El jutge inhabilitat que acusa magistrats de tenir comptes en paradisos fiscals ho fa sense proves i està investigat per calúmnies
No hi ha cap investigació judicial contra membres del CGPJ per tenir comptes a l’estranger i Fernando Presencia, el jutge inhabilitat que ha presentat les denúncies, ha estat imputat per difondre calúmnies contra jutges i polítics a través del portal ACODAP.
Què s’ha dit?
Jutges del Consell General del Poder Judicial i polítics han estat imputats per tenir comptes milionaris en paradisos fiscals.
Què en sabem?
No hi ha cap investigació judicial contra membres del CGPJ per tenir comptes a l’estranger i Fernando Presencia, el jutge inhabilitat que ha presentat les denúncies, ha estat imputat per difondre calúmnies contra jutges i polítics a través del portal ACODAP.
Ens heu preguntat a través del nostre servei de WhatsApp (666 90 83 53) per diferents portals web en les darreres setmanes que acusen jutges i polítics de tenir comptes milionaris en paradisos fiscals. És FALS que els polítics i jutges que citen aquestes webs hagin estat “enxampats” o imputats. El portal ACODAP i Fernando Presencia, la persona que està darrere d’aquesta pàgina, han imposat denúncies per frau fiscal, però això no suposa necessàriament que hi hagi una investigació judicial o administrativa oberta.
A més, l’Audiència Nacional ha imputat el 21 de juny a Fernando Presencia per presumptes “delictes d’injúries i/o calúmnies” i un altre contra les altes institucions de l’Estat.
“El jutjat d'instrucció núm. 1 de Madrid imputa, incoa Diligències Penals, contra José Luis Rodríguez Zapatero, Dolores Delgado Garcia, el jutge Joaquín Elías Gadea Francés, Yolanda Rodríguez Vidales i Emilio Miró Rodríguez, per presumpte delicte de frau fiscal i altres”
Un portal web anomenat ACODAP, sigles de l’Associació Contra la Corrupció i la Defensa de l’Acció Pública, ha assegurat els últims mesos que els jutges del Tribunal Suprem i diversos dirigents polítics estan imputats per frau fiscal i seran detinguts per tenir comptes en paradisos fiscals.
No obstant això, les diferents denúncies que ha presentat Fernando Presencia a l’Audiència Nacional, han estat arxivades per no presentar suficients proves, com assenyala l’auto judicial del 21 de juny de 2022. En altres casos, les denúncies han acabat en jutjats d’instrucció, com en el cas número 1 de Madrid, que va obrir diligències prèvies el 3 de maig per veure si hi havia prou proves com per investigar el cas, però això no implica que els denunciats hagin estat “imputats”, com afirma el portal web. Incoar significa iniciar un procediment, mentre que imputar fa referència a atribuir la responsabilitat d’un delicte a algú, segons les definicions del diccionari de la Real Acadèmia Espanyola. Les diligències prèvies, per tant, serveixen per analitzar el contingut de la denúncia que podrà donar peu o no a una investigació judicial, segons explica el portal jurídic Iberley.
Presencia també ha presentat denúncies a l’Agència Tributària tal i com anuncia a la web d’ACODAP, però això tampoc vol dir que els demandats hagin estat imputats. El departament de premsa de l’Agència Tributària explica a Verificat que legalment no pot donar informació sobre si existeix una investigació oberta arran d’aquestes denúncies perquè “totes les denúncies s’analitzen i les que tenen elements suficients per poder iniciar una investigació poden donar lloc a fer-ho”. És en aquests casos quan es notifica a l’afectat.
El portal web d’ACODAP no està disponible actualment perquè l’Audiència Nacional ha ordenat tancar-lo de forma cautelar. El tribunal ha iniciat una investigació contra Fernando Presencia per un presumpte delicte d’injúries i/o calúmnies i un altre delicte contra les altes institucions de l’Estat, segons la mateixa resolució judicial.
