És fals que s’estiguin drogant i violant dones al Raval cada nit, com diu un missatge d’Instagram
Ens heu enviat una captura d’una història d’Instagram que afirma que estan drogant i violant dones al Raval totes les nits, però és fals.
Ens heu enviat una captura d’una història d’Instagram que afirma que “estan drogant i violant dones al [barri barceloní del] Raval totes les nits”. El text assegura: “ja ho hem notificat a la policia diverses vegades”, però no revela la identitat de qui, suposadament, ha posat aquests fets en coneixement de les forces de seguretat de Barcelona.
El missatge també diu que “l’única vegada que [els policies] han acudit a veure què passava van donar mitja volta i van tornar a marxar”. Això demostra, segons l’autora del text, “que estan al corrent de la situació i que, fins i tot, podrien estar involucrats”.
Verificat ha contactat amb la persona que va publicar la història i, segons la seva versió, els fets es refereixen al cas particular que va viure una amiga seva. Per aquest motiu, ha preferit no donar més detalls al respecte. Verificat ha intentat parlar sense èxit amb la presumpta víctima i amiga de l’autora del missatge per conèixer els fets en què es basa la informació publicada.
Amb tot, tant els Mossos d’Esquadra, com dues associacions del barri com les dades oficials d’agressions sexuals a Ciutat Vella neguen que aquests fets s’estiguin donant de la manera i en la dimensió que assenyala el missatge.
Sense entrar a verificar el cas particular que refereix l’autora del missatge, és FALS que al Raval s’estiguin drogant i violant dones cada nit.
"Hi ha molts problemes al barri però mai havia sentit una cosa així"
“Hi ha molts problemes al barri però mai havia sentit una cosa així. Aquest missatge és un rumor”, afirma Antonio Martínez, de l’Associació de Veïns del Raval. Ángel Cordero, portaveu de l’entitat Acció Raval, assegura que és un missatge fals perquè aquest tipus d’agressions no s’esdevenen tal com s’explica en aquest text i perquè “quan es tracta de denúncies per violació, la policia sempre ve al barri i, si cal, els agents tiren la porta a terra”.
“Sí que hi ha hagut algun episodi d’agressió sexual als narcopisos amb dones consumidores però, evidentment, això no passa cada nit”, explica Cordero. Les agressions sexuals es donen al Raval, precisa, en la mateixa mesura que en molts altres barris de la ciutat.
Els Mossos d’Esquadra desmenteixen els fets
“El redactat alarmista del propi missatge sense denunciar cap fet concret ja evidencia la seva falsedat. En detectem molts de similars”, asseguren des del departament de premsa dels Mossos d’Esquadra. S’han denunciat agressions sexuals al Raval, afegeixen, però ni això passa cada dia, ni la policia actua tal com es relata en aquest text. “Quan algú truca al 112 denunciant un delicte greu, com és el cas d’una agressió sexual, sempre hi anem” expliquen les mateixes fonts. Els fets que ens relaten, però, han d’incloure informacions concretes (en referència als noms dels afectats/implicats o el lloc on han succeït les agressions) per poder formalitzar una denúncia. A més a més, precisen, totes les denúncies queden registrades.
Contactats per Verificat, els responsables de premsa de la Guàrdia Urbana també asseguren que no tenen cap constància que els fets que es denuncien en el missatge s’hagin produït realment. Amb tot, aquestes fonts asseguren que les competències en aquest àmbit i també pel que fa a la gestió de les dades d’aquests tipus de delicte correspon als Mossos d’Esquadra.
Tot i que no existeixen dades desglossades per barris, les xifres relatives als casos d’agressions sexuals registrades per la policia catalana al districte de Ciutat Vella, al qual pertany El Raval, el 2020 són idèntiques a les de 2019. Així, des de gener fins a l’agost de l’any passat, es van registrar 34 casos d’agressions sexuals, els mateixos que de gener a l’agost d’enguany. D’aquests 34, el 2019 se’n van resoldre 22 i es van efectuar 13 detencions. Durant el mateix període de 2020, se n’han resolt 24 i s’han realitzat un total de 21 detencions.
Amb tot, les dades de 2020 s’han de llegir amb certa prudència atesa la situació excepcional viscuda des de la declaració de l’estat d’alarma i les conseqüències que això podria haver tingut pel que fa al registre de casos.