Els nivells de CO2 actuals són els més alts de la història de la humanitat, però no del planeta

Els nivells actuals d’aquest gas són els més grans assolits des de l’aparició de l’ésser humà


Què s’ha dit?

Que els nivells actuals de CO2 s’han superat diverses vegades al llarg de la història.

Què en sabem?

Els nivells de CO2 a la Terra s’han superat diverses vegades durant la història del planeta, però no en la història de la humanitat. Els nivells actuals d’aquest gas són els més grans assolits des de l’aparició de l’ésser humà.

Un pòdcast amb més de 1.000 reproduccions i presència a Apple Podcasts ha assenyalat, comentant el documental Una verdad incómoda (2006), del qual Al Gore, exvicepresident dels Estats Units i activista pel canvi climàtic, va ser guionista, que la quantitat de diòxid de carboni o CO2 present habitualment a l'atmosfera, de 417.19 parts per milió (ppm) –la unitat de mesura de concentració d'aquest gas– és un fals rècord, ja que "s'ha superat àmpliament moltes vegades".

És ENGANYÓS. La presència de CO2 en èpoques prehistòriques ha arribat a aconseguir les 2000 ppm, però això no significa que els actuals 417,19 ppm no siguin un rècord: és la quantitat de CO2 més alta mai aconseguida en la història de la humanitat.

Un altre error que comet és el fals rècord actual de CO2, que diu que mai no s'ha superat, i s'ha superat àmpliament en moltes ocasions

El planeta té aproximadament 4.540 milions d'anys i en fa uns 300.000 van aparèixer els humans. Tal com ja hem explicat, en tot aquest temps el clima ha patit diverses transformacions, com una congelació fa aproximadament 20.000 anys i un escalfament fa 55,8 milions d'anys, fenòmens que s'explicaven, per exemple, per la radiació solar, els cicles de Milankovitch o els volcans.

També hi ha hagut èpoques en què el CO2 ha superat les quantitats actuals, tal com assenyala el pòdcast. Per exemple, a l'Eocè —període que va des de fa 56 milions d'anys fins fa 34 milions d'anys— no hi havia casquets polars, les temperatures eren uns 10 ºC més altes que al segle XX i la quantitat de CO2 era d'unes 1500 ppm.

Més endavant, fa menys de 30 milions d'anys, "els nivells ja estaven per sota del llindar per permetre el desenvolupament de capes de gel permanents a l'Antàrtida, associats amb canvis a la hidrografia de l'oceà Austral, que hauria augmentat l'emmagatzematge de CO2 a l'oceà profund", assenyala Verificat Javier Sigró, geògraf i investigador del Centre de Canvi Climàtic (C3) de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona). És a dir, fa menys de 30 milions d'anys van baixar els nivells de CO2 i això va permetre el desenvolupament de les capes de gel de l'Antàrtida. Canvis a l'estructura de l'oceà van propiciar que el CO2 s'acumulés a l'oceà profund.

A l'època del Juràssic -fa entre 201,3 i 145 milions d'anys- de què parla el comentador del pòdcast, també es van registrar elevades concentracions de diòxid de carboni en comparació a les d'avui, encara que les quantitats van oscil·lant segons l'anàlisi.

Per exemple, segons un estudi publicat el 2014 a Geophysical Research Letters, les estimacions indicaven que durant aquesta època es van arribar a concentracions de 1000 ppm de CO2, és a dir, aproximadament dues vegades i mitja més que el nivell actual. Altres anàlisis situen aquesta xifra al voltant de les 1500 ppm.

Aquestes i altres estimacions sobre els nivells de CO2 a la prehistòria s'aconsegueixen, tal com indica Sigró, "a partir de l'anàlisi de diverses fonts com són els sediments marins i lacustres –pertanyents als llacs–, l'anàlisi de fustes i pol·len fòssils , estalactites -roques que es formen al sostre de les cavernes per la filtració lenta d'aigües amb carbonat càlcic en dissolució-, i de la composició dels testimonis de gel de Groenlàndia i l'Antàrtida, entre d'altres". Per exemple, afegeix l'expert, "aquesta anàlisi publicada a Nature sobre el CO2 a l'època dels dinosaures va ser obtinguda a partir de l'anàlisi de la densitat dels estomes [part de les plantes que s'encarrega de l'intercanvi gasós i hídric amb l'atmosfera ] de les fulles de determinades espècies de plantes".

Concentracions de CO2 actualment

D'altra banda, si bé els nivells actuals de CO2 són relativament baixos en el context dels darrers 500 milions d'anys, la veritat és que, segons la NASA, aquests nivells són més alts que en qualsevol moment dels darrers 800.000 anys, i que aquest augment s'ha concentrat al segle XX. "Des del començament de l'era industrial (al segle XVIII), les activitats humanes han augmentat el CO2 atmosfèric en un 50%", indica l'Agència Espacial.

Això significa que, efectivament, actualment les concentracions de CO2 a l'atmosfera són de rècord, però no de rècord de la història de la Terra, sinó de la història de la humanitat.