Els espanyols són gairebé el 80% dels beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania, malgrat el que diu Vox

Els estrangers són menys d’un quart dels beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania

Els estrangers són menys d’un quart dels beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania

María Elisa García Fuster (Vox)
,

Què s’ha dit?

Que els estrangers són gairebé la meitat dels beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania a Catalunya.

Què en sabem?

Que el 2021 i el 2023 els estrangers eren menys d’un quart dels beneficiaris.

La diputada de Vox al Parlament de Catalunya, María Elisa García Fuster, va expressar durant la sessió plenària del dimecres 26 de març (temps 3:10) que “l’any 2021, més del 45% dels beneficiaris [de la Renda Garantida de Ciutadania] van ser estrangers”. També va denunciar la manca de transparència de la Generalitat

És ENGANYÓS. Les persones de nacionalitat estrangera van ser un 21,3% del total de beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania (RGD) catalana al desembre de 2021, segons les dades que ha facilitat el Departament de Drets Socials a Verificat, mitjançant petició de transparència. El 2023, van ser un 22%.

“L’any 2021 més del 45% dels beneficiaris van ser estrangers”

María Elisa García Fuster, Vox

El Departament de Drets Socials no presenta públicament les dades de beneficiaris de la RGC per nacionalitat, tal com defensa el Grup Parlamentari de Vox. Tot i això, Verificat ha pogut accedir a les dades a través d’una Sol·licitud d’Accés a la Informació Pública (SAIP) a la Generalitat de Catalunya.

Així, el desembre del 2021 els estrangers eren un 21,3% dels beneficiaris de la RGC, com ja hem explicat a Verificat. En total, van rebre aquesta ajuda 107.010 persones: 84.175 de nacionalitat espanyola (78,7%) i 22.835 de nacionalitat estrangera (21,3%).

D’altra banda, les xifres facilitades per Drets Socials el gener del 2025 mostren que el desembre del 2023 un 22% dels beneficiaris de la RGC eren estrangers. En aquell moment, hi havia 103.858 titulars de la prestació: 80.995 amb nacionalitat espanyola (78%) i 22.863 de nacionalitat estrangera (22%).

El Departament de Drets Socials desglossa les dades en dos grups diferenciats. En primer lloc, el col·lectiu activable, que són les persones en situació activa d’ocupació, però que no tenen els recursos econòmics mínims per atendre les necessitats bàsiques d’una vida digna. En segon lloc, el col·lectiu no activable, és a dir, aquelles persones pensionistes que tampoc tenen prou recursos i que no poden introduir-se al món laboral (jubilació, incapacitat, viduïtat…).

El desembre del 2023, els estrangers eren un 17,5% dels titulars del col·lectiu no activable de la RGD i un 26,6% de l’activable.

Els ajuts s’atorguen en funció dels ingressos

En qualsevol cas, tenir nacionalitat o origen estranger no és un requisit per rebre la RGC a Catalunya. Es tracta d’una prestació social “per assegurar els mínims d’una vida digna i promoure l’autonomia i la participació en la societat”, segons explica la Generalitat de Catalunya, i s’atorga en funció dels ingressos. La poden rebre les persones que han viscut a Catalunya els darrers dos anys i que tenen uns ingressos inferiors a 778,49 euros mensuals, una xifra estipulada en funció del indicador de renda de suficiència que la Generalitat calcula periòdicament “per valorar la situació de necessitat, per poder tenir dret o accés a les prestacions”.

Les persones migrants es troben en major mesura en els decils de renda més baixos, segons dades d’Idescat. És a dir, estan sobrerepresentades en els nivells d’ingressos més baixos. A més, la renda mitjana neta anual per persona és menor en el cas de les persones estrangeres. El 2023, la dels autòctons era de 17.417 euros, mentre que la de les persones de la resta del món, d’11.679 euros.

Pots consultar aquestes i altres dades a Les mentides alimenten l’odi, el portal de Verificat amb informació contrastada sobre migracions.