El Japó no recomana de manera oficial el consum d’ivermectina per a tractar la covid-19

És Haruo Ozaki, president de l’Associación Mèdica de Tòquio, qui no descarta els possibles beneficis que pot aportar el seu consumo


Està circulant per internet la notícia que Haruo Ozaki, president de l’Associació Mèdica de Tòquio, aconsella el consum d’ivermectina per al tractament de la covid-19, ja que de moment no existeix un tractament millor o que hagi demostrat ser eficaç contra la malaltia. En concret, un usuari de Twitter ha publicat un tuit en el qual celebrava una suposada recomanació d’Ozaki de prendre ivermectina per a tractar la covid-19, però és ENGANYÓS. Sí, Haruo Ozaki, president d’aquesta associació, no descarta del tot els possibles beneficis contra la covid-19 que pot aportar el consum d’ivermectina, però no ha aprovat res, ni ell té poder sobre les decisions polítiques que es prenen al país, ni és la posició oficial del govern japonès.

“El president de l’Associació Mèdica de Tòquio realitza una conferència de premsa en viu recomanant la #ivermectina a tots els metges, per a tots els pacients de covid. El govern del Japó és un dels més conservadors i cautelosos del món. Les dades són clares. Grans notícies”

El passat 23 d’agost es va viralitzar un tuit en el qual un usuari afirmava que Haruo Ozaki, president de l’Associació Mèdica de Tòquio, havia recomanat la ivermectina per a pacients amb covid-19, missatge que anava acompanyat d’un vídeo amb la roda de premsa en la qual suposadament es feia l’anunci en qüestió. A data de 13 de setembre, el tuit ha tingut més de 16.800 ‘m’agrada’ i supera els 10.400 retuits. Aquest missatge també ha estat publicat en altres comptes de Twitter i en diverses pàgines web en les quals directament s’afirma que el Japó hauria aprovat l’ús de la ivermectina.

No obstant això, en la roda de premsa Ozaki no diu res d’això: l’expert fa un breu al·legat a favor d’administrar aquest antiparasitari a malalts de covid-19 —“Respecte a l’ús de ivermectina, òbviament és necessari obtenir el consentiment informat dels pacients, i crec que estem en una situació en la qual podem permetre’ns donar-los aquest tractament”—, però també deixa clar que les xifres que exposa —“A Àfrica, […] si mirem els números de covid als països que administren ivermectina (per a tractar altres malalties), el nombre de casos és de 134,4 per 100.000 i el nombre de morts és de 2,2 per 100.000. Als països africans que no distribueixen ivermectina tenim 950,0 casos per 100.000 i 29,3 morts per 100.000 habitants”— no són suficients per a concloure que la ivermectina sigui efectiva.

La ivermectina és un antiparasitari d’ampli espectre que s’utilitza per a tractar l’oncocercosi (ceguesa dels rius), l’estrongiloïdosi i altres geohelmintosis, així com la sarna. Està inclòs en la llista de medicaments essencials de l’OMS com a tractament de diverses malalties parasitàries. Al gener també va ser aprovat a Sud-àfrica com a tractament per motius compassius en un programa d’accés controlat, però es desaconsella frontalment el seu consum més enllà d’aquests marges establerts. De fet, no s’ha aprovat l’ús de ivermectina com a tractament contra la covid-19 en cap país del món fora d’assajos clínics.

El Japó no aprova l’ús de la ivermectina

D’altra banda, el que l’Associació Mèdica de Tòquio ha fet és una recomanació, però la postura del Ministeri de Salut del Japó és diametralment oposada: tal com indica l’agència France Presse, les pautes oficials estableixen que “en comparació amb el tractament estàndard i el placebo, la ivermectina no va reduir les morts, va escurçar el període d’hospitalització i va millorar el temps de desaparició del virus”.

D’acord amb aquests resultats està la revisió més recent de la biblioteca Cochrane, una organització científica sense ànim de lucre dedicada a publicar revisions sistemàtiques dutes a terme per experts per a treure conclusions sobre un tema en concret. En el cas de la ivermectina, va sortir a la llum una revisió el 28 de juliol en la qual els experts concloïen que “sobre la base de l’evidència actual de certesa molt baixa a baixa, no existeix seguretat sobre l’eficàcia i la seguretat de la ivermectina utilitzada per a tractar o prevenir la covid-19. Els estudis completats són petits i pocs es consideren d’alta qualitat”.

La qüestió, no obstant això, no està tancada: “S’estan realitzant diversos estudis que poden produir respostes més clares en les actualitzacions de revisions”.

Sense evidència suficient a favor del medicament

Aquest antiparasitari es va proposar a l’inici de la pandèmia com a tractament pel seu efecte antiviral; els científics sospitaven que podia evitar la replicació del SARS-CoV-2, com s’ha vist que ho fa en el cas del virus del dengue, el zika, i la febre groga. Alguns estudis, com aquest a JAMA, o aquest altre a The Lancet, han observat que podria tenir un potencial efecte terapèutic. No obstant això, tal com explica l’ISGlobal en un dossier especial sobre el tema, “diversos grups han realitzat revisions a partir de dades publicades i no publicades”, cosa que ha donat lloc a “missatges contradictoris que causen confusió en el públic en general, alimenten les teories de la conspiració, i a vegades donen lloc a recomanacions i declaracions contradictòries per part de les autoritats polítiques i sanitàries”.

Per tant, avui dia i després de més un any i mig d’anàlisi i assajos clínics, no sembla haver-hi encara dades concloents: “L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha emès un comunicat desaconsellant la ivermectina, tant per a la prevenció de la malaltia greu, com per al tractament en la pràctica clínica, i ha demanat que es continuï usant en el context d’assajos clínics”, conclou a Verificat Judit Villar, metgessa adjunta del Servei de Malalties Infeccioses i responsable de la Unitat de Salut Internacional de l’Hospital de la Mar (Barcelona).

Que Espanya està en “en alerta 5” per “atemptat imminent” a ciutats com Barcelona, Madrid, Alacant i València.

URL: https://www.verificat.cat/?p=60380

Author Name: Nom

Published Date: 2023-10-19GMT+000018:50:36+00:00

Alternate Name: Fals

Editor's Rating:
1