Manca de proves en les denúncies
“Carlos Lesmes serà detingut en breu!” avisava el titular que va publicar la web ACODAP el 30 de maig de 2022 per explicar que el “jutge Presencia” havia presentat una denúncia contra el president del Suprem per tenir “17 milions d’euros en un paradís fiscal”. En aquest cas, el denunciant, Fernando Presencia, es presenta com a jutge, però no diu que està inhabilitat des del 2017 per prevaricació. A més, fins a dia d’avui cap denúncia presentada per Presencia ha donat peu a imputacions de jutges i fiscals.
És el cas de l’expresident del govern espanyol José Luís Rodríguez Zapatero i l’actual Fiscal General, Dolores Delgado, que també van ser acusats falsament per aquesta associació d’estar imputats quan no hi havia cap investigació oberta i, finalment, l’Audiència Nacional va arxivar el cas. En aquest auto del 13 d’abril del 2022, el jutge va considerar que en la denúncia no s’aportava “informació ni de qui l’ha presentat, ni d’on han estat obtinguts els documents aportats, ni, en definitiva, qui els ha elaborat, quan, o a qui han estat remesos”. L’Audiència Nacional fins i tot remarcava que no es podia descartar que les proves hagin estat creades “ex profeso” pels denunciants, és a dir, expressament.
Un mes més tard, el Jutjat d’Instrucció número 1 de Madrid va obrir diligències prèvies contra els cinc acusats, Dolores Delgado Garcia, Emilio Miro Rodríguez, Joaquin Elias Gadea, José Luís Rodríguez Zapatero i Yolanda Rodríguez Vidales. Però aquest procediment judicial no significa que aquestes persones hagin estat imputades.
Un web dedicat a difondre informació falsa
Davant les acusacions de Presencia, el jutge i president de la sala segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, va traslladar en un escrit a Carlos Lesmes, president de Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que ACODAP “podria estar al servei d’una estratègia generadora d’informació falsa” i que amb aquestes “imputacions radicalment falses” s’estava causant un dany “irreversible” a la credibilitat d’una institució com el Tribunal Suprem.
Tenint en compte això, la Fiscalia va presentar una denúncia contra Fernando Presencia, que ha acabat sent imputat per l’Audiència Nacional. A més, en el mateix auto judicial el jutge ordena tancar cautelarment la pàgina web d’ACODAP perquè “existeixen indicis de la comissió de delictes que s’estarien produint de manera flagrant mitjançant les publicacions que integren la citada web”.
No obstant això, des que la pàgina web d’ACODAP ha estat tancada, la mateixa informació ha estat difosa per un web anomenat Defensa Nacional, darrere la qual hi ha el militar Enrique F. Area Sacristán, tal com indica a la presentació del blog.
Un altre exemple de desinformació publicada per ACODAP és la recent acusació (26 de juny) al magistrat Joaquim Bosch i a la magistrada Marta Vicente de ser expulsats de la junta directiva de l’associació Jutgesses i Jutges per a la Democràcia per tenir “comptes milionaris en paradisos fiscals”. Això és fals, segons ha confirmat la mateixa associació a Newtral. Els dos magistrats van formar part de l’antic Secretariat de l’associació, però no han deixat de formar-ne part perquè tinguin comptes a l’estranger, sinó perquè l’òrgan directiu es va renovar el 3 de juny de 2022.
Un jutge inhabilitat està darrere el portal web
La persona que està darrere d’aquest portal web i que ha presentat les denúncies contra magistrats del Tribunal Suprem i polítics és Fernando Presencia, un jutge que el 2016 i el 2017 va ser condemnat a 10 anys d’inhabilitació per prevaricació per haver afavorit a una de les parts en dues sentències que va dictar.
No obstant això, Presencia se seguia presentant com a jutge ometent la inhabilitació al portal web d’ACODAP per donar credibilitat a les denúncies que presentava contra magistrats i polítics. En la mateixa pàgina web, el jutge inhabilitat també demanava donacions a través d’un compte bancari per, suposadament, continuar investigant casos de corrupció, malgrat que les denúncies després no tenien més recorregut judicial per manca de proves.
Ara Fernando Presencia haurà de declarar com a investigat de dos delictes, un d’injúries i/o calúmnies (article 205 del Codi Penal) i un altre contra les altes institucions de l’Estat (article 504 del Codi Penal).