El parc eòlic que apareixia aturat a un vídeo viral no podia funcionar a causa d’una avaria
Analitzem un vídeo on apareix una persona que denuncia no pot connectar un aerogenerador en funcionament a la xarxa.
Què s’ha dit?
Que un aerogenerador deixa de produir electricitat en connectar-se a la xarxa i que això és una estratègia per cremar el gas que Espanya ha comprat enlloc de treure partit de l’energia eòlica.
Què en sabem?
És cert que el parc eòlic objecte del vídeo estava aturat, segons ha confirmat Red Eléctrica de España a Verificat però, el subministrament es va aturar perquè la línia elèctrica a la qual alimenta el parc eòlic en qüestió havia patit una avaria en el moment del vídeo.
Ens heu preguntat per un vídeo que s’ha fet viral en diferents xarxes socials, en el qual una persona, aparentment treballadora d’un parc eòlic, denuncia que quan intenta connectar un aerogenerador en funcionament a la xarxa, aquest s’atura. El vídeo assegura que això és una estratègia per cremar el gas que Espanya ha comprat enlloc de treure partit de l’energia eòlica. És ENGANYÓS.
És cert que el parc eòlic objecte del vídeo estava aturat, segons ha confirmat Red Eléctrica de España a Verificat però, el subministrament es va aturar perquè la línia elèctrica a la qual alimenta el parc eòlic en qüestió havia patit una avaria en el moment del vídeo. La quantitat d’energia eòlica generada el dia del vídeo no és significativament inferior a la de l’any anterior en aquestes mateixes dates i els quatre molins aturats només representen el 0,01% de l’energia generada a Espanya aquell dia. És a dir, que les dades no avalen la suposada operació per reduir la producció d’energies renovables de la qual parla el vídeo.
El vídeo l’ha arribat a compartir el portaveu del grup parlamentari Unidas Podemos, Pablo Echenique, assegurant que és una pràctica que “fa encarir la factura i augmenta els beneficis de les elèctriques”, la qual cosa, segons ell “encaixa amb les pràctiques de l’oligopoli”.
Estan apagant els molins a plena hora del dia […] i res, a tirar energia, a desperdiciar aquest vent perquè s’ha de cremar el gas. Perquè comprem gas i cal gastar-lo
La persona que enregistra el vídeo mostra com tres aerogeneradors estan apagats tot i notar-se un fort vent en la ubicació i, posteriorment, mostra com un quart s’apaga només connectar-lo a la xarxa. D’això l’autor conclou que Red Eléctrica Española (REE), la companyia que es dedica a l’operació del sistema elèctric i el transport de l’electricitat a Espanya, està apagant deliberadament els aerogeneradors en un moment en el qual el vent bufa fort, al voltant dels 9 m/s.
El vídeo està gravat dijous 30 de juny al voltant de les dues i vint de la tarda, segons apareix en la pantalla del propi molí de vent, en un parc eòlic gestionat per Eolia Renovables. Verificat s’ha intentat posar en contacte amb l’entitat per determinar la ubicació de les instal·lacions, però a l’hora de publicar aquest article l’empresa no havia respost.
El gabinet de comunicació de REE ha explicat en un correu a Verificat que degut a la “reparació d’una avaria que va provocar la indisponibilitat de la línia [elèctrica] de 220 kV Pinto-Villaverde Bajo” i per tal d’evitar sobrecàrregues, la producció es va veure limitada “veient-se afectat el parc eòlic que apareix al vídeo”. L’entitat no ha donat detalls a Verificat sobre la ubicació d’aquest parc.
Generació renovable per sobre del 50%
En el moment de gravació del vídeo, les dues de la tarda del dijous 30 de juny de 2022, més del 50% de la generació elèctrica a Espanya era d’origen renovable. L’aportació d’energia solar (fotovoltaica i tèrmica conjuntes) dominava, superant el 35% de la generació, segons dades de Red Eléctrica Española (REE). L’energia eòlica era l’origen de gairebé el 13% de l’electricitat a l’estat.
“Això el que pot provocar és que algunes línies de transmissió (línies d’alta tensió) estiguin a la seva màxima capacitat de transport”, explica Marcial González, doctorand en enginyeria elèctrica a la Universidad Carlos III de Madrid (UC3M), en un fil de Twitter. Com a conseqüència, apunta l’expert, “part de l’energia generada en certs punts” pot no ser capaç de “vertir-se a la xarxa”.
La producció eòlica de juny, similar a la del 2021
Per altra banda, la producció d’energia elèctrica d’origen eòlic durant el mes de juny del 2022 ha estat similar a la de l’exercici anterior. Segons dades de Red Eléctrica Española, la generació del mes de juny d’aquest any ha estat de 3.662 GWh, lleugerament inferiors als 3.682 GWh del mateix mes de l’any anterior.
Una aportació mínima d’energia
Marcial González insisteix, a més, que l’aturada és un fenomen puntual que es dona en un moment i un punt concrets de la geografia espanyola, raó per la qual, segons ell, no és una situació representativa de tots els parcs eòlics.
L’aerogenerador protagonista del vídeo és el model G90 V2, tal com es pot apreciar en el segon 29 del material audiovisual. Les característiques d’aquest molí de vent reflexen que a una velocitat de 9 m/s, aproximadament la que s’observa en el moment del vídeo, la instal·lació pot generar un total de 1.274,4 kW.
Si els altres tres aerogeneradors que apareixen aturats són els mateixos, el màxim de potència que poden aportar és de 5.097,6 kW, en uns instants en els quals el total de la potència produïda a Espanya era de 34.083.000 kW. És a dir, que la instal·lació podia aportar un 0,01% a la potència elèctrica generada en tot l’estat.
Altres motius rere les aturades dels molins
"Poden ser moltes coses", indica a Verificat Alexandre Deltell, professor associat i membre del Grup de Recerca en Enginyeria Fluids, Energia i Medi Ambient (GREFEMA), "des d'una avaria que hi hagi […]" a una mala planificació a la subhasta elèctrica, indica l'expert, donat que "la programacio electrica es decideix hora a hora el dia abans".
Els operadors de cada parc eòlic oferten cada dia una quantitat d’energia a un preu concret, fent una previsió del que generaran, tal com estableix l’article 8 del Reial Decret 2019/1997, de 26 de desembre. Si acaben generant més del que han ofertat, han d’aturar el funcionament del parc, coincideix Marcial González, perquè no estan autoritzats a vendre més del previst.
Les turbines poden aturar-se fins i tot a causa del propi vent. Quan els anemòmetres dels molins de vent detecten ràfegues massa altes, aturen la seva rotació —i per tant la generació d’energia— per tal d’evitar que es trenquin. El model dels aerogeneradors del vídeo, s’atura en detectar ràfegues per sobre dels 21 m/s.