El projecte europeu SUM, impulsat per Verificat, forma 200 persones grans per fer front a la desinformació a Catalunya
La iniciativa ha arribat a un total de 400 persones sènior a escala europea amb l’ajuda d’una xarxa de 65 voluntaris, 16 dels quals, a Catalunya.
La iniciativa ha arribat a un total de 400 persones sènior a escala europea amb l’ajuda d’una xarxa de 65 voluntaris, 16 dels quals, a Catalunya.
El projecte europeu SUM (Seniors United against Misinformation, per les seves en anglès) ha format fins a 400 persones grans contra la desinformació arreu d’Europa, 200 a Catalunya. La fita s’ha assolit gràcies a una xarxa de 65 voluntaris sènior a escala europea, dels quals 16 han estat entrenats a Catalunya per Verificat amb tècniques per detectar informació falsa o enganyosa, identificar fonts fiables i entendre el funcionament de les xarxes socials.
La iniciativa, que també s’ha dut a terme a Itàlia i Finlàndia amb el finançament del programa CREA de la Unió Europea, vol “garantir la integritat informativa, entesa com el rigor, la coherència i la qualitat del sistema informatiu”, ha explicat Cristina Figueras, cap de l’àrea educativa de Verificat. “SUM no s’ha limitat a oferir eines a la gent gran, sinó que les ha posat al centre per fer-les protagonistes en la lluita contra la desinformació”, ha concretat.
“SUM no s’ha limitat a oferir eines a la gent gran, sinó que l’ha posat al centre per fer-la protagonista de la lluita contra la desinformació”
Cristina Figueras, cap de l’àrea educativa de Verifcat
El director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, ha destacat que la metodologia de SUM, basada en la formació entre iguals, “ajudarà a resoldre les dificultats d’alfabetització mediàtica de la gent gran”. En paraules de Szapiro, la desinformació ha esdevingut un “problema real de gran abast que posa en perill la seguretat, la sostenibilitat i la salut” de la ciutadania de la Unió Europea. En aquest escenari, el director de la Representació a Barcelona ha insistit en la necessitat de construir un “escut que protegeixi la democràcia europea” de la desinformació, situada com un dels principals riscos globals de l’informe 2025 del Fòrum Econòmic Mundial.
Publicació d’una guia per replicar el projecte
Fins a 30 entitats a Catalunya i 200 al conjunt del continent s’han interessat del projecte, motiu pel qual s’ha impulsat una guia perquè qualsevol organització que estigui interessada a replicar les metodologies dels tallers, consultar els materials didàctics o aprendre tècniques per formar voluntaris pugui fer-ho.
“La formació entre iguals de SUM ajudarà a resoldre les dificultats d’alfabetització mediàtica de la gent gran”
Manuel Szapiro, director de la Representació de la CE a Barcelona
A Catalunya, tal com ha recollit un estudi de la Universitat de Navarra, 7 de cada 10 voluntaris han avaluat amb la màxima puntuació les activitats que han dut a terme per identificar la informació fiable i la que no ho és, entendre el funcionament de les xarxes socials, identificar els biaixos propis i combatre discursos d’odi, entre altres.
“La gent gran no és un grup homogeni, sinó que tenen dinàmiques informatives diferents”, ha exposat Figueras que, tanmateix, ha apuntat que hi ha trets en comú, com ara “la prudència i la connexió amb la integritat informativa”. Una diagnosi amb què ha coincidit Mireia Fernández-Ardèvol, professora i investigadora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) especialitzada en tecnologies digitals i envelliment, durant la taula rodona posterior a la presentació del projecte. “Tot i que la gent gran és el grup d’edat que més bretxa digital pateix, s’informen, principalment, a través de mitjans tradicionals”, ha apuntat Fernández-Ardèvol, que ha afegit “això, per se, ja implica sortir de la bombolla particular i beure d’altres línies informatives i, per tant, fer front a la desinformació”.