És fals que la UE obligarà per llei a consumir cucs o els seus derivats

S’ha autoritzat la comercialització d’un nou producte, però no s’obligarà al seu consum

S’ha autoritzat la comercialització d’un nou producte, però no s’obligarà al seu consum

Imatge d'una captura d'un video on s'afirma que s'obligaa menjar farina de cucs
,

Què s’ha dit?

Que la UE obligarà a consumir farina de cucs, que totes les farines n’hi inclouen i que només en determinats casos s’ha d’especificar com a ingredient.

Què en sabem?

La UE ha aprovat com a aliment el denominat “cuc de la farina” (Tenebrio molitor) esterilitzat per raigs UV. Aquesta aprovació només permet la comercialització com a aliment o com a ingredient a les empreses que vulguin.

Heu preguntat al número de telèfon de Verificat (+34 666 908 353) si és cert que la Unió Europea (UE) “obliga a menjar farina i els seus derivats, incloent-hi els cucs”. El missatge ve acompanyat d’un vídeo de YouTube amb més de 17.000 m’agrada, que assegura que la “UE imposa menjar cucs per llei”. Diversos continguts a les xarxes alerten que suposadament aquests insectes s’estan introduint sense avisar en molts productes.

És FALS. La UE va autoritzar el 20 de gener a l’empresa NutriEarth a comercialitzar una pols tractada amb llum ultraviolada a partir de larves del cuc de la farina (Tenebrio molitor de nom científic i anomenat així, ja que s’alimenta bàsicament de cereals o farines). En cap cas obliga a consumir-la ni implica que substituirà la farina en tots els productes. La mateixa Comissió Europea ho va desmentir en un comunicat.

La UE imposa per llei el consum de cucs i farina de cucs

El reglament d’execució (UE) 2025/89 autoritza la comercialització de la pols d’aquesta larva tractada amb radiació UV, com a aliment dins la Unió Europea. El text estableix que aquesta pols podrà incloure’s en pans, i altres productes, sempre en quantitats concretes, amb uns límits marcats de contaminants i requisits biològics determinats. 

L’aprovació només és vàlida per l’empresa francesa NutriEarth, que va presentar una sol·licitud de comercialització el 2019, i arriba després d’una avaluació favorable de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) el 2023.

Aquesta nova normativa no obliga a consumir aquesta pols ni a substituir les farines de cereals per la que es produeix a partir d’aquestes larves. L’ús d’aquesta farina és opcional. Si s’incorpora en algun producte, caldrà informar-ne clarament el consumidor a través de l’etiquetatge, els detalls del qual explicita el reglament:

  • La denominació haurà de ser: “Pols tractat amb radiació ultraviolada de larves de Tenebrio molitor (cuc de la farina)”.
  • Caldrà informar que pot provocar reaccions al·lèrgiques als consumidors amb al·lèrgies conegudes als crustacis i els seus productes, i als àcars de la pols.
  • I, en cas que inclogui una quantitat “significativa” de vitamina D, caldrà incloure el missatge: “Conté vitamina D produïda pel tractament amb radiació ultraviolada”.

És a dir que en cap cas està contemplat al reglament incloure aquesta farina sense notificar-ho a l’usuari, a diferència del que asseguren els missatges virals.

Insectes autoritzats per al consum humà

L’ús alimentari de larves de cuc de la farina dessecades porta autoritzat a la UE des del 2021, i congelades i en pols des del 2022, després d’una petició de 2018 de l’empresa Fair Insects BV. La novetat del reglament d’enguany és el tractament amb llum ultraviolada.

És a dir, que els insectes autoritzats per a ús alimentari no són nous a la Unió Europea, i els missatges que en desinformen tampoc. La UE ja va fer un comunicat l’any 2021 sobre el seu consum, explicant que, si s’aproven, és perquè són uns aliments considerats segurs, i que han de complir tots els requisits sanitaris com qualsevol altre ingredient o aliment. Verificat també va publicar una verificació al respecte el 2023.

A més del cuc de la farina, els insectes que han estat autoritzats pel consum humà a la UE són la llagosta migratòria (Locusta migratoria), el grill domèstic (Acheta domesticus) i les larves d’escarabats (Alphitobius diaperinus) tal com recull la normativa 2015/2283 del 22 de novembre de 2015. Tots ells compten amb diversos estudis (com aquest, aquest o aquest) que avalen la seva seguretat si es consumeixen.

La Unió Europea regula tots els aliments que es comercialitzen, mitjançant l’organisme Health and Food Safety.  Els aliments que continguin aquesta larva ho hauran d’indicar i complir totes les normes sanitàries al respecte. Pel que fa a Espanya, l’organisme que regula la seguretat alimentària és la AESAN, que ja es va pronunciar al respecte en aquest comunicat del 2023.