És fals que Catalunya tingui un dels majors jaciments de petroli del món

Un vídeo viral assegura que el procés independentista està motivat per les suposades reserves de cru que té Catalunya, però les dades són falses


Ens heu preguntat per un vídeo publicat al Canal 5 Radio de Youtube que afirma que a Catalunya existeix “un dels majors jaciments de petroli del món”, que va ser “detectat el 2014 davant la costa catalana” i que podria convertir Espanya en una “Aràbia Saudita europea”. El video identifica aquestes suposades reserves com una de les raons que motiven el procés independentista català. El vídeo té més de 168.000 visualitzacions.

És FALS.

Espanya ocupa el número 65 de la llista de països del món amb reserves comprovades de petroli, segons dades de la CIA World Factbook. El país amb majors reserves de petroli és Veneçuela, amb 300.900 milions de barrils, seguit d’Aràbia Saudita amb 266.500 milions de barrils. Espanya compta amb reserves d’uns 150 milions de barrils.

Segons l’Administració d’Informació d’Energia dels EEUU, “Espanya té una quantitat insignificant de reserves de petroli i produeix quantitats molt petites de petroli cru i condensat”. 

De fet, Espanya importa pràcticament tot el petroli que consumeix, ja que la seva producció pròpia és molt baixa. I continua baixant.

Actualment, la producció de petroli a Espanya prové principalment de quatre pous (Rodaballo, Casablanca, Montanazo-Lubina i Boquerón) explotats des d’una plataforma petrolera marítima davant la costa de Tarragona operada per Repsol, anomenada Casablanca, i un cinquè pou terrestre a la Rioja anomenat Viura, on més que petroli, s’obté sobre tot gas natural. L’últim pou descobert ha estat el de Montanazo-Lubina al 2009.

La producció de petroli va caure a mínims històrics el 2018, amb un total de 86.991 tones anuals, segons dades de la Corporació de Reserves Petrolíferes d’Espanya (Cores), davant les 531.375 tones produïdes al 1998. I la producció actual cobreix només un 0,14% del consum anual de productes petrolífers al país, que al 2018 va ser de 59.958.818 tones.

Els pous petrolífers explotats des de la plataforma Casablanca davant la costa catalana produeixen cada vegada menys, com mostra aquest gràfic.

Els jaciments explotats s’estan esgotant i cada cop es fa més difícil mantenir els fluxos d’extracció. Per aconseguir-ho, es necessiten noves inversions. I segons explica al diari El Correo la presidenta de la Asociación Española de Compañías de Investigación, Exploración y Producción de Hidrocarburos y Almacenamiento Subterráneo (Aciep), Margarita Hernando, “en general requereix molt temps de tramitació. Si és que s’aconsegueix. Per això és molt complicat per a les empreses descobrir noves reserves, renovar les pròpies i mantenir les ràtios de producció”.

És poc probable que es trobin nous jaciments de petroli davant la costa catalana pròximament. Han disminuït les sol·licituds de permisos d’exploració.

El vídeo de Youtube mostra diferents mapes sense citar les fonts ni el que representen. Però cap d’ells fa referència a reserves de petroli. Un dels mapes que apareix va ser publicat al 2013 pel diari 20 Minutos, basat en informació del Ministeri d’Indústria de l’any 2013, quan existien 12 sol·licituds per explorar l’existència d’hidrocarburs a la costa catalana. També hi havia vigents tres permisos d’exploració aprovats i cinc concessions d’explotació, totes elles a la plataforma Casablanca.

Però al 2018, s’ha desistit de sis dels dotze permisos demanats per explorar davant la Costa Brava, segons l’actualització del mapa oficial, i es va demanar un nou permís el 2014 anomenat Medusa, davant de Tarragona, que encara no ha estat aprovat. 

De fet, el govern central no ha rebut peticions de permisos per a investigar noves possibles reserves de petroli o gas al mar Mediterrani des del 2014.