Els veïns de la nova zona d’estacionament de Nou Barris (Barcelona) pagaran màxim un euro a la setmana per aparcar al carrer
Els residents que vulguin fer servir la nova zona d’aparcament hauran de pagar un preu de 20 cèntims al dia (o un màxim d’1 euro a la setmana)
Què s’ha dit?
Els veïns de Nou Barris hauran de pagar per aparcar els seus vehicles a la via pública malgrat ser el lloc on l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, va treure “més vots” a les últimes eleccions.
Què en sabem?
Els residents que vulguin fer servir la nova zona d’aparcament hauran de pagar, però un preu de 20 cèntims al dia (o un màxim d’1 euro a la setmana), una tarifa molt inferior a la que hauran de pagar els no residents. A més, Nou Barris no va ser el districte on Barcelona en Comú va tenir més vots a les últimes eleccions.
Fa uns dies es va viralitzar un tuit que ja ha estat esborrat que afirmava que els veïns de Nou Barris (Barcelona) hauran de pagar per aparcar els seus vehicles a la via pública malgrat ser el lloc on l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, va treure "més vots" a les últimes eleccions.
És enganyós. Els residents que vulguin fer servir la nova zona d'aparcament hauran de pagar, però un preu de 20 cèntims al dia (o un màxim d'1 euro a la setmana), una tarifa molt inferior a la que hauran de pagar els no residents. A més, Nou Barris no va ser el districte on Barcelona en Comú va tenir més vots a les últimes eleccions, sinó el cinquè.
"Al districte obrer de Nou Barris, lloc on la imputADA Colau va treure més vots que en qualsevol altre, gaudiran de l'aparcament de pagament als seus carrers"
0,20 euros al dia per als residents
El missatge afirma que els veïns de Nou Barris ara tindran un "aparcament de pagament". L'Ajuntament va informar fa uns dies que crearà una nova zona d'estacionament regulat al barri de la Prosperitat del Districte de Nou Barris, "entre els límits que formen la Via Júlia, la Via Favència, l'Avinguda Meridiana i el Passeig de Valldaura": és la nova Zona 32.
Es tracta de 750 noves places conegudes a Barcelona com a "verds" amb prioritat per als residents que s'activaran el 23 de març. Segons les tarifes ambientals d'estacionament, els residents que estiguin empadronats als carrers inclosos a la nova zona d'estacionament i que siguin titulars d'un vehicle registrat al domicili hauran de pagar, però un preu reduït de 0,20 euros al dia, independentment de l'etiqueta ambiental del seu vehicle. També consta així a les preguntes freqüents de l'Àrea Verda, que especifiquen un cost màxim d'un euro a la setmana. Els no residents tenen altres tarifes més cares que depenen del temps que duri l'estacionament i de l'etiqueta ambiental. Van dels 50 cèntims als 4,25 euros.
A més, els vehicles no residents "només podran estacionar un màxim de dues hores dins de l'horari de regulació", explica l'Ajuntament. La mateixa notícia assenyala que els residents podran estacionar a la Zona 32 "amb la Tarifa de Resident que correspongui a l'etiqueta mediambiental del vehicle".
La zona verda és una mesura implantada a diferents barris de Barcelona que busca "donar preferència en caràcter d'exclusivitat a l'estacionament de vehicles residents", segons explica l'Ajuntament. Les tarifes són equivalents a tota la ciutat.
Nou Barris, el cinquè districte amb més vots per a Barcelona en Comú
A les darreres eleccions municipals de l'any 2019, Barcelona en Comú (la formació d'Ada Colau) va quedar segona al conjunt de la ciutat amb el 20,7% dels vots, per darrere d'Esquerra Republicana, que va obtenir el 21,4%. Ciutat Vella, i no Nou Barris (com afirma el tuit que verifiquem), va ser el districte on els Comuns van aconseguir percentualment més suports: es van convertir en la força més votada amb el 27,5% dels sufragis. Per darrere, Gràcia (23,8%), Sants-Montjuïc (23,4%) i Sant Andreu (23,2%) van ser els altres districtes on Barcelona a Comú va superar el 23% dels vots. Nou Barris es va situar en cinquè lloc, on va aconseguir el 22,9% dels suports. Nou Barris tampoc és el districte on Colau va aconseguir més vots en termes absoluts, segons els resultats publicats a la pàgina de l'Ajuntament. A l'Eixample, Sant Martí o Sants-Montjuïc va aconseguir més paperetes.
Les anteriors eleccions, el 2015, van ser les primeres a les quals es va presentar Barcelona en Comú i van suposar l'arribada de Colau a l'alcaldia. En aquells comicis, els comuns van aconseguir el 33,6% dels vots a Nou Barris, que va ser el segon districte on van collir més suports. El primer també va ser Ciutat Vella, on van obtenir el 35,1% dels sufragis.
La imputació d'Ada Colau
Finalment, el tuit parla de la "imputADA Colau". Fa referència al fet que l'alcaldessa de Barcelona va declarar davant del jutge el passat 4 de març com a investigada per les suposades subvencions irregulars concedides a entitats afins. Els querellants l'acusen de prevaricació, frau a la contractació, malversació de cabals públics, tràfic d'influències i negociacions prohibides. Així ho van explicar La Vanguardia i El País.
L'alcaldessa ha negat en tot moment els delictes dels quals se l'acusa. En una compareixença pública davant dels mitjans després d'acudir als jutjats, Ada Colau va assegurar que no tenia "absolutament res a amagar" (al minut 15:27) i que a la seva declaració s'havia posat en relleu que "no hi ha cas" (al minut 16:02). També va compartir un post d'Instagram a la mateixa línia: "m'han denunciat per subvencions a entitats socials que ja s'atorgaven abans que jo fos alcaldessa i que fiscalia ja va investigar i arxivar fa mesos en no veure cap delicte".