Els lloguers han pujat 2,4 cops més que els ingressos i no 30, com diuen Comuns i CUP

Les diutades citen un informe d’Infojobs i Fotocasa que no utilitza dades oficials


El preu de l’habitatge de lloguer de Catalunya ha augmentat un 35,03% entre el 2014 i el 2019, mentre que els ingressos de les famílies només han incrementat un 14,3% en els mateixos anys, segons xifres de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge. Aquestes dades demostren que l’augment dels lloguers en els darrers cinc anys ha sigut 2,4 cops major que el de la renda familiar bàsica bruta (que té en compte tant els salaris com els ingressos provinents d’altres prestacions com l’atur). 

Tenint en compte únicament els salaris, la declaració també és falsa: han augmentat un 6,79% (segons les dades de l’Idescat, disponibles fins al 2018); comparat amb l’augment dels lloguers, la proporció és de 5 cops més. És FALS, doncs, que la diferència sigui de 30 vegades més, com van afirmar ahir la diputada de la CUP, Maria Sirvent, i la de Catalunya en Comú-Podem, Susanna Segovia, durant Ple del Parlament d’aquest dimecres on es va aprovar la llei per contenir els preus dels arrendaments

"Entre el 2014 i el 2019, els lloguers han pujat trenta vegades més que els sous a Catalunya"

Susanna Segovia, Comuns

"Si mirem les dades els lloguers han pujat trenta vegades més, trenta vegades més [sic], que els sous al Principat de Catalunya"

Maria Sirvent, CUP

La dada a la qual van fer referència les diputades i que han publicat mitjans com El Periódico de Catalunya i el propi Sindicat de Llogateres al seu web el 15 de juliol, quan anunciava que havia registrat la proposició de la llei que s’acaba d’aprovar al Parlament, correspon a la conclusió d’un informe publicat aquest estiu pels portals Infojobs i Fotocasa. El mateix estudi explica a la seva metodologia que com a xifra de referència dels salaris utilitzen la mitjana de les retribucions oferides a la borsa de treball en línia Infojobs. És a dir, no correspon a la renda mitjana oficial dels catalans. D’altra banda, el preu de l’habitatge es calcula en base a l’increment per metre quadrat dels pisos oferts per Fotocasa, un dels principals portals immobiliaris que operen a Espanya. El càlcul del preu de l’habitatge és una aproximació sobre un “pis mitjà de 80 metres quadrats” i tampoc reflecteix el preu real de tot l’habitatge de Catalunya, sinó el de l’oferta d’aquest portal en concret. 

L’estudi també conclou que els espanyols dediquen un 40% dels seus ingressos a pagar l’habitatge, però la proporció tampoc es correspon a les xifres oficials perquè, de nou, els salaris que té en compte són els de les vacants publicades a Infojobs. El sou brut anual a Catalunya era de 27.514,06 el 2015, segons les dades oficials de l’Institut Català d’Estadística (Idescat), i no de 23.701, com diu l’informe. Finalment, aquesta informació fa referència al període 2015-2019 a Catalunya, no 2014-2019 a Barcelona, com van dir les diputades. El gabinet de comunicació dels Comuns ha aclarit a Verificat que Segovia es basava en una informació del diari Expansión que replica les dades de Fotocasa i Idealista. La CUP cita directament el Sindicat de Llogateres.

L’estudi de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge que hem agafat de referència no té el compte els salaris mitjans, sinó la Renda Familiar Disponible Bruta (RFDB). Aquesta xifra inclou no només els salaris, sinó també les persones que estan a l’atur o que reben altres prestacions (això és important per no distorsionar la mitjana en èpoques de crisi, quan molts salaris, normalment els més baixos, passen a l’atur). Aquest informe demostra que l’augment de la renda familiar ha sigut 2,4 cops menor que el del preu dels lloguers a Catalunya. A Barcelona, l’augment del lloguer és el triple que l’increment del RFDB atès que aquest últim indicador ha augmentat un 14,69% i els lloguers, un 42,21% en cinc anys, segons les mateixes dades.