ERC i Junts no estan “sobrerepresentats” al Congrés com diu Carlos Carrizosa

El fet que Ciutadans tingui més vots i menys diputats al Congrés que Esquerra Republicana no vol dir que els partits independentistes estiguin sobrerepresentats al Congrés


Què s’ha dit?

Carlos Carrizosa, president del grup parlamentari de Ciutadans al Parlament de Catalunya, va afirmar en una entrevista que Junts per Catalunya i Esquerra Republicana “estan sobrerepresentats al Congrés”. “Esquerra Republicana té més diputats que nosaltres i nosaltres tenim el doble de vots que té Esquerra Republicana”, va justificar per demostrar-ho.

Què en sabem?

El fet que Ciutadans tingui més vots i menys diputats al Congrés que Esquerra Republicana no vol dir que els partits independentistes estiguin sobrerepresentats al Congrés. A les últimes eleccions generals, Esquerra va aconseguir el 3,61% dels vots i el 3,71% dels escons i Junts, el 2,19% dels sufragis i el 2,29% dels diputats. Ciutadans, per part seva, va ser el partit més infrarepresentat amb el 6,80% de vots i el 2,86% d’escons. Això passa perquè el sistema electoral no tradueix els vots a escons de manera directament proporcional.

Carlos Carrizosa, president del grup parlamentari de Ciutadans al Parlament de Catalunya, va afirmar en una entrevista al programa Cafè d'Idees de RTVE (al minut 40:10) que tant Junts per Catalunya (JxCat) com Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) "estan sobrerepresentats al Congrés". Com a argument, Carrizosa va assenyalar que, amb la meitat de vots, ERC té més escons que Ciutadans.

És enganyós. El fet que Ciutadans tingui més vots i menys diputats al Congrés que Esquerra Republicana, cosa que és certa, no vol dir que els partits independentistes estiguin sobrerepresentats al Congrés. A les últimes eleccions generals, Esquerra va aconseguir el 3,61% dels vots i el 3,71% dels escons i Junts, el 2,19% dels sufragis i el 2,29% dels diputats. A l'altre extrem, Ciutadans és el partit més infrarepresentat al Congrés (6,80% de vots i 2,86% d'escons), mentre que els que més sobrerepresentats van ser el PP i el PSOE.

"Esquerra Republicana té més diputats que nosaltres i nosaltres tenim el doble de vots que té Esquerra Republicana, és a dir, que estan sobrerepresentats al Congrés, tant Junts per Catalunya com Esquerra Republicana"

Carlos Carrizosa, Ciutadans

Les diferències que esgrimeix Carrizosa entre la proporció de diputats i de vots que van aconseguir Esquerra i Ciutadans es donen perquè el sistema electoral no tradueix mimèticament els vots en escons. A les circumscripcions amb pocs escons en joc, més partits es queden sense representació i això provoca que, en el còmput global, tinguin menys percentatge d'escons que de vots. Els partits independentistes (ERC i Junts) concentren el seu vot a províncies on tradueixen les seves paperetes a escons (Catalunya), mentre que els vots de Ciutadans estan més repartits a tot Espanya, també a províncies on no aconsegueixen representació.

Preguntat per Verificat, Nacho Martín Blanco, portaveu del grup parlamentari de Ciutadans al Parlament de Catalunya, assenyala que el seu company volia incidir en la idea que Ciutadans té menys escons que ERC, malgrat haver obtingut més vots. Es tracta d'un argument recurrent al partit. Fa cinc mesos, vam verificar unes declaracions de la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, en què parlava de la "sobrerepresentació que tenen els separatistes al Congrés".

Correspondència gairebé perfecta entre vots i escons

A les últimes eleccions al Congrés dels Diputats, celebrades el 10 de novembre de 2019, ERC va aconseguir el 3,61% dels vots i el 3,71% dels escons (13 de 350) i JxCat va obtenir el 2,19% dels sufragis i el 2,29% dels diputats (8 de 350), segons els resultats electorals publicats pel Ministeri de l'Interior. És a dir, encara que el percentatge d'escons és lleugerament superior al percentatge de vots obtinguts per les dues formacions (0,10 punts més), la correspondència és pràcticament perfecta.

De fet, ERC i Junts es troben entre els quatre partits del Congrés amb la correspondència més proporcional entre vots i escons, tan sols darrere del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), que va obtenir el 0,28% dels vots i el 0,29% dels escons (1 de 350), i la candidatura conjunta entre Coalició Canària (CC) i Nova Canàries (NC), que va aconseguir el 0,51% dels vots i el 0,57% dels escons (2 de 350).

Ciutadans, el partit més infrarepresentat

Per la seva banda, a les darreres eleccions generals, Ciutadans va rebre el 6,80% dels vots al Congrés dels Diputats i el 2,86% dels escons de l'hemicicle (10 de 350). És a dir, la proporció d'escons que va aconseguir la formació taronja va ser 3,94 punts percentuals menys en comparació del percentatge dels vots obtinguts, la qual cosa el va convertir en el partit més infrarepresentat de la cambra baixa.

