Els 1.443 indults que el govern d’Aznar va atorgar en un sol dia per una petició del Vaticà, l’aniversari de la Constitució i la fi del mil·lenni
Què s’ha dit? Que “Aznar, en un sol dia, va indultar 1.443 persones sense donar …
Què s’ha dit?
Que “Aznar, en un sol dia, va indultar 1.443 persones sense donar ni un argument, ni un de sol, sobre el bé que això donava”.
Què en sabem?
El govern d’Aznar va justificar els indults per una petició que havia fet el Vaticà, l’aniversari de la Constitució i la proximitat amb la fi del mil·lenni.
El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, va afirmar en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio que l’expresident espanyol José María Aznar, “en un sol dia, va indultar 1.443 persones sense donar ni un argument, ni un de sol, sobre el bé que això donava” al país (a partir del minut 7:58). A què es referia el diputat? T’ho expliquem!
El govern d’Aznar va atorgar 1.443 indults l’1 de desembre del 2000, tal com van publicar l’endemà mitjans de comunicació com ara El País, La Vanguardia o l’ABC. Entre els indultats, es trobava el nom de Javier Gómez de Liaño, el jutge de l’Audiència Nacional que “havia estat condemnat a 15 anys d’inhabilitació el 1999 per un delicte de prevaricació continuada en el cas Sogecable”, tal com detalla Civio al seu web. D’aquest anunci també es van beneficiar, per exemple, 460 insubmisos.
“Aznar, en un sol dia, va indultar 1.443 persones sense donar ni un argument, ni un de sol, sobre el bé que això donava al nostre país”
Patxi López (PSOE)
El llavors ministre de Justícia, Ángel Acebes, va justificar les mesures de gràcia per “la petició genèrica efectuada per la Santa Seu a tots els països del món perquè amb motiu de l’any jubilar es fessin gestos a favor de la reinserció social”, segons va informar La Vanguardia.
El diari El País també explicava que, “a més de la petició papal, el ministre es va referir a la coincidència amb el 22è aniversari de la Constitució i a la proximitat de la fi del mil·lenni”. Una data davant la qual, segons va esgrimir el ministre Acebes, “el Govern necessitava donar sortida al conjunt d’expedients d’indult voluminós que tenia sobre la taula”, tal com va recollir l’ABC.
Tanmateix, la notícia d’El País també va recopilar diverses crítiques als “motius esgrimits pel Govern per concedir el conjunt dels indults” com la de l’aleshores portaveu de l’Associació Judicial Francisco de Vitoria, José Luis González: “Per concedir indults no cal esperar actes festius, com si fos l’aniversari d’un casament”.
Una altra de les crítiques que va publicar aquest diari va ser la del catedràtic de Dret Constitucional i llavors diputat socialista Diego López Garrido: “Concedir centenars d’indults individuals a petició del Papa […] suposa un frau del precepte constitucional que prohibeix els indults generals” (en referència a l’article 62 de la Carta Magna).