El govern espanyol no va tirar endavant el decret de fons europeus amb “l’únic vot favorable de Vox”, com diu Artadi

Vox es va abstenir i partits com el PNB, Bildu, Més País o Coalició Canària hi van votar a favor


Foto | Junts per Catalunya

La vicepresidenta, portaveu i diputada al Parlament de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, va assegurar en la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiva del partit dels dilluns passat 12 d'abril que el govern espanyol va aprovar el Reial decret llei sobre els fons europeus amb l’únic vot a favor de Vox (al minut 19:10). És FALS. Vox es va abstenir i partits com el PNB, Bildu, Més País o Coalició Canària hi van votar a favor.

“Un reial decret llei [dels fons europeus] que va haver de passar el Govern espanyol, el Govern més progressista de la història, amb l’únic vot favorable de Vox”

Elsa Artadi, Junts per Catalunya

Es tracta del Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s’aproven mesures urgents per a la modernització de l’Administració Pública i per a l’execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que va ser convalidat pel ple del Congrés dels Diputats el 28 de gener.

Segons consta en el registre de votacions, la convalidació del reial decret llei va obtenir 170 vots a favor: 154 del PSOE i d’Unides Podem i 16 d’altres partits, el PNB, Bildu, Compromís, Més País, Coalició Canària, Nova Canàries, Terol Existeix i el Partit Regionalista de Cantàbria. 51 dels 52 diputats de Vox es van abstenir (un va votar en contra). Per la seva banda, el PP, Esquerra Republicana, JxCat, el PDeCAT, Ciutadans i la CUP van votar en contra.

L’abstenció de Vox va salvar el govern espanyol

Com recull l’article 86 de la Constitució, els decrets lleis són disposicions legislatives que el govern pot dictar en cas “d’extraordinària i urgent necessitat” i que han de ser sotmesos a debat i votació en el termini de trenta dies. Per convalidar un decret llei és necessària la majoria simple (més vots a favor que en contra). Així doncs, les abstencions de Vox van permetre que es tirés endavant.

De fet, les cròniques parlamentàries, com la d’El País o el diari Ara, van destacar que Vox havia salvat la proposta del govern espanyol i el president Pedro Sánchez va agrair el “sentit d’Estat” de Vox (a la pàgina 8 del Diari de Sessions), fet que va suscitar crítiques, per exemple, de Gabriel Rufián o Pere Aragonès.

Sobre les paraules d’Artadi, el departament de premsa de Junts per Catalunya ha respost a Verificat que segurament va ser un lapsus i que Artadi es referia, precisament, al fet que el PSOE va necessitar l’abstenció de Vox per convalidar el Reial decret llei.

Aquesta verificació és fruit de la col·laboració entre Verificat i Newtral. Podeu llegir la versió en castellà aquí.