Els pols oposats poden votar igual per motius diferents, és la dinàmica parlamentària
El funcionament parlamentari per aprovar procediments fan que dos partits amb ideologies oposades puguin coincidir en el sentit del vot
El funcionament parlamentari per aprovar procediments fan que dos partits amb ideologies oposades puguin coincidir en el sentit del vot
Què s’ha dit?
Que, a vegades, amb interessos absolutament oposats, dos partits poden coincidir amb la forma del vot.
Què en sabem?
El funcionament parlamentari, les opcions de vot i les majories necessàries per aprovar procediments fan que, en efecte, dos partits amb ideologies oposades puguin coincidir en el sentit del vot.
La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, va dir en una entrevista a Els Matins de 3Cat (minut 5:31) que formacions polítiques amb arguments totalment oposats poden coincidir en el vot sense que això vulgui dir que són un bloc. Ho deia en resposta a les acusacions que ha rebut Junts per votar en contra, igual que PP i Vox, de la Proposició de Llei per regular el lloguer de temporada i d’habitacions en una votació el 17 de setembre al Congrés dels Diputats. No és la primera vegada, de fet, que partits molt oposats voten igual, cosa que no implica que a vegades sí que puguin compartir argumentari.
“Nosaltres no formem part de cap bloc, ho hem dit sempre. Només podem votar sí, no i abstenció. I podem coincidir en un vot per motius completament oposats“
Laura Borràs, presidenta de Junts per Catalunya
Un altre dels incomptables exemples d’aquestes coincidències en vot seria la votació del mateix dia 17 de setembre sobre la Proposició de Llei per penar la multireincidència criminal. Aquesta proposta es va aprovar per 304 vots a favor de PP, PSOE, Vox, Junts, PNB i grup mixt, 38 en contra de Sumar EH Bildu i grup mixt i 8 abstencions dels diputats d’ERC i del diputat José Luis Ábalos.
Al Parlament de Catalunya també es donen aquestes dinàmiques, com ara a la votació sobre els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2024 que no es van aprovar després que PP, Vox, Ciutadans, Comuns, la CUP i Junts votessin a favor de les esmenes a la totalitat. En aquest cas, Vox i la CUP, que es podrien situar en extrems oposats de l’escala d’ideologia política, van coincidir en el sentit del vot, cosa que no implica que configurin un bloc parlamentari.
El sistema de votació al Congrés i al Parlament
El sistema de votació parlamentari està establert per llei i és el mateix al Parlament de Catalunya que al Congrés dels Diputats. És un sistema que funciona per majories parlamentàries, simples o absolutes. La majoria simple s’assoleix amb més vots a favor que en contra. A la pràctica, l’abstenció acostuma a representar una postura política que facilita una aprovació o l’impedeix, sense votar-hi a favor o en contra.
La majoria absoluta o qualificada s’assoleix obtenint la meitat més un dels vots a favor respecte del nombre de diputats de la cambra. Al Parlament de Catalunya, la majoria absoluta necessita un mínim de 68 vots. Aquest sistema es fa servir per aprovar lleis de desenvolupament bàsic de l’Estatut i per escollir la presidència de la Generalitat en primera votació.
També existeix la majoria reforçada que marca una proporció de vots determinada. Per exemple: cal l’aprovació de tres cinquenes parts, és a dir, 81 diputats, perquè una comissió acordi el nomenament d’un ponent únic en el procediment legislatiu. En canvi, calen dues terceres parts dels vots a favor, 90 en xifres absolutes, per aprovar les sessions d’una comissió, el nomenament d’un relator únic d’un grup de treball, les iniciatives de reforma de l’Estatut i l’exclusió temporal de l’exercici de la funció parlamentària d’un diputat.Durant la campanya de les eleccions europees d’aquest 2024, vam explicar el funcionament de les majories a la cambra legislativa de la Unió Europea, ja que durant la campanya de les eleccions al Parlament Europeu es va generar desinformació al voltant de la coincidència de vot en aquesta cambra entre el Partit Popular i el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE).