El Col·legi de Metges desmenteix un missatge viral amb consells falsos contra la Covid-19

La cadena de Whatsapp assegura que consumir aliments alcalins, prendre el sol o descansar bé són maneres de combatre la malaltia


Un missatge que circula per Twitter i que diversos lectors de Verificat ens heu fet arribar per Whatsapp assegura que la solució "per eliminar el virus" de la Covid-19 és "consumir més aliments alcalins" com ara plàtans, llimona, alvocat, mandarina, pinya o taronges”. El text, l’autoria del qual s’atribueix al genèric "els professionals de la salut", és FALS. Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Catalunya, ha alertat a Twitter que al text "hi ha bastantes tonteries sense fonament", que ja hem verificat en el passat, i ha advertit als lectors que “no en facin ni cas”.

Durant els mesos de pandèmia de la Covid-19 han circulat de forma recurrent missatges que utilitzaven fórmules anonimitzades per fer circular rumors com "els vostres sanitaris" o "el personal mèdic". Des de Verificat hem consultat les societats mèdiques i dels col·legis de metges en diverses ocasions i sempre ens han dit que, en cas d’emetre un comunicat, sempre el signen amb el nom de la seva organització i l’emeten pels canals oficials. 

Consells falsos

El text és una transcripció quasi literal d’un altre missatge fals que ja vam verificar, que estava escrit en castellà i que també circula per les xarxes amb la única diferència que, en aquesta versió, s’han eliminat alguns dels elements que resultaven menys creïbles, com la referència als "hospitals d’aïllament", un recurs que no existeix ni a Catalunya ni a Espanya, i les recomanacions més arriscades com la d’advocar per l’automedicació amb antibiòtics. 

"El pH del coronavirus varia de 5.5 a 8.5. Llavors, tot el que hem de fer, per eliminar el virus és consumir més aliments alcalins, per sobre del nivell àcid del virus"

Juan Pablo Horcajada, cap de servei de malalties infeccioses i coordinador general Covid-19 de l’Hospital del Mar, assegura que "el ph de l’organisme (que està a la sang) no es pot canviar amb la ingesta d’un aliment". L’expert explica que hi ha aliments que poden canviar una mica el ph de l’orina, "que no té res a veure amb el virus", però no el ph de l’organisme.

"Els aliments no poden eliminar el virus. El virus s’elimina sol, l’elimina l’organisme o l’elimina un medicament i, de moment, no tenim aquest medicament", explica Anna Vilella, consultora sènior del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic. Actualment, precisa la doctora, la medicació que s’usa contra el coronavirus no combat directament la malaltia, sinó la resposta que provoca aquesta en l’organisme com ara els transtorns immunològics i aquells associats a la inflamació.

El "Covid-19 s’uneix a l’oxigen" i, per tant, "la qualitat de la sang és deficient"

Tant Horcajada com Vilella també desmenteixen categòricament aquest missatge. "El Covid no es pot unir a l’oxigen, el que passa és que si tens una pneumònia a causa del coronavirus pots patir falta d’oxigen perquè perds la capacitat de respirar i oxigenar la sang", diu Horcajada. L’expert coincideix amb Vilella en assenyalar que el problema no és que la Covid s’uneixi a l’oxigen sinó el fet que es bloquegi l’activitat pulmonar. 

Els símptomes de la Covid-19

Pel que fa a la relació se símptomes descrits, Vilella considera que "la informació està desordenada i disgregada amb l’objectiu de maximitzar-los". Així, per exemple, precisa la metgessa, en comptes de referir-se només al fet que els malalts tenen febre alta, es parla de dolor d’ulls, de cap i de malestar al cos. 

L’ordre dels elements també està alterat, afegeix la doctora, que assegura que la pèrdua del gust i de l’olfacte és un símptoma que apareix a l’inici o durant la primera fase de la malaltia i no en una segona fase, com assegura el missatge. 

Finalment, el text refereix consells molt genèrics com ara prendre el sol de 15 a 20 minuts al dia, beure un litre i mig d’aigua cada 24 hores, descansar 7 o 8 hores al dia o menjar farina d’ou diàriament. Són pràctiques que, asseguren els dos facultatius consultats per Verificat, contribueixen al benestar de les persones amb o sense Covid, però que no tenen cap eficiència demostrada per fer front al virus.