El gràfic amb un escrutini del 132,2% no és una prova del frau electoral a Veneçuela

Es tracta d’una interpretació de dades oficials que altres mitjans sí que van publicar bé.

Es tracta d’una interpretació de dades oficials que altres mitjans sí que van publicar bé.

Gràfic dels resutlats electorals de les eleccions a Veneçuela
,

Què s’ha dit?

Circula per xarxes un gràfic de les eleccions presidencials veneçolanes en què la suma de vots de tots els partits dona 132,2% i els usuaris ho consideren prova de frau electoral.

Què en sabem?

Que aquest gràfic és una interpretació concreta de les dades de la cadena en qüestió i que no seria, per tant, una prova concreta del suposat frau.

Circula per Tiktok, Facebook i X (abans Twitter) una fotografia que suposadament prova el frau a les eleccions de Veneçuela, ja que mostra un gràfic de l’escrutini al 80% en què la suma total dels vots és del 132,2%. En realitat, aquest gràfic en concret no és una prova de frau electoral, sinó que es tracta de la representació de les dades d’un mitjà concret. L’autoritat electoral del país i altres mitjans de comunicació van donar xifres en què el total dels vots sí que suma el 100%. Així i tot, part de la població, l’oposició i diferents dirigents mundials continuen expressant dubtes sobre la transparència i la validesa dels resultats electorals.

El gràfic amb un escrutini del 132,2% mostra el frau electoral a Veneçuela.

El gràfic que circula per xarxes és del canal multiestatal teleSur i il·lustra que Nicolás Maduro ha obtingut el 51,2% dels vots i Edmundo González el 44,2%. El problema es troba en el fet que el gràfic atribueix a la resta de candidatures, vuit concretament, un 4,6% de vots a cada una. Així, el total suma 132,2% fet que ha fet saltar les alarmes dels usuaris.

Al titular del gràfic s’hi exposa que són els resultats amb el 80% escrutat, moment en què el president del Consell Nacional Electoral (CNE) Elvis Amoroso, l’autoritat electoral del país, va anunciar els resultats dels comicis, que també es van publicar al perfil de Facebook del CNE. Aquestes dades coincideixen amb els percentatges atribuïts a Maduro i González pel canal de televisió, però apunten que el 4,6% restant correspon a la suma de la resta de candidatures.

El president del CNE va dir en la seva intervenció que “altres candidats” havien obtingut el 4,6% dels vots, referint-se a la suma dels vuit altres candidats. D’aquesta manera, la suma dels percentatges de vot obtinguts per cada candidatura, sí que sumen un 100%. A més, a la mateixa hora i amb el mateix anunci de dades, altres mitjans de comunicació que van cobrir les eleccions, com RTVE o el local Correo del Orinoco, sí que van mostrar el 4,6% com la suma de la resta de candidatures.

La cadena teleSur va esborrar el tuit que havia publicat a X amb una gràfica que mostrava les mateixes dades, però només atribuïa els mateixos percentatges de 4,6% a tres candidats, en comptes de vuit.

Què ha passat amb el resultat?

La viralització d’aquest gràfic com a suposada prova de frau es deu al context que ha deixat la jornada electoral i els seus resultats al país. L’oposició encapçalada per Maria Corina Machado no va reconèixer els resultats i va assegurar tenir els reals que donaven la victòria a Edmundo González, candidat de la Mesa de la Unidad. Això i els vídeos i fotografies explicant suposades males praxis al llarg de la jornada igual com repressió han portat el món sencer a fixar-se en Veneçuela. Hi ha països del món que al·leguen que no hi ha hagut transparència i que el procés es va dur a terme amb irregularitats. El mateix president espanyol, Pedro Sánchez ha declarat que “és necessari recordar que és imperativa la transparència en el recompte electoral. Per poder reconèixer els resultats s’han de poder verificar les actes de totes les meses”. A hores d’ara, però, les incògnites no són encara verificables.

Altres membres de la International Fact Checking Network (IFCN) com Maldita i Newtral també han verificat aquesta informació.