El govern italià no ha prohibit el hijab a les escoles del país
Què s’ha dit? Que la primera ministra d’Itàlia, Georgia Meloni, ha prohibit l’ús del hijab …
Què s’ha dit?
Que la primera ministra d’Itàlia, Georgia Meloni, ha prohibit l’ús del hijab musulmà a les escoles públiques i privades a tota Itàlia.
Què en sabem?
No existeix cap llei a Itàlia que prohibeixi l’ús del hijab als centres escolars. El partit de Meloni ha presentat una proposta per augmentar les sancions a les persones que fan ús d’objectes que poden dificultar el seu reconeixement en manifestacions, però la proposta no és per prohibir el vel a les escoles ni ha estat aprovada per la Cambra dels Diputats.
S’ha fet viral en castellà i en català un missatge que assegura que el govern italià encapçalat per la primera ministra, Giorgia Meloni, “prohibeix des d’avui la utilització del hijab musulmà a les escoles públiques i privades a tot Itàlia”.
És FALS. No hi ha cap normativa vigent o en tràmit que prohibeixi l’ús del hijab a les escoles al registre de la Cambra dels Diputats i el Senat de la República. Així ens ho ha confirmat també l’equip de fact-checking de Pagella Politica, una agència de verificació italiana membre de la International Fact-Checking Network (IFCN), com Verificat.
“La primera ministra d’Itàlia Geòrgia Meloni prohibeix des d’avui la utilització de l’Hijab musulmà (mocador al cap) a les escoles públiques i privades a tot Itàlia”.
El partit de Meloni, Fratelli d’Italia, ha presentat una proposta per augmentar les sancions a les persones que durant manifestacions públiques fan ús d’objectes que poden dificultar el seu reconeixement, però la iniciativa no és per prohibir el vel a les escoles ni ha estat aprovada per la Cambra dels Diputats.
Fent una cerca a Google sobre la suposada prohibició del vel islàmic a les escoles italianes no trobem cap resultat fiable que confirmi la notícia, només un article de l’agència de verificació italiana Pagella Politica que precisament desmenteix que la llei italiana prohibeix el vel islàmic al país.
Al registre de la Cambra dels Diputats i al Senat de la República tampoc consta cap proposta legislativa ni llei buscant per les paraules clau “vel islàmic”, “símbols religiosos visibles” i “hijab”. A més, aquesta mesura tampoc consta al programa electoral de les últimes eleccions de 2022 de Fratelli d’Italia, la formació política de l’actual presidenta.
“La notícia és absolutament falsa”, segons també ha confirmat a Verificat el periodista Carlo Canepa, de Pagella Politica.
Sancions per ocultar la identitat
Fins ara, segons una llei italiana de 1975, “està prohibit sense motiu justificat l’ús de casc de protecció, o qualsevol altre mitjà que dificulti el reconeixement d’una persona, en un lloc públic o obert al públic”, fet que pot comportar d’un a dos anys de presó i una multa d’entre 1.000 i 2.000 euros. La sanció pot ser encara major en el supòsit en què això passi en manifestacions públiques.
En aquesta legislatura, com explica el fact-checker Canepa a Verificat, el partit de Giorgia Meloni ha presentat una proposta al parlament per modificar aquest article i augmentar les sancions, però no per prohibir el vel a les escoles.
El diputat Edmondo Cirielli ha justificat que cal endurir aquestes sancions fent referència a “greus incidents ocorreguts en diverses ocasions en manifestacions públiques, durant les quals es van produir enfrontaments i incidents […] a causa d’alguns joves emmascarats i protegits amb casos de moto”. Per tant, la iniciativa proposada pel partit de Meloni tampoc té res a veure amb la prohibició dels vels islàmics a les escoles.
Propostes municipals per prohibir el burca no van prosperar
En l’àmbit local, alguns municipis italians ja han intentat prohibir altres tipus de vels integrals, com el burca o el nicab, que sí que cobreixen el rostre, tot i que no han tirat endavant.
El 2004 l’alcalde d’Azzano Decimo, un municipi del nord del país, va prohibir l’ús públic del burca i del nicab acollint-se a l’article 5 de la llei de 1975, però el Tribunal Suprem Administratiu italià va concloure en la sentència 3076/2008 que aquest article de la legislació italiana permet “que una persona usi el vel per raons religioses o culturals”.
Un altre cas mediàtic similar va ser el del municipi de Drezzo, on el 2004 també es va prohibir l’ús de vels islàmics en públic, fent referència tant a la llei de 1975 com a la Llei de Seguretat Pública, que en l’article 85 diu que “està prohibit presentar-se emmascarat en llocs públics”. Tanmateix, el govern regional de Como va anul·lar aquesta normativa dos mesos després, argumentant que l’alcalde no tenia competència en assumptes d’ordre públic, tal com recull l’agència de fact-checking Pagella Politica.