És fals que a Catalunya es retirin beques per no fer la tesi en català
Existeixen unes ajudes concretes per a investigacions en català que també poden incloure altres idiomes oficials
Existeixen unes ajudes concretes per a investigacions en català que també poden incloure altres idiomes oficials
Què s’ha dit?
Que a Catalunya s’han retirat beques per als qui volen estudiar i escriure les seves tesis si no ho fan en català.
Què en sabem?
Les beques per fer tesis doctorals en català es convoquen des de fa anys. Inclouen tant tesis redactades íntegrament en català com en combinació amb altres llengües i no van en detriment de cap altre tipus de beques o ajuts predoctorals.
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va declarar en una entrevista a la cadena Cope (minut 9:38) que a Catalunya es “retiraran beques a aquells qui pretenguin estudiar i escriure les seves tesis si no és en català”. Aquesta afirmació és FALSA. No hi ha cap llei ni decisió presa per retirar beques pel fet de no estar escrites en català. Les beques per escriure tesis en català fa anys que existeixen i no són en detriment d’altres tipus de beques sense aquest requisit. Algunes universitats, com la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) demanen, per a un tipus de beca en concret, que les persones que hi apliquin tinguin el nivell C1 de català, però no exigeixen que escriguin la tesi en aquesta llengua.
“Per després dir que ja anaven a retirar beques, anaven a deixar de sufragar, a aquells qui pretenguin estudiar i escriure les seves tesis si no és en català”
Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid
La Generalitat ofereix diversos tipus d’ajuts per a estudiants predoctorals. L’únic dels tres que menciona la llengua catalana entre els requisits són les subvencions per a tesis doctorals en català (TDCAT), que existeixen des d’almenys l’any 2006. Des de la Conselleria d’Universitats i Recerca confirmen a Verificat que “la convocatòria TDCAT d’ajuts a tesis doctorals en català es convoca des de fa molts anys i és anterior al Pla d’enfortiment del català en el sistema universitari i de recerca” i “no va en detriment de cap altre tipus de beques o ajuts predoctorals”.
És a dir, que el fet que hi hagi aquest ajut no vol dir que altres que no tenen aquesta exigència desapareguin. A més, la “convocatòria inclou tant tesis redactades íntegrament en català com tesis redactades en català en combinació amb altres llengües”, tal com també explica al seu web l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca.
D’altra banda, a més de les beques de la Generalitat, les persones que vulguin estudiar un doctorat poden demanar ajuts europeus, estatals, d’ens privats o, directament, a una universitat o centre de recerca, cadascuna amb els seus requisits d’admissió. La UPC, per exemple, ofereix una beca de formació de professorat universitari per a la realització de la tesi doctoral a la UPC que demana el nivell C1 de català. Però aquest requisit no afecta l’idioma de la tesi, sinó que està vinculat a la tasca de suport a la docència que es demana als predoctorals.
Verificat s’ha posat en contacte amb el gabinet de comunicació del PP de Madrid per conèixer l’origen de la informació donada per Díaz Ayuso, però en el moment de publicar aquesta verificació no havia rebut resposta.
Reforçar la presència del català a les universitats
L’any 2008, els rectors de les principals universitats catalanes van pactar l’elaboració de l’Informe de Política Lingüística, un document en què es comprometien a establir el requisit d’acreditar el coneixement suficient de la llengua catalana (nivell C1) al professorat de totes les universitats integrades en el sistema universitari de Catalunya, exceptuant el professorat visitant, el professorat emèrit i el professorat que desenvolupés una activitat acadèmica honorària. L’any 2010 es va aprovar un decret que plasmava la decisió sobre l’acreditació del coneixement lingüístic del professorat de les universitats.
En una altra línia, l’any 2022, la Generalitat va aprovar el Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca, que estableix els drets de l’estudiantat sobre l’ús del català en el sistema universitari: a rebre l’ensenyament en català; que es respecti la llengua d’impartició anunciada prèviament en cada assignatura; a utilitzar el català, oralment i per escrit, en totes les activitats acadèmiques; o a disposar d’una oferta en català en tots els graus universitaris, excepte els que per la seva naturalesa s’imparteixen en una altra llengua, entre altres. Aquest compromís, signat pels rectors, volia assolir un 80% d’assignatures en català en els graus públics el 2025.
En aquest pacte, s’acordava exigir el nivell C1 de català al professorat amb les excepcions ja previstes. En conseqüència, els centres poden requerir aquest nivell de català als doctorands que tinguin entre els seus deures el suport a la docència, tal com explica el departament de comunicació de la UPC a Verificat. Ara bé, en cap cas això implica haver de fer l’estudi en qüestió en català, com assegura Ayuso.