El vídeo viral que mostra a musulmans resant a un carrer no és a París, sinó a Moscou

Què s’ha dit? S’ha viralitzat un vídeo de musulmans resant al llarg d’un carrer amb …

Què s’ha dit? S’ha viralitzat un vídeo de musulmans resant al llarg d’un carrer amb …

,

Què s’ha dit?

S’ha viralitzat un vídeo de musulmans resant al llarg d’un carrer amb un text que afirma que “aquest és el París d’Emmanuel Macron”.

Què en sabem?

Que el vídeo es va gravar a Moscou al voltant de 2022, quan va començar a difondre’s.

Ens heu preguntat a través del nostre servei de WhatsApp (+34 666 908 353) per un vídeo viral on apareixen musulmans resant en un carrer i que va acompanyat d’un missatge que assegura que es tracta d’un ritual realitzat a la ciutat de París durant la presidència d’Emmanuel Macron. És un vídeo que també s’ha difós recentment a través d’X (abans Twitter),  una publicació compartida centenars de vegades.

Malgrat que el vídeo és real, l’associació que es fa amb la capital francesa és FALSA. El vídeo es va gravar a Moscou entre el 2021 i el 2022, tal com mostra una cerca inversa d’imatges a Google i ja va concloure fa dos anys la televisió francesa TF1 Info a través d’una anàlisi dels edificis dels voltants. Altres agències pertanyents a la International Fact-Checking Network (IFCN) com Maldita.es i AltNews van verificar també aquest contingut.

“Aquest és el París d’Emmanuel Macron”

La cerca inversa d’un dels fotogrames del vídeo on apareix una mesquita a través de Google Lens mostra que la ubicació es correspon amb la Mesquita Catedral de Moscou.

El primer fotograma del vídeo, on apareix un carrer replet de persones resant, es correspon amb el carrer Ulitsa Shchepkina de Moscou, situat al costat de la Mesquita, tal com podem confirmar amb una cerca de Google Street View (Google Maps).

La Mesquita Catedral de Moscou es va inaugurar el 2015 i presenta una arquitectura inspirada en les típiques cúpules bulboses russes, així com el color daurat i el turquesa, molt diferent de la Gran Mesquita de París, amb formes rectes i de menor grandària, així com de la resta de mesquites més petites de la mateixa capital.

El missatge fals va circular ja el 2022 i ara ha tornat a fer-ho en el context de les eleccions legislatives franceses de les últimes setmanes. No obstant això, des de la mateixa data també es va difondre amb la ubicació correcta a través de xarxes socials com Facebook (1,2).

La primera versió d’aquestes imatges a la qual ha accedit Verificat es correspon al 4 de maig del 2022 i, aquell any, la festa de fi del dejuni, Eid al-Fitr de 2022, es va celebrar la mateixa setmana, el 2 de maig. El dia següent (3 de maig), l’Agència Internacional de Notícies Alcoràniques i el Moscow Times van publicar imatges del Eid al-Fitr similars a les del vídeo, on una gran quantitat de musulmans es van reunir al voltant de la Mesquita Catedral de Moscou. Aquest res massiu es porta fent des de l’any d’inauguració de la mesquita, el 2015, tal com mostren imatges publicades pel diari Independent.