És fals que Sánchez hagi amenaçat amb prohibir que s’heretin pisos

No hi ha rastre d’una afirmació així per part de l’Executiu espanyol

No hi ha rastre d’una afirmació així per part de l’Executiu espanyol

, ,

Què s’ha dit?

Pedro Sánchez ha amenaçat amb prohibir que s’heretin pisos.

Què en sabem?

No hi ha rastre que el president hagi fet una afirmació així i tampoc s’inclou en les 12 mesures que ha proposat per fer front al “repte de l’accés a l’habitatge”.

Ens heu preguntat pel número de telèfon de Verificat (+34 666 908 353) si és cert que el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, ha amenaçat amb prohibir “que s’heretin pisos” si no se soluciona la bretxa que hi ha entre els que reben “cases dels seus pares i els que es passen la vida treballant per pagar un lloguer”. Altres missatges a xarxes socials comparteixen l’afirmació juntament amb un vídeo de la compareixença de Sánchez aquest dilluns en què va anunciar 12 mesures per afrontar el “repte de l’accés a l’habitatge”.

“Pedro Sánchez ha amenaçat en prohibir que s’heretin pisos”

És FALS. El president espanyol no ha amenaçat amb prohibir l’herència de propietats. Primer de tot, una cerca avançada a Google mostra que no hi ha rastre d’una afirmació així feta pel governant en el passat. Tampoc hi ha evidència d’una proposta d’aquesta naturalesa a les seves xarxes socials ni que l’hagi fet algun ministre de l’Executiu o integrant del PSOE

Sense rastre de l’afirmació

Sánchez va anunciar aquest dilluns en un fòrum sobre habitatge organitzat per l’Executiu 12 mesures sobre accés a l’habitatge, amb l’objectiu de resoldre el que considera que és “el problema més gran de les classes mitjanes a Europa i Espanya”. El vídeo que els usuaris comparteixen juntament amb l’afirmació de la suposada amenaça de Sánchez sobre les herències correspon a la intervenció del president per anunciar les 12 mesures. Tot i això, si es repassa el parlament del president, no s’hi troba en cap moment alguna amenaça de prohibició sobre les herències. Tampoc cap proposta que hi faci referència.

L’únic moment en què es refereix indirectament a les herències és al minut 6:13, quan menciona que la conseqüència de no donar solucions des de les institucions públiques al problema de l’accés a l’habitatge és que la societat acabi dividida entre aquells que han rebut “diverses cases dels seus pares o mares” i poden dedicar els seus ingressos a “altres projectes vitals”, i les que es “passen el dia o la vida pagant el lloguer i arriben a la vellesa sense ser propietàries de la casa en què viuen”.

Més enllà d’aquest moment, Sánchez no menciona la transferència de propietats de pares a fills en cap altre moment. 

Proposta de 12 mesures

El que sí que ha anunciat són les següents 12 mesures, que, segons el cap de l’Executiu, pretenen complir tres objectius: “Més habitatge, millor regulació i més ajudes”:

  • Transferència de 3.300 habitatges i de dos milions de metres quadrats de sòl residencial a la nova empresa pública d’habitatge.
  • Dotació a l’empresa pública d’habitatge d’un “mecanisme legal perquè tingui prioritat en la compra d’habitatges i sòl”.
  • Blindatge de l’habitatge protegit de l’Estat “per garantir que tot habitatge construït” amb fons públics “mantingui la titularitat pública”.
  • Llançament d’un Proyectos Estratégicos para la Recuperación y Transformación Económica (PERTE) per “modernitzar i innovar en el sector de la construcció”.
  • Creació d’un “sistema de garanties públiques que protegeixin tant els propietaris com els llogaters que participin en el lloguer assequible”.
  • Un programa de rehabilitació d’habitatges buits que es destinin al lloguer a preu assequible, almenys durant cinc anys.
  • Proposar al Congrés l’aprovació d’una exempció fiscal del 100% de l’IRPF per a aquells propietaris que lloguin el seu habitatge segons l’índex de referència.
  • També es proposarà al Congrés una reforma fiscal perquè els pisos turístics “tributin com el que són, un negoci”.
  • Un fons perquè els governs autonòmics i municipals reforcin la persecució del frau en els lloguers de temporada.
  • Compromís per “canviar el règim dels avantatges fiscals de les Socimis, perquè només s’apliquin al règim de lloguer assequible”.
  • Limitació de les compres d’habitatge per part d’estrangers extracomunitaris no residents, incrementant la càrrega fiscal fins al 100% del valor de l’immoble.
  • Nou Pla Estatal d’Habitatge 2026, amb més programes d’ajudes i especial atenció a joves, majors, persones amb discapacitat i aquelles que resideixen en zones degradades.

El Sindicat de Llogateres ha qualificat el paquet de mesures com un “brindis al sol”, ja que “no soluciona cap dels problemes actuals en matèria d’habitatge” mentre que la patronal APCEspaña (Associació de Promotors i Constructors d’Espanya) ha demanat a PSOE i PP un pacte d’Estat d’habitatge i s’ha queixat en específic de la prohibició de compra als extracomunitaris.