Per tant, encara que Ciutadans (6,80%) va obtenir més vots que ERC (3,61%), com assegura Carrizosa, i malgrat que el partit d'Inés Arrimadas va aconseguir menys escons que els republicans (2,86% davant de 3,71%), Esquerra no està sobrerepresentada al Congrés. L'explicació que Ciutadans tingui menys escons és que el sistema electoral no tradueix els vots en escons de manera perfecta i que en els darrers comicis la formació taronja va ser la més infrarepresentada del parlament espanyol.

Mentre que Esquerra va obtenir representació per les quatre circumscripcions de Catalunya en què es va presentar (Lleida, Girona, Barcelona i Tarragona), Ciutadans només va obtenir representació en set circumscripcions (Alacant, Barcelona, Cadis, Madrid, Màlaga, Sevilla i València) de les 49 províncies i les dues ciutats autònomes on es va presentar (a Navarra, es va presentar amb UPN i el PP a la coalició Navarra Suma).

El fet de no assolir representació a la majoria de les circumscripcions en què es va presentar, pel fet que no va aconseguir el nombre de vots necessaris per entrar en el repartiment d'escons, va fer que molts dels vots que va rebre Ciutadans no es materialitzessin en escons. Per contra, els resultats d'Esquerra i Junts a totes les províncies de Catalunya va fer que obtinguessin representació per totes elles.

La clau: la mida de la circumscripció

El factor determinant perquè els partits estiguin sobrerepresentats o infrarepresentats al Congrés dels Diputats és la mida de la circumscripció provincial: les províncies que trien menys escons són les menys proporcionals. Així ho va reflectir Francisco Fernández Segado, expert en Dret Constitucional de la Universitat Complutense de Madrid, en un estudi empíric publicat el 1993.

Per exemple, a Sòria, on només es van repartir dos escons, tant el PSOE (35,11% dels vots) com el PP (33,37%) van obtenir cadascun un diputat al Congrés, és a dir, cadascun es va emportar el 50% dels escons en joc. En el cas d'Osca, una circumscripció que té tres representants assignats, el PSOE es va emportar el 66,67% dels escons (dos) amb el 33,95% dels vots i el PP va aconseguir el 33,33% dels escons (un) amb el 26,56% dels vots.

En canvi, la diferència entre la proporció d'escons i vots es va reduir a les províncies amb més representants assignats. Un exemple d'això és Madrid, on s'elegien 37 diputats:

  • El PSOE va obtenir el 27,09% dels vots i el 27,03% dels escons
  • El PP, el 25,11% i el 27,03%
  • Vox, el 18,49% i el 18,92%
  • Unides Podem, el 13,12% i el 13,51%

La circumscripció electoral per al Congrés és la província, com estableix l'article 68 de la Constitució. El nombre de diputats que escull cada província es fixa el Decret de convocatòria d'eleccions, seguint el que regula la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) a l'article 162: "A cada província li correspon un mínim inicial de dos diputats", "Ceuta i Melilla estan representades cadascuna per un Diputat" i els diputats restants "es distribueixen entre les províncies en proporció a la seva població".

El repartiment d'escons, doncs, segueix "criteris de representació proporcional" a cada circumscripció provincial, d'acord amb l'article 68 de la Constitució. Concretament, la fórmula proporcional emprada per al repartiment a cada província és el mètode D'Hondt, d'acord amb l'article 163 de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG).

El mètode D'Hondt, tot i que tendeix a afavorir més els partits més votats, sí que reparteix els escons de manera proporcional, com es pot veure en el cas de les províncies amb més diputats assignats.

Tot i això, a les circumscripcions amb menys escons en joc, més partits es queden sense representació perquè no poden entrar en el repartiment proporcional. D'aquesta manera, hi ha formacions polítiques que reben vots que no s'acaben transformant en diputats, mentre que d'altres aconsegueixen més escons dels que els correspondria proporcionalment.

"El sistema electoral espanyol es veu condicionat en la seva operativitat com a sistema de representació proporcional, exigida per la Constitució, de manera més que notable no tant per la manera d'operar matemàticament de la fórmula D'Hondt, sinó per la mida reduïda de la gran majoria de les nostres circumscripcions", conclou Francisco Fernández al seu estudi.

Més escons que vots a nivell de Catalunya

Esquerra Republicana i Junts sí que van aconseguir un percentatge més alt de diputats que de vots si atenem els resultats de les eleccions generals a nivell de Catalunya. ERC va obtenir el 22,57% dels vots i el 27,08% dels diputats, una diferència percentual de 4,5 punts. Per part seva, JxCat va aconseguir el 13,68% dels vots i el 16,67% dels diputats (2,99 punts percentuals més).

A Lleida, ERC va obtenir el 31% dels vots i el 50% dels escons (2 de 4). No obstant, a la mateixa província el PSC, amb el 14,5% dels vots, va aconseguir el 25% de diputats (1 de 4). A Tarragona i a Barcelona, el partit amb la diferència més gran entre escons i vots va ser el PSC (14,22 i 3,2 punts percentuals respectivament) i a Girona, JxCat (8,57). És a dir, aquesta diferència no es dona únicament als partits independentistes, sinó que, com hem explicat, depèn de la mida de les circumscripcions electorals.