona amb el suport a les forces armades. També a Estats Units, on la cançó/poema popular “She wore a yellow ribbon” (Ella portava un llaç groc), que parla d’una noia que porta un llaç groc lligat als cabells per recordar “el seu soldat” que és lluny, ha estat històricament lligada a la cavalleria i a l’exèrcit del país nord-americà

Més recentment, el llaç groc s’ha utilitzat a Corea del Sud, en suport a les víctimes mortals del naufragi del transbordador Sewol l’any 2014, i al Regne Unit, en solidaritat amb els pares de Madeleine McCann, la nena de 4 anys que va desaparèixer el 2007 mentre dormia a un complex turístic de la regió d’Algarve, a Portugal.

L’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural van resignificar el llaç groc per dotar de simbologia el recolzament a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, presidents d’ambues entitats independentistes, després que fossin enviats a presó preventiva acusats de sedició per la seva participació a la manifestació del dia 20 de setembre davant la Conselleria d’Economia durant l’operatiu de la Guàrdia Civil. La primera vegada que es va utilitzar públicament com a símbol de solidaritat envers els líders independentistes empresonats va ser durant la manifestació del 17 d’octubre a l’Avinguda Diagonal de Barcelona. El símbol es va estendre també per a la resta de polítics catalans que van ser enviats a presó preventiva els mesos posteriors.

¿Per què ANC i Òmnium Cultural van triar el llaç groc com a símbol?

El vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana l’any 2017, Agustí Alcoberro, ha explicat a Verificat que “és difícil concretar” per què es va decidir adoptar el llaç groc com a símbol de solidaritat envers els polítics i líders independentistes empresonats, però ha mencionat quatre motius estretament lligats a la creació de l’emblema:

  • Corporatiu: El color corporatiu de l’ANC és el groc des de la seva fundació.
  • Pràctic: L’emoticona del llaç groc ja existia a Whatsapp i es va creure que incentivaria la difusió del símbol.
  • Històric: L’any 1704 a Catalunya, en plena Guerra de Successió espanyola, alguns partidaris de Carles d’Àustria i contraris a Felip V van lluir llaços grocs als barrets. El virrei de Catalunya nomenat per Felip V, Felipe Antonio Fernández de Velasco y Tovar, va prohibir l’ús dels llaços grocs i va ordenar detenir i fins i tot condemnar a mort a les persones que el portessin.
  • Romàntic: Als anys 70 es va fer famosa una cançó del grup Tony Orlando & Dawn anomenada Tie a yellow ribbon around the old oak tree (Lliga un llaç groc al voltant del roure vell). La cançó relata la història d’un home, soldat o pres, que torna a casa després de tres anys separat de la seva estimada i li demana per carta que si encara l’estima lligui un llaç groc a un arbre. Aquesta cançó va popularitzar el llaç groc com un símbol per recordar que una persona estimada absent, després de passar un temps a la presó o a l’exèrcit, serà benvinguda quan torni a casa.  

Aquesta verificació també l'hem explicat al programa de TV3 Planta Baixa.