És fals que la DGT alerti sobre una banda que provoca accidents de trànsit
Avís sobre la banda dels accidents de trànsit
Heu fet arribar a Verificat un suposat avís “urgentíssim” de la Prefectura Provincial de Trànsit de La Rioja en què s’alerta que el proper cap de setmana (sense especificar quin), una banda llatina-romanesa anomenada Sangre durà a terme un ritual d’iniciació a les carreteres.
El ritual consisteix en que l’aspirant a convertir-se en nou membre de la banda ha de circular de nit per la carretera amb els llums apagats. El primer vehicle que es creui amb l’aspirant i li faci el canvi de llums per alertar-lo que condueix a les fosques es converteix en el seu objectiu. La missió de l’aspirant per a completar el ritual és perseguir el vehicle fins fer-lo fora de la carretera i, si és necessari, matar els ocupants. Tal i com es pot llegir al document, la recomanació de la prefectura de la Rioja és no fer el canvi de llums "per avisar que els seus estan apagats” (sic).
⚠ Nos estáis volviendo a enviar este mensaje. Además de viejo es➡ FALSO..
Como diría tu madre…. "Ni ritos ni ritas"
Elimina y no reenvíes. No contribuyas a difundir #bulos #STOPBulos pic.twitter.com/UyJxwwUiNz— Policía Nacional (@policia) 9 de setembre de 2019
Aquest avís és fals. Des de Verificat hem contactat amb la Prefectura Provincial de Trànsit de La Rioja i ens ha confirmat que la delegació riojana de la DGT no ha redactat ni enviat aquest comunicat i que està treballant per difondre la falsedat del document. També ho alerten Mossos d’Esquadra i Policia Nacional des de fa anys a través de les seves xarxes socials i pàgines web. La Guàrdia Civil, per la seva part, afegeix que no ha passat mai a Espanya.
El rumor fals sobre el ritual d’iniciació de la banda Sangre és una llegenda urbana que fa molts anys que circula per diverses vies telemàtiques, ja sigui correu electrònic, xarxes socials o Whatsapp. A Espanya, els mitjans de comunicació ja es feien ressò de la falsedat de l’avís l’any 2006 i als Estats Units, on també hi va circular un rumor pràcticament idèntic, va ser desmentit per la plataforma de verificació Snopes l’any 1998.
Com a curiositat, l’any 1998 es va estrenar als Estats Units una pel·lícula de terror titulada Llegenda Urbana que mencionava l’existència d’aquest rumor fals.