En la primera reunió de la taula de diàleg sí que hi van participar persones que no eren del Govern, al contrari del que diu Illa

El 2020, tres dels vuit representants catalans, Josep Maria Jové, Marta Vilalta i Elsa Artadi, no ocupaven cap càrrec a dins del Govern i van participar en la reunió com a diputats d’Esquerra Republicana i Junts per Catalunya


Foto | RAC1

El cap de l’oposició i líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, va parlar sobre la futura reunió de la taula de diàleg entre el Govern de la Generalitat i el govern espanyol en una entrevista al Via Lliure de RAC1 el dissabte 12 de juny i va posar en dubte que Oriol Junqueras, president d’Esquerra Republicana (ERC), hagi de participar en el diàleg, ja que no forma part del govern català (al minut 21:09).

A més, Illa va afirmar que a la primera reunió a aquest nivell (celebrada el febrer de 2020, amb la seva participació com a ministre de Sanitat) no hi havia cap representant que no formés part del Govern, sinó que els participants que no eren consellers formaven part del que va anomenar “govern extens”.

És FALS. El 2020, tres dels vuit representants catalans, Josep Maria Jové, Marta Vilalta i Elsa Artadi, no ocupaven cap càrrec dins del Govern i van participar en la reunió com a diputats d’Esquerra Republicana i Junts per Catalunya.

“[A la primera taula de negociació] no [hi havia gent que no estava al Govern]. Formaven part de govern extens; eren directors generals o tenien responsabilitats. No eren consellers, però formaven part de govern. [Josep Maria Jové] si formava part [de la Generalitat]”

Salvador Illa, PSC

El “govern extens” al qual es refereix Illa

A preguntes del periodista Xavi Bundó, Salvador Illa va negar que en la primera reunió de la taula de negociació hi hagués representants aliens a la Generalitat i va assegurar que formaven part del “govern extens”. “Eren directors generals o tenien responsabilitats. No eren consellers, però formaven part del Govern”, va dir. I va afegir: “Si és una taula de governs, és una taula de governs”.

No és així. Jové, Vilalta i Artadi no ocupaven cap direcció general, sinó que van participar en la reunió com a diputats al Parlament, segons figura en el comunicat del Govern i en les seves fitxes al mateix Parlament.

Ens hem posat en contacte amb el departament de premsa del PSC per aclarir les paraules de Salvador Illa, però en el moment de publicar aquesta verificació no hem obtingut resposta.

L’opció que hi participi Junqueras

Amb aquestes declaracions, Salvador Illa es posicionava sobre la possibilitat que Junqueras participi en la taula de negociació, després que a finals de maig Marta Vilalta, la portaveu d’ERC, manifestés que al seu partit li “agradaria moltíssim” que Junqueras fos present a la taula de diàleg amb l’Executiu espanyol (al minut 29:45 de la roda de premsa).

Aquell mateix dia, la portaveu de PSC al Parlament, Alícia Romero, ja va recelar d’aquesta proposta i va afirmar en roda de premsa que “el millor per ser honestos és que en aquesta taula hi siguin representants de Govern de la Generalitat” (minut 19:58) i que el lògic és que siguin consellers” (minut 29:32). El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, també es va mostrar contrari a Twitter a la participació d’Oriol Junqueras a la taula de diàleg.

Per la seva banda, en una roda de premsa l’1 de juny, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va deixar clar que els governs designen les persones que han d’acudir a aquesta taula” i va titllar d’“absolutament prematur i especulatiu” avançar o anticipar presències.

La taula de diàleg entre els governs català i espanyol, pactada entre ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, es va reunir per primera vegada el febrer de 2020. En aquella ocasió, la delegació de govern espanyol va estar composta pel president Sánchez i sis ministres. Per la seva banda, la delegació catalana la van integrar el llavors president Quim Torra, l’exvicepresident Pere Aragonès, dos consellers (Jordi Puigneró, de Polítiques Digitals i Administració Pública, i Alfred Bosch, d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència), un director general i tres diputats.

Els quatre noms que no formaven part del Consell Executiu

Així doncs, a diferència dels set representants del govern espanyol, el Govern de la Generalitat va designar (en un acord del 25 de febrer) a quatre persones que no formaven part del Consell Executiu (presidència i consellers). Van ser Josep Rius, Elsa Artadi, Marta Vilalta i Josep Maria Jové.

Josep Rius va ser presentat en el comunicat del Govern com “excap de gabinet dels presidents Puigdemont i Torra”. Va ser director de l’Oficina del President Carles Puigdemont des del gener del 2016 fins a l’octubre del 2017 (amb l’aplicació de l’article 155) i de l’Oficina del President Quim Torra des del juny del 2018 fins al gener del 2019, quan va ser cessat d’aquest càrrec i nomenat director general d’Anàlisi i Prospectiva, una responsabilitat que va ocupar fins al març del 2021.

Per tant, quan es va celebrar la reunió entre els dos governs Rius era director general, com explicava Salvador Illa a l’entrevista. No obstant això, els altres tres representants no formaven part de l’estructura de la Generalitat ni del sottogoverno.

Elsa Artadi era llavors (i continua sent) diputada al Parlament de Catalunya (des del 2018) i regidora a l’Ajuntament de Barcelona per Junts per Catalunya. Artadi havia estat consellera de la Presidència en els primers mesos de la legislatura, però va deixar el Govern el 2019 per presentar-se a les eleccions municipals de Barcelona. Abans, havia estat directora general de Coordinació Interdepartamental (del 2016 al 2018), secretària d’Hisenda (del 2015 al 2016), directora general de Tributs i Joc (del 2013 al 2015) i assessora del conseller d’Economia i Coneixement (del 2011 al 2013). El febrer del 2020 no tenia cap responsabilitat al Govern.

Marta Vilalta és portaveu d’Esquerra Republicana i diputada al Parlament des del 2018 (ja havia estat parlamentària de 2012 a 2015). Entre el febrer del 2016 i el setembre del 2018 va ser directora general de Joventut, quan Dolors Bassa era consellera. El febrer del 2020 tampoc tenia cap càrrec al Govern.

Josep Maria Jové és diputat al Parlament des del 2018 i president del grup parlamentari d’ERC des del març del 2021. Del gener del 2016 al setembre del 2017, va ser secretari general de Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, amb Oriol Junqueras com a vicepresident i conseller. El 20 de setembre va ser detingut en el marc de les operacions policials per frenar el referèndum de l’1 d’octubre. Abans, Jové havia estat cap del Gabinet d’Actuacions Externes del març del 2004 a l’abril del 2005 al primer Tripartit. El febrer del 2020 no ocupava cap càrrec al Govern.

Quins ministres hi van assistir?

D’altra banda, segons consta a l’agenda de la Moncloa, en nom del govern espanyol van participar el president Pedro Sánchez i els següents ministres:

  • Carmen Calvo, vicepresidenta i ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica
  • María Jesús Montero, ministra d’Hisenda
  • José Luis Ábalos, ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana
  • Carolina Darias, en aquell moment ministra de Política Territorial i Funció Pública
  • Salvador Illa, aleshores ministre de Sanitat
  • Manuel Castells, ministre d’Universitats

Aquest article és fruit de la col·laboració entre Newtral i Verificat. Pots llegir la versió en castellà aquí.